Greenyard: een korte droom en langdurige nachtmerries

©Photo News

Wat begon als een droom werd voor Greenyard een waar annus horribilis. Dat Hein Deprez bij het begin van het jaar de teugels weer in handen nam, kon dat niet verhelpen.

Het jaar begint veelbelovend voor Greenyard . Het onderhandelt met Dole Food over een overname van die twee keer grotere Amerikaanse multinational, waardoor het Belgische groente- en fruitconcern een reuzensprong zou maken. Maar op 5 januari is de droom al voorbij: de onderhandelingen worden stopgezet (1).

©MEDIAFIN

Eind januari wordt een belangrijke managementwissel doorgevoerd. Marleen Vaesen moet opstappen als CEO. Het is grootaandeelhouder Hein Deprez zelf die haar opvolgt (2). Tijdens de drie volgende maanden, die erg woelig zijn voor de Europese beurzen, zakt het aandeel wel wat, maar al bij al houdt het goed stand.

Een eerste echte deuk in het vertrouwen komt er begin mei, wanneer Greenyard een maand vroeger dan verwacht met (gedeeltelijke) jaarresultaten komt (3). Zoiets is nooit een goed teken, en het persbericht bevat dan ook een winstwaarschuwing. De brutobedrijfswinst zonder eenmalige effecten (rebitda) over het boekjaar 2017/18 zal 4 procent lager uitkomen dan een jaar eerder. De oorzaak is te zoeken bij scherpe concurrentie, hoge aankoopprijzen en eenmalige kosten (onder meer voor de mislukte overname van Dole). Het aandeel maakt een smak van 11,7 procent.

Begin juli wordt Greenyard plots wereldnieuws. In de Hongaarse diepvriesgroentefabriek van de groep is een listeriabesmetting aan het licht gekomen (4). Greenyard lanceert een grootschalige terugroepactie. Wanneer een paar dagen later berichten opduiken dat een 50-tal mensen ziek is geworden door het eten van besmette diepvriesgroenten en negen mensen zelfs overleden zijn, is het hek van de dam. Het dagverlies voor het aandeel loopt op tot 31,1 procent, het grootste ooit voor het bedrijf.

En 2019...

Het boekjaar van Greenyard loopt tot 31 maart, dus is het allereerst uitkijken of de groep uit Sint-Katelijne-Waver de winstprognose haalt. Dan zal ook duidelijk worden welke prijs Greenyard moest betalen voor de tijdelijke aanpassing van de convenanten.

In ieder geval lijkt de grote storm van 2018 voorbij en kan een vermagerd en vooral ontnuchterd Greenyard weer vooruitkijken. Veel visibiliteit is er niet, gewoon omdat diverse externe factoren meespelen: de concurrentie, het weer, de algemene conjunctuur ...

Eind augustus is het weer raak wanneer Greenyard een bijzonder stevige winstwaarschuwing uitstuurt (5). Een van de oorzaken is de terugroepactie in Hongarije, maar ook de lange droogte tijdens de zomer en een prijzenslag voor verse producten spelen de groep parten. Omdat de schuldgraad stilaan een probleem wordt, gaat Greenyard ook zijn activiteitenportfolio tegen het licht houden.

Er volgt snel actie. Greenyard onderhandelt met de banken en verkrijgt een tijdelijke aanpassing van de convenanten (6). Eind september zet het een volgende stap met de verkoop van de tak Horticulture, die potgrond en substraten maakt. De overnemer is de Belgische investeringsgroep Straco. Met de 120 miljoen euro opbrengst zal de schuldgraad verlaagd worden.

Eind november blijkt in de halfjaarresultaten hoe zwaar de tol van alle onheil is geweest (7). De brutobedrijfswinst zonder eenmalige elementen (rebitda) dondert 40 procent lager, en door twee afboekingen duikt Greenyard netto diep in het rood. Voor het eerst houdt Greenyard ook een Capital Markets Day, onder het motto ‘Focus op een gezondere toekomst’. Analisten vinden het een boeiende dag en loven de bereidwillige communicatie van het management. Sommigen hadden evenwel op iets concretere informatie gehoopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie