Advertentie

Aandelen van het jaar | Kinepolis: straf staaltje van de betere cinema

©Kinepolis

In 2019 ging de ontbolstering van de cinemagroep Kinepolis als een wereldspeler verder, met marges waar concurrenten jaloers op zijn. Het weer en het filmaanbod hielpen een handje.

Na een beroerd 2018, waarin de beurskoers 12 procent verloor, maakt de bioscoopuitbater Kinepolis  een vliegende start. De beurshuizen Berenberg en Kepler schuiven Kinepolis naar voren als topfavoriet. (1) De hete zomer, de wereldbeker voetbal en het magere filmaanbod hadden veel bioscoopgangers doen afhaken, waardoor 2019 alleen maar beter kan, redeneren ze. Bovendien plukt Kinepolis de vruchten van zijn buitenlandse expansie. In 2017 nam de groep het Canadese Landmark over, met een marktaandeel van 12 procent. In december 2018 kwamen daar grote complexen in Spanje bij.

©MEDIAFIN

De jaarcijfers tonen aan dat 2018 geen grand cru was. (2) Door de Canadese overname steeg het aantal bezoekers weliswaar met 41 procent tot 35,6 miljoen, maar de stijging van de brutobedrijfswinst (ebitda) met 14 procent blijft ver achter. Canadezen geven veel minder uit aan een avondje bioscoop dan West-Europeanen. Bovendien huurt Landmark het gros van zijn zalen, terwijl Kinepolis in Europa het meeste vastgoed zelf bezit. In België trokken de Kinepolis-zalen 7 procent minder bezoekers.

Ook het eerste kwartaal blijft zwak. (3) Kinepolis verkoopt 6 procent minder tickets, maar belooft beterschap omdat de blockbuster ‘Avengers: Endgame’ de kassa’s doet rinkelen.

Eind juni haalt Kinepolis 225 miljoen euro op met obligaties, volgens velen een teken dat de groep op een grote overnamedeal broedt. (4)

Showtime

Bij de halfjaarcijfers is het voor de eerste keer showtime. De omzet stijgt 7,3 procent, de ebitda zelfs met 10 procent. (5) Het is een bewijs dat Kinepolis er opnieuw in slaagt meer marge uit elke filmganger te halen. De groep rolt haar beproefde concept uit in de overgenomen complexen in Canada, Spanje, Frankrijk en Nederland.

Begin september doet Kinepolis zijn intrede in de VS. Het betaalt 137 miljoen euro voor de overname van MJR Digital Cinemas. (6) De Belgische keten krijgt daardoor tien complexen in de regio Michigan in handen, goed voor 6,2 miljoen extra bezoekers per jaar. De ondernemingswaarde die Kinepolis betaalt, bedraagt 8,6 keer de ebitda. Dat is volgens de analisten goedkoop. Kinepolis noteert zelf aan een factor 13. De schuldgraad stijgt tot zowat 2,6 keer de ebitda. Geen probleem voor een cashflowmachine als Kinepolis. Het management legt de maximumlat op een schuldgraad van 3 à 3,5.

De internationale expansie van de keten valt ook bij anderen op. In oktober wint Kinepolis de felbegeerde trofee Onderneming van het jaar. (7)

De derdekwartaalcijfers verdienen een Oscar. Het aantal bezoekers stijgt 22 procent, meer dan verwacht. (8) In alle landen dikt de omzet meer aan dan het aantal kijkers, behalve in Spanje waar Kinepolis nog de pas overgenomen El Punt-zalen moet aanpassen aan de groepsstandaard. Overal elders slaagt de groep erin met premiumproducten als dubbele zetels, 4DX of een beter en sneller snackaanbod de marges te verhogen. Kinepolis neemt ook nog het Nederlandse Arcaplex over, goed voor 200.000 bezoekers.

Met een winst van 21 procent sinds Nieuwjaar, kunnen de Kinepolis-aandeelhouders zich makkelijk op een avondje cinema trakteren.

Dinsdag: het nummer 1.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie