Kinepolis: The Horror

De Kinepolis-bioscopen bleven het afgelopen jaar grotendeels leeg. ©BELGAIMAGE

Kinepolis heeft zijn tanden stukgebeten op het coronavirus. De 110 complexen in Europa en Noord-Amerika liepen leeg en streamingplatformen gingen met topfilms aan de haal. De bioscoopgroep zag in amper negen maanden liefst zeven jaar beurshausse uitgewist.

Na een sterk 2019, waarin de beurskoers een vijfde hoger ging, zet Kinepolis het jaar voorzichtig in. Kepler Cheuvreux verhoogt zijn koersdoel tot 66 euro. Het beurshuis verwacht nieuwe overnamedeals of, als die uitblijven, een verhoging van het dividend. 

Midden februari ontvangt de bioscoopuitbater van de Belgische Mededingingsautoriteit een vrijbrief om - na een jarenlange ban - vanaf augustus 2021 nieuwe bioscopen te openen in ons land. (1) Het verbod op overnames in België blijft wel van kracht.

Kort daarna pakt topman Eddy Duquenne uit met stevige jaarcijfers. Blockbusters als 'The Lion King', 'Joker' en 'Star Wars: Rise of the Skywalker' lokten in 2019 ruim 40 miljoen bezoekers (+13%) naar de zalen in acht landen. De omzetgroei van 16 procent tot 551 miljoen euro overtreft de verwachtingen. (2) De kers op de taart is een groter dividend, wat de aandelenkoers een boost van meer dan 9 procent geeft tot 62 euro, het hoogste peil van het jaar.

O ironie: Duquenne waarschuwt bij de presentatie van het jaarrapport voor een ‘blockbusterarm 2020’ met alleen de nieuwe James Bond en ‘The Fast & The Furious’. Weet de topman op dat moment veel dat een virus Kinepolis zelfs die twee films niet zal gunnen.

In de weken erna rolt wereldwijd een verkoopgolf over de beurzen omdat Covid-19 zich als een lopend vuurtje verspreidt. Kinepolis duikt dieper dan de Bel20 omdat beleggers vrezen dat de groep zijn bioscopen zal moeten sluiten. De première van de nieuwe Bond-film wordt uitgesteld van april tot november. Kinepolis keldert bijna 11 procent. (3)

Midden maart sluit de Onderneming van het Jaar 2019 zijn elf Belgische zalen. Hetzelfde lot wacht de 100 Kinepolis-complexen in het buitenland. De bioscoopgroep schrapt het dividend om cash te hamsteren. Beleggers haken af, de beurskoers is sinds de piek in februari gehalveerd.

De kwartaalupdate over de eerste drie maanden, inclusief de lockdown in maart, klokt af op 9 procent minder bezoekers. (4) Om de crisis door te komen levert het management loon in en wordt de uitbetaling van de toplonen en bonussen uitgesteld. Topman Duquenne zegt met 190 miljoen euro op de bankrekening goed gewapend te zijn voor de crisis. Het vooruitzicht van de heropening van de zalen in de zomer doet het aandeel in mei 40 procent herstellen.

Premières op streamingdiensten

Het optimisme krijgt in juli forse deuken als blijkt dat de bioscopen wereldwijd door de wild om zich heen slaande pandemie nog lang slechts een beperkt aantal bezoekers zullen mogen ontvangen. Bovendien droogt het filmaanbod in sneltempo op. De filmreus Disney stelt de sequels van 'Star Wars' en 'Avatar' uit en verkiest voor ‘Mulan’ zijn streamingplatform boven het witte doek. (5) Warner Bros volgt enkele maanden later gezwind door 17 releases te reserveren voor zijn streamingkanaal HBO Max. 

Het halfjaarrapport kleurt rood. (6) Door de ruime halvering van het aantal bezoekers duikt het nettoresultaat bijna 30 miljoen euro onder nul. Duquenne blijft positief en wijst op een 'hoopgevend aantal bezoekers’ in de zomer (derde kwartaal).

Kort daarna, in oktober, wordt echter een nieuw blik horror opengetrokken. De Hollywood-studio MGM stelt de Bond-film 'No Time To Die' uit tot 2021. (7) En door de oplopende coronacijfers moeten de bioscopen weer op slot - tot nader order.

De vervroegde businessupdate geeft aan dat Kinepolis in het derde kwartaal 75 procent minder bezoekers heeft ontvangen dan in het topjaar 2019. De kaspositie is eind september geslonken tot 127 miljoen euro. 

Van een happy end is geen sprake, maar Kinepolis haakt begin november wel vlot in bij de ‘verlaat-het-huis’-polonaise die volgt op de indrukwekkende testresultaten voor het vaccin van Pfizer en BioNTech. (8)

En 2021...

Kinepolis is een restaurant zonder controle over het menu, vatte KBCS-analist Guy Sips de benarde situatie van de bioscoopgroep samen. Topman Eddy Duquenne moet hopen dat hij zijn restaurant in 2021 snel weer mag openen. 

Voor het menu is er in elk geval genoeg aanbod. Een lange lijst blockbusters is uitgesteld tot de bioscopen uit een lange winterslaap ontwaken. James Bond en andere helden zullen ons dan weglokken van streamingkanalen als Netflix, Disney en Streamz. Of kunnen we inmiddels zonder het witte doek?

Als de complexen dicht moeten blijven, ziet de Onderneming van het Jaar 2019 maandelijks 6 miljoen euro wegvloeien. Gelukkig beschikt Kinepolis over een stevige cashbuffer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie