De markantste aandelen van het jaar: Aedifica, kapitein van de zilvervloot

CEO Stefaan Gielens leidde de rusthuisspecialist Aedifica naar ongekende hoogtes. ©Debby Termonia

Dankzij de toenemende vergrijzing en de nulrente ontpopte Aedifica zich als groeitijger van het vastgoed. Al zat voor de rusthuizenspecialist het venijn in de staart van het beursjaar.

‘Conserva et aedifica’, zeiden de Romeinen. Handhaaf en bouw. Dat credo buigt Aedifica om naar ‘progressa et aedifica’. Ga vooruit en bouw. De zorgvastgoedspecialist maakt in 2019 een reuzeprong.

En 2020...

Het wordt uitkijken naar de eindstrijd rond Hoivatilat. Via de overname krijgt Aedifica ook een nieuwe activiteit in portefeuille, namelijk kinderdagverblijven die de helft van de portefeuille van Hoivatilat uitmaken. We zijn benieuwd of de vastgoedspeler zich verder op kinderkribbes zal werpen in 2020. Aedifica zal na de overname in zes landen actief zijn, het is uitkijken naar welke markten de vastgoedspeler nog wil veroveren. Analisten suggereren dat de groep na de integratie van de Finse speler opnieuw bij de beleggers zal aankloppen voor vers kapitaal.

Die start een dag na nieuwjaar (1). Aedifica voltooit de overname van 93 zorgverblijven in het Verenigd Koninkrijk dat in één klap de grootste markt wordt voor de Belgische vastgoedvennootschap.

Ook Duitsland wordt niet vergeten. In februari sluit CEO Stefaan Gielens deals in onder meer Chemnitz en Leipzig. (2) Met de regelmaat van de klok volgen aankondigingen van nieuwe overnames in België, Nederland en Duitsland.

Analisten geven ronkende koopadviezen en verhogen in drommen hun koersdoelen. Maar de overnamejacht drijft de schuldgraad op naar een netelige 57 procent van het eigen vermogen. In april desinvesteert Aedifica daarom zes hotels (3). Het wordt vanaf dan een ‘pure’ zorgspecialist, als we enkele niet-geconsolideerde appartementen buiten beschouwing laten. Maar de schuld blijft nijpen en een kapitaaluitgifte dringt zich op. En zo geschiedt. Voor de vijfde keer in negen jaar doet de groep beroep op de beurs om extra kapitaal op te halen. Begin mei (4) haalt Aedifica met de vingers in de neus 418 miljoen euro op bij professionele beleggers. Het wordt de grootste kapitaalverhoging ooit in de Belgische vastgoedsector.

©Mediafin

De koers rukt op en krijgt in de zomer een extra impuls dankzij eigen aandeleninkopen. (5)

Aedifica staat als een huis, blijkt uit de jaarcijfers die het in september (6) publiceert over zijn gebroken boekjaar. De winst springt 24 procent hoger en het dividend voor het nieuwe boekjaar wordt hoger geprikt op 3 euro. Als toemaatje wordt het aandeel opgenomen in de prestigekorf EuroStoxx600.

In oktober kondigt het een tweede notering aan in Amsterdam.

Met een jaarwinst van 43 procent blijft de balans afgetekend positief.

Een week later verrast het de markt door een bod te doen op Hoivatilat, een sectorgenoot in Finland en een voor Aedifica nog onbetreden markt (7). Beleggers reageren uitzinnig. Op 20 november bereikt Aedifica zijn hoogste koers aller tijden (8). Het noteert dan met een astronomische premie van 70 procent op de marktwaarde van het vastgoed. Uit de nieuwe kwartaalcijfers blijkt dat de portefeuille intussen 274 rusthuizen telt en 2,4 miljard euro waard is. Beleggers krijgen last van hoogtevrees en Barclays voedt hun angst. Het beurshuis stuurt een scherp sectorrapport uit waarin het de ‘de vergrijzingshype’ op de schop neemt. Het verwijst Aedifica zonder pardon naar de verkooplijst en maakt een einde aan de unisono koopadviezen onder analisten (8).

Dat het venijn van het beursjaar voor Aedifica in de staart zit, ondervindt het in Finland. Aedifica moet dieper dan gepland in de buidel tasten om de tegensputterende aandeelhouders van Hoivatilat aan boord te trekken. Op 5 december verhoogt het de waarde van het bod, van 577 naar 609 miljoen euro. Analisten reageren dat ze dat ‘behoorlijk duur’ vinden. (9)

Sinds de recordkoers sturen beleggers Aedifica een tiende lager. Maar de balans blijft afgetekend positief. Met een jaarwinst van 43 procent mag de vergrijzingsspecialist zich de onbetwiste kapitein van de zilvervloot noemen.

Zaterdag aandeel 11: UmicoreLees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie