Argenx: megadeal en zitje in de Bel20

©Thomas De Boever

Argenx heeft met 70 procent koerswinst opnieuw een topjaar achter de rug. Het biotechbedrijf – dat zicht heeft op miljarden omzet - veroverde een zitje in de Bel20 en sloot een megadeal met Johnson & Johnson.

Beter doen dan in 2017 was vrijwel onmogelijk voor Argenx . Het biotechaandeel realiseerde toen een koerswinst van 230 procent gedreven door de eerste grote doorbraak met efgartigimod, het goudhaantje van Argenx.  Sterke resultaten in de behandeling van de zeldzame en soms dodelijke spierziekte myasthenia gravis, zetten het bedrijf net voor Kerstmis volop in de kijker op Nasdaq.

Het was de eerste keer dat de Argenx-technologie – vertrekkend vanuit antilichamen van lama’s – zijn nut had bewezen in de geneeskunde. Amerikaanse investeerders pompten op Nasdaq nog eens 200 miljoen euro in het bedrijf. 

©Mediafin

En het enthousiame hield onverminderd aan in januari en februari aan. Deels door het overnamebod op sectorgenoot Ablynx maar vooral doordat het belang van de doorbraak beetje bij beetje doorsijpelde. Als de technologie werkt voor één ziekte, waarom dan niet voor meer?  

De Gentenaars kwamen op de radar van tal van grote investeringsfondsen. Bij de voorstelling van de jaarresultaten in maart (1) waren dan ook niet de cijfers – cashpositie van 360 miljoen euro - maar de overrompeling tijdens de conference call de graadmeter van succes. ‘Maar liefst 90 mensen luisterden mee. Bij mijn eerste call bij de beursintroductie in 2014 waren dat er amper zeven. We spelen nu echt op een ander niveau’, aldus CEO Tim Van Hauwermeiren.

De opmars van Argenx resulteert begin juni (2) in een zitje in de Bel20 na een nek-aan-nekrace met chipbedrijf Melexis. ‘Een mooie erkenning voor een verschroeiende rit’, klinkt het. ‘En de rit is eigenlijk nog maar begonnen.’

Ondanks een val van 600 miljoen euro beurswaarde sluit Argenx het jaar in schoonheid af door een deal met Johnson & Johnson.

Op het vervolgtraject was het niet lang wachten. Kort voor de zomer wordt duidelijk dat efgartigimod ook werkt bij patiënten met pemphigus vulgaris, een ziekte gekenmerkt door pijnlijke blaren op huid en slijmvliezen. (3)

Het medicijn ontpopt zich stilaan tot een potentiële blockbuster in de strijd tegen zeldzame auto-immuunziektes.  Degroof Petercam mikt op dat moment al op een piekomzet van 3 miljard euro voor efgartigimod. En het beurshuis houdt er rekening mee dat big pharma wel eens de grote middelen zou kunnen bovenhalen om het medicijn ook te testen op ‘grote’ auto-immuunziektes als reuma, psoriasis of lupus. ‘Argenx is een van de meest plausibele overnamekandidaten’, klinkt het.

Tijdens de zomer en nazomer blijkt dat Argenx nog meer in zijn mars heeft. Het sluit een deal (4) met het Amerikaanse AbbVie voor de gezamenlijke ontwikkeling van een kankermedicijn (ARGX-115), op termijn goed voor mogelijks 625 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen. Efgartigimod scoort bovendien in een derde ziektedomein: ITP, een ziekte waarbij bloedplaatjes afbreken met interne bloedingen als gevolg.

En 2019...

Er staan efgartigimod opnieuw enkele mijlpalen te wachten, onder andere de publicatie van de resultaten van een fase 2-studie op patiënten met pemphigus vulgaris, een ziekte gekenmerkt door pijnlijke blaren op de huid en slijmvliezen. Verder start een fase 3-studie voor de bloedziekte ITP en een fase 2-studie voor de neuromusculaire aandoening CIDP.

 

Het aandeel krijgt vleugels. (5) De beurswaarde van Argenx stijgt boven 3 miljard euro en het bedrijf profiteert ervan om een kapitaalronde van 300 miljoen dollar te lanceren. Maar dan breekt de hel los. Op pagina 22 van het prospectus maakt Argenx melding van bloedingen bij enkele ITP-patiënten die behandeld waren met efgartigimod. Aandeelhouders schieten in een kramp en nemen het zekere voor het onzekere. In amper 72 uren verliest het bedrijf 600 miljoen euro beurswaarde.

Achteraf blijkt dat er toen koopjes te doen waren. De twijfel over eventuele neveneffecten van efgartigimod waait over, en Argenx sluit het jaar in alle schoonheid af met zijn onderzoek naar een geneesmiddel tegen acute myeloïde leukemie, een ziekte waar de overlevingskansen heel klein zijn. (6) Hoewel het middel op slechts 12 patiënten is getest, koopt Johnson & Johnson zich met een cheque van 300 miljoen dollar binnen in het kankeronderzoek. (7) Het verwerft bovendien voor 200 miljoen dollar een belang van 4,7 procent in Argenx. ‘Een quality stamp’, klinkt het bij analisten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie