Exmar: als Godot uiteindelijk toch komt opdagen

©Exmar

Voor Exmar, de specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen, eindigde een onzeker jaar met een forse opsteker. Alsof ‘Wachten op Godot’ een happy end kent.

2018 was voor Exmar  een bewogen, maar vooral onzeker jaar. De grootste zorg was de torenhoge schuldenlast, de grootste onzekerheid het vinden van een lucratieve opdracht voor de Caribbean FLNG, ’s werelds eerste drijvende lng-fabriek.

©Mediafin

Het aandeel Exmar begint het jaar op een relatief hoog niveau. In december had de Antwerpse scheepvaartgroep aangekondigd dat ze een langetermijnopdracht beet had voor haar FSRU-platform, een drijvende hervergassingseenheid die Exmar op eigen risico liet bouwen. Het nieuws stuwde de koers tot boven 6,50 euro, daarbij geholpen door een positieve start van het beursjaar.

Door de beurzencrash van februari is het plezier van korte duur. De onzekerheid rond de Caribbean speelt Exmar parten. Beleggers maken zich ook zorgen over de inkomsten nu de rederij haar lng-tankers met eigen hervergassingseenheid heeft verkocht aan partner Excelerate. Eind maart tonen de jaarresultaten (1) dat het water Exmar aan de lippen staat. De nettowinst van 28 miljoen is helemaal te danken aan een reeks meerwaarden op verkopen: van de verzekeringsmaatschappij Belgibo, van het belang in enkele lng-tankers en van het offshore woonschip Kissama.

De grootste zorg dit jaar was de torenhoge schuldenlast, de grootste onzekerheid het vinden van een opdracht voor de Caribbean FLNG.

Het aandeel surft vervolgens mee op de herstelgolf die over de beurzen rolt. Midden mei kent de koers een nieuwe opstoot als bekend wordt dat de grondstoffentrader Gunvor het FSRU-platform tien jaar gaat huren en in Bangladesh zal inzetten. Rond diezelfde tijd zegt topman Nicolas Saverys op de algemene vergadering (2) dat hij met drie partijen onderhandelt over een contract voor de Caribbean FLNG. Beleggers vatten weer moed en het aandeel schiet even omhoog.

Als eind juni (3) bekend raakt dat Exmar samen met enkele partners kanshebber is voor de bouw van een offshore productieplatform voor het grote Buzios-olieveld voor de Braziliaanse kust, veert het teruggevallen aandeel weer op. Begin september (4) krijgt Exmar een klap wanneer Bart Lavent, die sinds 2006 verantwoordelijk was voor de lng-activiteiten, opstapt. Ook de halfjaarresultaten zijn allesbehalve schitterend.

En 2019...

Exmar kan 2019 veel geruster tegemoet zien dan 2018. Dat is vooral te danken aan het contract voor de Tango FLNG, die in plaats van een last een bron van inkomsten wordt. Die inkomsten heeft het sterk vermagerde Exmar hard nodig. Enerzijds om zijn schulden af te lossen, anderzijds om nieuwe projecten te financieren.

Voorts is het afwachten waar het FSRU-platform terechtkomt. Exmar kan dankzij het contract met de grondstoffentrader Gunvor nu wel wat rustiger ademhalen.

De koers schiet kort daarop omhoog wanneer financieel directeur Miguel de Potter op een conferentie in Oslo zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Exmar binnenkort een FLNG-contract op zak zal hebben. Zijn voorspelling wordt midden oktober een stuk concreter dankzij een Argentijns krantenbericht (5). Daarin staat dat de Caribbean FLNG zal worden ingeschakeld in een schaliegasexportproject. Aardgas uit de geologische formatie Vaca Muerta (‘dode koe’) zal via een pijpleiding naar de haven van Bahía Blanca worden gebracht. Na vloeibaarmaking zal het gas met tankers verscheept worden.

Het is nog een dikke maand wachten vooraleer Exmar zelf het contract met het Argentijnse bedrijf YPF bevestigt (6). Positief is dat de drijvende lng-fabriek, die passend wordt omgedoopt tot Tango FLNG, al vanaf het tweede kwartaal van 2019 zal beginnen te produceren. Het contract zal jaarlijks een brutobedrijfswinst (ebitda) van 43 miljoen dollar opleveren, geeft Exmar nog mee. De koers schiet omhoog en bereikt een piek van 6,82 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie