'Witte Huis bestudeert verhoging troepenaantal in Irak'

(tijd) - De Amerikaanse president, George W. Bush, overweegt ernstig om op zijn minst 20.000 soldaten extra naar Irak te sturen. De militairen zouden Bagdad moeten helpen beveiligen.

De berichten over een verhoging van het Amerikaanse troepenaantal in Irak stonden afgelopen weekend in de Amerikaanse krant The New York Times. Volgens vooraanstaande regeringsleden gaf president Bush militaire strategen en begrotingsanalisten van het Witte Huis de opdracht de opties te bestuderen om de Amerikaanse troepenmacht in Irak met 20.000 soldaten of meer te versterken. Vandaag zijn zowat 140.000 Amerikaanse militairen actief in Irak.

De discussie over een - voorlopig tijdelijke - verhoging van dat aantal woedt al enkele maanden in Washington. Voor velen is het sturen van extra troepen zowat de enig overgebleven optie om de veiligheid in en rond Bagdad te verbeteren. De hoofdstad is al maanden in de greep van een bloedig conflict tussen sjiieten en soennieten. Zaterdag vond de politie nog de lichamen van 53 vermoorde Iraakse mannen. En gisteren ontvoerden onbekenden tientallen mensen uit de kantoren van de Rode Halve Maan, een van de weinige hulporganisaties die nog actief is in Irak.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen liggen nog enkele opties ter tafel in het Witte Huis. Zo zouden Bush en zijn entourage overwegen 50.000 soldaten extra naar Irak te sturen. Maar legerkringen merkten al op dat die optie praktisch vrijwel uitgesloten is. 'Het Amerikaanse leger is vandaag al overbelast', luidt het. 'Het hoogst haalbare is een verhoging van het troepenaantal met 20.000 tot 30.000 militairen.'

Het leeuwendeel van die extra troepen zou gestationeerd worden in Bagdad. Vandaag zijn 17.000 Amerikanen actief in dat gebied. Volgens de voorstellen die ter tafel liggen in het Witte Huis zou dat aantal op zijn minst verdubbeld worden, zeggen de vooraanstaande regeringsleden in The New York Times.

De overweging van Bush en zijn entourage staat haaks op de aanbevelingen die de Iraq Study Group begin deze maand deed. De commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker hield een pleidooi voor de geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Volgens haar moeten tegen begin 2008 alle gevechtseenheden weer thuis zijn. Enkel militairen die de Iraakse strijdkrachten steunen en opleiden, zouden nog in Irak blijven.

Maliki

Niet alleen het Witte Huis zoekt dezer dagen oplossingen voor het conflict in Irak. Ook de Iraakse premier, Nouri al-Maliki, probeert een uitweg te vinden. Tijdens een nationale verzoeningsconferentie afgelopen weekend riep hij de voormalige leden van het leger van de verdreven Iraakse dictator Saddam Hoessein op het nieuwe Iraakse leger te komen versterken.

De VS ontbonden Saddams troepenmacht kort na de val van diens regime in april 2003. Voor veel soennitische soldaten en officieren was dat het sein om lid te worden van bewegingen die strijden tegen de door de sjiieten gedomineerde regering.

Volgens Iraakse functionarissen maakt Maliki's oproep deel uit van een vierstappenplan dat de overdracht van veiligheidstaken aan de Iraakse strijdkrachten moet versnellen. Het plan voorziet in een uitbreiding van het Iraakse leger. Dat bestaat nu uit 300.000 militairen. Daarnaast moeten de soldaten ook een betere opleiding krijgen en worden ze beter uitgerust en bewapend.

Maliki kreeg gisteren de steun van de Britse premier, Tony Blair. Die bracht een verrassingsbezoek aan Irak. Blair riep alle landen in de regio, inclusief Iran en Syrië, op de regering-Maliki voluit te steunen. Hij beloofde ook dat de ruim 7.000 Britse militairen 'zolang als nodig' in Irak blijven.

LD

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud