De markantste aandelen van het jaar | Sipef: bodemvissen tussen vulkaanassen

Een palmolieplantage van Sipef. ©Sipef

‘Dit heb ik in mijn 20 jaar bij Sipef nog niet meegemaakt.’ Die quote van de CEO laat er geen twijfel over bestaan. 2019 was geen jaar zoals alle andere voor de palmolieproducent.

De koerssprong van Sipef  - 8 procent dit jaar - is weinig spectaculair, maar verbergt het bijzonder grillige parcours waar de grootaandeelhouder Ackermans & van Haaren (AvH) als een volleerd bodemvisser maximaal van heeft geprofiteerd.

Het aandeel noteert in de eerste maanden van 2019 rond 50 euro. Ook de publicatie van de jaarcijfers (1) schudt beleggers niet wakker. De palmolieproductie steeg in 2018 naar een record, maar de omzet kreeg een tik van 14 procent door de lage palmolieprijs.

En dan begint de rollercoaster. De Fusicoccum-schimmel teistert de rubberplantages op het Indonesische eiland Sumatra, blijkt in een update over het eerste kwartaal. En dat is nog het minste. Ook de palmolieactiviteiten - goed voor 95 procent van de omzet en de winst - hebben het moeilijk, vooral in Papoea-Nieuw Guinea (2). ‘Bruggen en wegen zijn er weggespoeld door overvloedige regenval. Het was onmogelijk om de palmvruchten tijdig te oogsten. Er zal op het einde van het jaar groei zijn, maar of we de productieprognoses zullen halen, daar durf ik me niet over uit te spreken’, zegt CEO François Van Hoydonck.

©Mediafin

Het is de eerste keer dat hij twijfel zaait over de beloofde productiegroei van 8 procent tot 380.000 ton. Beurshuizen zetten het mes in hun winstprognoses voor 2019, maar nog niet genoeg. Dat maakt Van Hoydonck duidelijk op de algemene vergadering in Kasteel Calesberg in Schoten (3). ‘De winst zal beduidend lager zijn dan vorig jaar. Met beduidend bedoel ik: meer dan de helft.’

Jubileumjaar

Het jubileumjaar van eeuweling Sipef dreigt uit te draaien op een fiasco. En dan moet het ergste nog komen als vulkaan Ulawun op Papoea-Nieuw-Guinea uitbarst (4). Die spuwt een as- en steenwolk kilometers hoog de lucht in. Enkele Sipef-plantages en fabrieken worden ontruimd, duizenden mensen geëvacueerd. ‘De vulkaan puft elke dag een beetje, maar zo’n uitbarsting is uitzonderlijk’, klinkt het.

‘De uitbarsting zal geen materiële financiële gevolgen hebben’, luidt de eerste analyse van Sipef. Anderhalve maand later braakt Ulawun een tweede keer, (5) en de schade krijgt een cijfer opgeplakt. De dikke laag as en steengruis op de plantages - soms 15 centimeter dik - zal Sipef 28.000 ton productie kosten.

De vulkaan Ulawun puft elke dag wel een beetje, maar de uitbarstingen in 2019 waren zeer uitzonderlijk.
sipef

Ook de komende jaren zal de schade merkbaar zijn. Over een gebied van 3.000 hectare zijn veel palmtakken onder het gewicht bezweken. ‘Op sommige bomen zijn er misschien nog drie over, terwijl dat er normaal dertig zijn. Ze komen het wel te boven, maar het zal twee jaar duren voor ze weer een normale opbrengst hebben.’

Als Sipef in augustus opbiecht dat er in het eerste halfjaar 5 miljoen euro verlies was (6) en dat de tweede jaarhelft niet beter zal zijn, is het hek van de dam. ‘Dit heb ik nog niet meegemaakt’, zegt de CEO.

Het aandeel zoekt de bodem van de krater op. Dat is voor AvH hét moment om 200.000 aandelen te kopen, aan de koers van toen een investering van zo’n 7 miljoen euro.

Signaal

Dat kan tellen als signaal naar de andere aandeelhouders. Als een langetermijninvesteerder à la AvH - goed voor een belang van 32 procent - de portefeuille opentrekt, is het geen slecht idee dat voorbeeld te volgen.

Het aandeel zet een remonte in, ondersteund door de stijging van de palmolieprijs waar investeerders al kwartalen zaten op te wachten. De voorraden bij de gebruikers zijn opgebruikt en de vraag naar palmolie stijgt voor gebruik in voeding, cosmetica en biodiesel. Palmolie wordt in geen tijd een kwart duurder tot 700 dollar per ton. ‘Een indrukwekkend herstel, en dat lijkt houdbaar op langere termijn’, luiden de analyses van Degroof en KBC Securities die het aandeel op de kooplijst zetten (7). ‘De wereldwijde vraag naar palmolie stijgt jaarlijks met 4 à 5 procent, vooral in China en India, maar producenten kunnen die groei niet volgen omdat er door het verbod op ontbossing onvoldoende grond beschikbaar is.’

De timing van AvH was perfect. In vier maanden zijn die aandelen meer dan 50 procent gestegen.

Morgen: AB InBev


Lees verder

Advertentie
Advertentie