De markantste aandelen van 2019: Melexis, van de pechstrook naar het einde van de tunnel

Begin 2019 voorspelde Melexis-CEO Françoise Chombar de eerste omzetdaling sinds het crisisjaar 2009. ©Jonas Lampens

De chipfabrikant Melexis zag de lucht boven de autosector betrekken en weer opklaren. Beleggers trokken zich op aan de nuchtere kijk van CEO Françoise Chombar en werden beloond met 30 procent koerswinst.

De autosector liep vorig najaar zware averij op in een perfecte storm van handelsoorlogen, kelderende autoverkopen, nieuwe Europese milieunormen en de defenestratie van koning Diesel. Melexis, met chips en sensoren een hofleverancier van de autobouwers, ontkwam niet aan die malaise. Dat resulteerde vorig jaar in een koersval van 40 procent.

Wie eind 2018 het lef had om het technologieaandeel op te pikken zit vandaag op een mooie winst van 30 procent. Lef, of vertrouwen in een trackrecord om u tegen te zeggen. De voorbije zes jaar kon Melexis zijn omzet telkens met ruim 10 procent doen groeien, bij een winstmarge van zowat 25 procent. Met dank aan de elektrificatie van het wagenpark en de groeiende vraag naar chips die auto’s veiliger, luxueuzer en autonomer maken.

CEO Françoise Chombar bleef haar nuchtere en optimistische zelf. ‘We zweten deze dip uit.’

Maar aan die dubbelcijferige groei - in 2018 nog 11 procent - komt dit jaar een abrupt einde. Al in het begin van het jaar voorspelt Chombar de eerste omzetdaling sinds het crisisjaar 2009. (1) De autobouwers stellen hun bestellingen van halfgeleiders en sensoren uit en putten hun voorraden uit. De CEO blijft nuchter en optimistisch: ‘We zweten deze dip uit.’

De waarschuwing wordt eind april bewaarheid met de eerstekwartaalresultaten. (2) De omzet keldert met 18 procent en de winst halveert. De chipspecialist tast in het duister over het herstel in de markt. Tijdens een chat met de lezers van De Tijd begin mei (3) herhaalt Chombar dat de voorspelbaarheid te beperkt is om al van een herstel te spreken.

©Mediafin

De maanden nadien brengen geen beterschap. (4) Het aandeel deelt in de brokken als sectorgenoten als Broadcom een omzetwaarschuwing uitsturen. En kort nadien blijft ook de toon bij de eigen halfjaarcijfers somber. (5) De omzet kalft 15 procent af, de bedrijfswinst keldert 48 procent.

De kentering in de resultaten komt er in het derde kwartaal, blijkt eind oktober. (6) De omzet krimpt wel met 16 procent tegenover het jaar voordien, maar in vergelijking met het tweede kwartaal is er 3 procent bijgekomen. Chombar voegt toe dat het bestelgedrag van de klanten stap per stap verbetert. ‘De forse voorraadafbouw ebt weg.’ In het slotkwartaal zal de omzet sequentieel (tegenover het derde kwartaal) voort aantrekken, luidt het.

Beleggers begrijpen dat het licht aan het einde van de tunnel in zicht is. Het aandeel stabiliseert rond 65 euro - weliswaar nog altijd 28 procent onder de piek van midden 2018.

Morgen aandeel 9: Euronav

Lees verder

Advertentie
Advertentie