Econocom: van vader op zoon en terug

Robert en Jean-Louis Bouchard. ©Antonin Weber / Hanslucas

Tot voor de zomer leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar een winstalarm later noteert Econocom met een jaarverlies van meer dan 50 procent. Tussenin kleurden een paleisrevolutie en een mogelijke handel met voorkennis het beursparcours.

Het beursjaar kan niet beter beginnen voor Econocom . Op 24 januari (1) stelt de IT-groep haar jaarresultaten voor. Econocom slaagt erin de verwachtingen fors te overtreffen. De omzet ging 17,5 procent hoger. Ook de beloofde dubbelcijferige winstgroei is gehaald. Het aandeel maakt een sprong.

©Mediafin

Het bedrijf stelt het nieuwe strategisch vijfjarenplan voor dat tegen 2022 voorziet in een omzetgroei naar 4 miljard euro, en opnieuw een verdubbeling van de recurrente bedrijfswinst tot 300 miljoen. Econocom profiteert van de trend waarbij bedrijven hun IT-infrastructuur niet meer aankopen maar huren, en het beheer ervan uitbesteden.

Toch zijn er tekenen aan de wand. De sterke winstgroei kon enkel gehaald worden door in het laatste kwartaal van 2017 enkele belangrijke contracten te tekenen.

Jean-Louis Bouchard liet zijn zoon geen makkelijke erfenis na.

Jean-Louis Bouchard laat zijn zoon Robert dan ook geen makkelijke erfenis na als hij in maart de fakkel doorgeeft (3). Robert Bouchard moet de schoenen vullen van zijn vader, die Econocom heeft opgericht en vier decennia lang heeft bestuurd.

Intussen is de koers van het aandeel al ferm geslonken sinds de piek van januari. Het keerpunt is de uitgifte van een converteerbare obligatie van 200 miljoen euro op 1 maart (2). Verwateringsvrees duwt de koers lager. Bij een totale omzetting tegen de laagste mogelijke prijs dreigen er 25 miljoen aandelen Econocom op een huidig totaal van 245 miljoen bij te komen.

Dat die verwatering het minste van de beleggerszorgen is, blijkt eind juni, wanneer het aandeel aan een schier onophoudelijk val begint (4). Een rapport van het beurshuis Kepler Cheuvreux zaait wantrouwen bij investeerders. Enkele dagen later komt Econocom met een winstalarm dat het aandeel de grootste tuimelperte ooit (-32%) bezorgt (5).

En 2019...

De vraag voor 2019 is of Bouchard senior Econocom weer op de rails krijgt.

‘Mijn prioriteiten zijn klaar en duidelijk’, benadrukte Jean-Louis Bouchard. ‘Onze jaardoelen 2018 halen en een nieuwe fase voor Econocom voorbereiden.’ Die nieuwe fase kan bestaan uit een overname, denkt Stefaan Genoe, analist bij Degroof Petercam. ‘Hij heeft geen opvolger meer in de familie. En met zijn 76 jaar is hij geen langetermijnoplossing. De kans bestaat dat hij de onderneming weer op de rails brengt om ze nadien te verkopen.’

Robert Bouchard moet toegeven dat de winst lager zal uitkomen dan het jaar voordien. In april klonk het nog dat de winst dit jaar zou toenemen. Maar enkele belangrijke contracten lopen vertraging op. Omdat Robert tijdens een analistencall afstapt van de langetermijndoelstellingen van zijn vader is het vertrouwen van de beleggers helemaal zoek.

Midden juli vinden enkele beurshuizen dat de koersval van Econocom in de overdrijvingsfase zit. Bovendien probeert het bedrijf de markt te sussen door de aankondiging van een inkoopprogramma (6). Het aandeel herstelt wat.

Na enkele bokkensprongen boekt Econocom eind oktober een prille remonte als het de analistenprognoses voor het derde kwartaal overtreft (7). Het vertrouwen groeit en beleggers pikken het aandeel op.

Toch grijpt Jean-Louis Bouchard in. Begin november schuift hij zijn zoon na amper 7,5 maanden opzij en neemt hij zijn plaats in (8). De 76-jarige Bouchard senior, die nog steeds 37 procent van Econocom in handen heeft en hoofdaandeelhouder is, vond de saneringsoperatie die zijn zoon in gang had gezet niet snel genoeg gaan. Beleggers en analisten reageren opgelucht. Met de paleisrevolutie lijkt de comeback ingezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie