Advertentie
Advertentie

Sofina: een briefje van 1 miljard

Sofina casht stevig op de overname van Flipkart door Walmart. ©EPA

Sofina, de discrete holding van de familie Boël, schreef voor het eerst in 119 jaar een nieuwsbrief.Het gevolg: minstens 1 miljard extra beurswaarde en een perfect crisisbestendige beurskoers.

Zeggen dat Sofina  discreet is, is als zeggen dat de paus katholiek is: stating the obvious. Het is met enige consternatie dat we op 22 januari (1) een e-mail van de Boël-holding in onze box zien belanden, een gebeurtenis die Sofina steeds onderkoeld als ‘nieuwe inlichting’ aankondigt. De nieuwe inlichting blijkt groots te zijn: de allereerste nieuwsbrief sinds de groep in 1899 op het Brussels koersenbord debuteerde als de Société Financière de Transports et d’Entreprises.  Op twee A4-velletjes geeft CEO  Harold Boël alle essentiële informatie over het boekjaar, informatie waar de zwijgzame holding anders tot diep in de lente en de publicatie van het jaarverslag mee talmde. 

©Mediafin


Een katalysator voor de beurskoers is het nog niet. Begin februari rolt de eerste van een serie verkoopgolven over de beurzen (2) en de Franse specialist in kankerdiagnose bioMérieux, één van de belangrijkste beursgenoteerde participaties, komt met teleurstellende cijfers (3).

Meevallers

Tot daar het slechte nieuws. De rest van het jaar zijn er alleen meevallers. Dankzij de decennialange ervaring in Silicon Valley - Sofina streek er al in de jaren ‘70 neer - kan de holding cashen op de IPO van Dropbox (4). De opslagspecialist blijkt na het euforisch debuut een sof, maar voor de Boëls is de buit binnen.

Terwijl de Bel20 de hele zomer op apengapen ligt, zet Sofina record na record neer. Crisis, welke crisis?

 Naast  Silicon Valley renderen ook steeds meer de contacten die de Nijverheidsstraat in Azië heeft uitgebouwd.  Met een extra investering in Miss Fresh (8) surft Sofina mee op de de opmars van online kruideniers in China. En via de Indiase specialist in e-onderwijs Byju heeft Sofina een goudklompje in handen (10).

Dat alles verbleekt bij Flipkart.  Beleggers zien dollartekens bij berichten dat de Amerikaanse titanen Amazon en Walmart een robbertje uitvechten om de Indiase e-commercereus (5) en sturen de beurswaarde van Sofina, dat al jaren investeert in Flipkart, voor het eerst boven 5 miljard (6).

En 2019...

Sofina staat in 2019 voor twee grote tests. De eerste is de nieuwsbrief van januari - #3 - met de vraag of de Boëls de sterke prestatie van de eerste helft van 2018 konden doortrekken, met een nieuwe toename van de netto-actiefwaarde. 

De tweede is het globale beursklimaatTot nog toe is Sofina net als Colruyt en Elia een rots in de branding, dankzij zijn uitstekende staat van dienst. Maar mocht de berenmarkt in de capitulatiefase komen zal ook Sofina onderuit gaan ...wat langetermijnbeleggers een zeldzame koopkans kan bieden.

De bevestiging dat Sofina aardig geld verdient met Flipkart - dat in handen van Walmart komt - volgt op 23 juli (7), met nieuwsbrief #2 van de ‘schone slaapster’.  De nieuwsbrief leert ook dat Sofina op een beresterk 2018 afstevent, met een eigen vermogen - de collectieve spaarpot van de aandeelhouders - die over het eerste halfjaar 8 procent aandikt. En terwijl de Bel20 de hele zomer op apegapen ligt, zet Sofina record na record neer. Crisis, welke crisis?

De piek volgt midden november (9). De korting die beleggers traditioneel op de holding toepassen is dan bijna volledig weggesmolten, terwijl die ‘décote’ in het begin van de zomer nog 20 procent beliep. Dat scheelt een dik miljard aan extra beurswaarde. U ziet: hoe hard Bpost ook zijn best doet om het tegendeel te bewijzen, brieven kunnen soms stevig renderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie