Balta: tapijtenmaker op zoek naar bodem

©Sofie Van Hoof

Ook 2018 werd voor de West-Vlaamse tapijtenmaker Balta niet het jaar van de ommekeer. Omdat zowat alles tegenzit, verkent de beurskoers steeds lagere diepterecords.

Om dit jaar geld te verdienen aan een belegging in Balta moest u verdraaid goed timen. Een cascade tegenvallers bij het bedrijf en zijn sectorgenoten sleurde het aandeel de dieperik in.

In januari vuurt de Britse tapijtwinkelketen Carpetright, een belangrijke klant van Balta, (alweer) een winstwaarschuwing (1) af. Het VK is ook voor Balta een belangrijke markt. Kamerbreed tapijt houdt er beter dan bij ons stand tegen onderhoudsvriendelijk laminaat en parket.

©Mediafin

Als Belgisch bedrijf heeft Balta ook last van de dure euro, die niet-Europese exporteurs een competitief voordeel geeft. Balta is de grootste Europese tapijtproducent en de VS zijn een cruciaal front. Bovendien kreeg het bedrijf de oplopende grondstoffenprijzen niet snel genoeg doorgerekend om de winstmarges op peil te houden.

Uit het jaarverslag van 2017, dat begin maart (2) verscheen, valt weinig hoop te putten. Balta geeft bovendien aan dat het ook in 2018 verwacht dat de winst nog daalt. Analisten spreken over een ‘perfecte storm’, maar verwachten toch nog beterschap.

En 2019...
En 2019...

Gaat de beurskoers omhoog als de kosten omlaag gaan? Een tiental consultants van McKinsey werken aan die operatie en viseren in de eerste plaats de fabriek in Sint-Baafs-Vijve.

Blijft de beurskoers laag dan is een overnamebod niet het gekste scenario. Tegen die prijs is een uitgifte van nieuwe aandelen helemaal niet wenselijk. De Amerikaanse hoofdaandeelhouder Lone Star, die na de beursgang met meer dan de helft van alle aandelen achterbleef, zal volgens insiders niet met verlies willen verkopen. De psychologische grens ligt ergens in de buurt van 5 euro per stuk.

En wie wordt de nieuwe CEO? Vandaag wordt Balta nog steeds geleid door de voorzitter, die eind augustus die functie overnam als tussenpaus.

Het management probeert de markt te sussen door een waaier aan kostenbesparingen aan te kondigen. Die moeten vanaf de tweede jaarhelft renderen. CEO Tom Debusschere kan als bevlogen verkoper een bedeesd publiek achter zich scharen op de aandeelhoudersvergadering in mei (3).

Maar of zijn inspanningen iets opleveren zal Debusschere te horen krijgen als outsider. Hij vertrekt (4) na de halfjaarpublicatie met een bijbehorende winstwaarschuwing. Debusschere zit vandaag een niet-concurrentieclausule uit die tot twaalf maanden na zijn ontslag loopt.

Schulden die steeds dramatischer boven een krimpende winst uittorenen, doen vragen rijzen over de houdbaarheid van het dividend, een van de lokkertjes bij de beursgang. Het bedrijf ambieert 30 à 40 procent van de nettowinst uit te keren zolang de schuldgraad dat toelaat. Toch houden de meeste specialisten vast aan een koopadvies omdat ze denken dat het allerergste achter de rug is.

IJdele hoop, leren de cijfers over het derde kwartaal (5). Balta spreekt wel klare taal: het overweegt activiteiten af te stoten. Voltapijt lijkt de beste kandidaat om te verkopen. Maar wie koopt zoiets? Veel concurrenten versnijden al hun voorraden voltapijt tot individuele karpetten. Cash om te investeren in nieuwe, meer winstgevende soorten vloerbekleding is er intussen niet meer.

De onsmakelijke cocktail van omstandigheden zadelt het aandeel Balta op met een koersverlies van ruim 60 procent in 2018.

Morgen: Argenx

Lees verder

Advertentie
Advertentie