De markantste aandelen van het jaar: Argenx, van record naar record

©Dieter Telemans

Argenx heeft voor het derde jaar op rij een topprestatie neergezet. Het biotechbedrijf maakt zich op voor de lancering van een eerste medicijn en haalde met de vingers in de neus een half miljard euro op.

Het biotechaandeel Argenx begint het jaar zeer enthousiast. De megadeal van eind 2018 zindert nog na. De farmareus Johnson & Johnson legde toen een half miljard dollar op tafel om de rechten te verwerven op een potentieel geneesmiddel tegen acute myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker. Het beurshuis Morgan Stanley geeft het aandeel in de eerste beursweek van 2019 nog een extra duwtje, en plakt een koersdoel van 123 euro op het aandeel, bijna 40 procent meer dan de koers op dat moment. (1).

Kortom, Argenx zet het jaar in zoals het de voorbije twee jaren heeft afgesloten: met grandeur. Sinds Argenx in 2017 een grote doorbraak forceerde met zijn medicijn efgartigimod, is het aandeel niet te stoppen: +230 procent in 2017, +62 procent in 2018 en dit jaar staat de teller ook alweer op +61 procent.

Sinds het begin van de wilde beursrit hangen investeerders aan de lippen van CEO Tim Van Hauwermeiren. Dat vertaalde zich onder meer in een bijzonder drukke agenda voor de topman op de JPMorgan Healthcare Conference in San Francisco, elk jaar voor enkele dagen hét mekka van de farma-industrie. 70 afspraken had hij, in amper vier dagen. (2) ‘Dat Wall Street ons in de gaten houdt, is het resultaat van jarenlang werken. Ik ben zelfs een half jaar met mijn gezin in de VS gaan wonen, om daar te zijn, om een reputatie op te bouwen’, zei hij.

©MEDIAFIN

Met efgartigimod zetten de Gentenaars volop in op de behandeling van zeldzame ziektes zoals de spierziekte myasthenia gravis en de bloedziekte ITP. Analisten schatten de piekverkopen op termijn op meerdere miljarden dollars. Daarbovenop heeft het nog kankerprojecten lopen met J&J en AbbVie. Aan de basis van dat alles ligt een platformtechnologie die vertrekt van de antilichaameigenschappen van lama’s.

6 miljard in zicht

Midden februari is Argenx voor het eerst meer dan 4 miljard euro waard. Intussen is de 6 miljard euro in zicht. De forse sprong is opmerkelijk, aangezien in het voorbije jaar geen cruciale studieresultaten op de agenda stonden. Maar nieuwsloos was het jaar zeker niet. De onderzoekspartners AbbVie en Johnson & Johnson maakten met de opstart van nieuwe patiëntenstudies duidelijk dat ze vaart zetten achter enkele gezamenlijke onderzoeksprojecten. Het leverde Argenx onder meer een mijlpaalbetaling van 30 miljoen euro op van AbbVie (3) en een van 25 miljoen dollar van Johnson & Johnson (8).

Dat Wall Street ons in de gaten houdt, is het resultaat van jarenlang werken.
tim van hauwermeiren
ceo argenx

Midden april klinkt de eerste dissidente stem. (4) Het beurshuis Barclays schudt beleggers brutaal wakker. ‘Het optimisme over Argenx is indrukwekkend’, luidt een rapport. ‘Daar wijken wij van af.’ Het beurshuis is het eerste dat het sinds de beursgang van Argenx aandurft het koopadvies in te trekken. Maar van paniekzaaierij is geen sprake. ‘We geloven net als de rest van de markt in een probleemloze afloop van de studies, maar door een gebrek aan koerstriggers op korte termijn en een degelijke waardering kan de rally de komende maanden stilvallen.’

Beleggers reageren rustig en zien Argenx op de R&D-dag wat later in New York twee nieuwe kandidaat-geneesmiddelen voorstellen (5). Een tegen neuromusculaire aandoeningen en een om slijmproppen, die tot zware astma leiden, op te lossen. ‘Dat toont nogmaals het potentieel van het technologieplatform van Argenx’, zegt een analist. Het bewijs dat het vat nog niet leeg is en dat Argenx in staat is met een en dezelfde basistechnologie medicijnen op te sporen voor tal van ziektes.

Demarche

Maar de focus blijft in eerste instantie op efgartigimod, dat de laatste studiefase doorloopt als medicijn tegen MG. Als alles vlot verloopt, komt dat in 2021 op de markt. In de commerciële strijd neemt Argenx het onder meer op tegen zijn Belgische sectorgenoot UCB. Die heeft nu twee potentiële MG-medicijnen in portefeuille, na de miljardenovername van het Amerikaanse Ra Pharmaceuticals. Maar beleggers laten zich door de demarche van UCB niet van de wijs brengen. Integendeel, sinds de deal van UCB ging het Argenx-aandeel nagenoeg non-stop hoger. (6).

‘Argenx staat wereldwijd het verst in dit domein’, luidde de analyse van KBC Securities. Om de strijd aan te gaan verzekerde Argenx zich eerder op het jaar - via een deal met Halozyme, goed voor minstens 30 miljoen euro - van een technologie om zijn medicijn met een eenvoudige injectie onderhuids in te spuiten, in plaats van intraveneus met een baxter. Die zet kan van groot belang zijn om later artsen en patiënten ervan te overtuigen voor Argenx te kiezen.

Investeerders hebben duidelijk vertrouwen in de goede afloop, blijkt begin november als Argenx met de vingers in de neus, in enkele uren tijd, 502 miljoen euro vers kapitaal verzamelt op Nasdaq. (7) Zo sluit het bedrijf het jaar af met ruim 1 miljard euro op de bankrekening, en een record.

Morgen: Solvay

En 2020...

De belangrijkste afspraak zijn de fase 3-data van efgartigimod tegen de spierziekte MG. Argenx verwacht die in de tweede jaarhelft te publiceren. Eerder op het jaar zijn er fase 2-data - eveneens van efgartigimod - voor de huidaandoening PV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie