Waals bedrijf loost cadmium in Maas

Een Waals bedrijf heeft grote hoeveelheden cadmium in de Maas geloosd. De Vlaamse minister van Milieu, Kris Peeters (CD&V), is niet op de hoogte gebracht van de vervuiling. Hij houdt maandag een spoedoverleg met onder andere de Vlaamse Milieu Maatschappij.

(tijd) De Nederlandse Rijkswaterstaat bracht twee maanden geleden de Vlaamse en Waalse milieudiensten op de hoogte, toen het lozen al gestopt was. De Nederlanders hadden vastgesteld dat maandelijks zo'n 2.000 kilogram cadmium meer dan normaal in de Maas belandde. Cadmium is kankerverwekkend. De vervuiling heeft geen gevolgen voor het drinkwater, maar is wel uitgebreid tot het Albertkanaal, dat in Luik van de Maas wordt afgetakt, en voor de Kempische kanalen.

De boosdoener is een firma uit de directe omgeving van Luik, meldt het kabinet van de Waalse minister van Leefmilieu, Benoît Lutgen (cdH). Hij is drie weken geleden op de hoogte gebracht. De Waalse minister wil de naam van het bedrijf nog niet vrijgeven omdat er een gerechtelijk onderzoek loopt.

'Het is ongelofelijk dat de vervuiling zo laat aan het licht kwam', zegt André Poncelet, de kabinetschef van Lutgen. 'Er lijkt geen kwaad opzet in het spel. Het onderzoek moet uitwijzen waarom het bedrijf zelf niet heeft gemerkt dat er cadmium in de Maas terechtkwam. Wel kan ik zeggen dat de vervuiling is stopgezet en dat we denken dat het om een ongeluk gaat', besluit de kabinetschef.

'Dit is zeer verontrustend', was het enige dat minister Peeters kon zeggen over het bericht dat in de weekendeditie van Het Belang van Limburg stond. Peeters is er niet over te spreken dat hij door niemand werd geïnformeerd over het dossier. Vandaag houdt de minister een spoedoverleg met de betrokken administraties, waaronder de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Op de agenda staan zowel de inhoud van het dossier als het niet informeren van de minister. LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud