Telenet: lang wachten op een dividend

2018 is het eerste verliesjaar voor het aandeel Telenet sinds het aantreden van CEO John Porter in 2013. ©Wouter Van Vooren

Telenet presteerde dit jaar slechter dan zijn concurrenten op de Brusselse beurs. Het langer dan verwacht uitblijven van een dividend en het agressieve Orange Belgium deden het aandeel pijn.

Het entertainment- en telecombedrijf verloor dit jaar 28 procent op de beurs. Dat is een pak meer dan Proximus (-16%) en Orange Belgium (-4%). Dat laatste wist afgelopen jaar flink wat tv-klanten van de duopolisten af te snoepen. Het is pas het tweede verliesjaar voor Telenet , dat enkel in 2008 nog meer beurswaarde zag verdampen.

©Mediafin

Telenet dobbert in januari rustig naar de publicatie van de jaarresultaten midden februari. Vanaf dan gaat het bergaf. In de aanloop naar de cijfers hoopten beleggers dat het bedrijf voor het eerst sinds 2013 een dividend zou uitkeren. Door meer schulden op de balans te laden kon Telenet volgens analisten in stappen meer dan 1 miljard euro naar zijn aandeelhouders laten vloeien.

Het is dan ook een zware teleurstelling als topman John Porter de dag voor Valentijn géén dividend uitdeelt en de cash op zak houdt (1). Excuustruus is de Franse sectorgenoot Altice, die beleggers ziet afhaken omdat zijn schuldenberg groeit. Daarom wil Telenet geen extra schulden aangaan om zijn aandeelhouders ter wille te zijn.

Begin maart volgt de volledige opslorping - van 50 naar 100 procent - van De Vijver Media, de holding boven het productiehuis Woestijnvis en de zenders Vier, Vijf en Zes (SBS). Beleggers worden er niet warm van (2). Ze liggen nog altijd wakker van het uitblijven van een dividend. En dat verbetert niet als Porter stelt dat een mogelijke uitkering pas eind 2018 wordt besproken in de raad van bestuur.

De eerstekwartaalresultaten eind april kunnen de stemming niet keren (3). De cijfers tonen aan dat Telenet ook operationeel vierkant draait. Door de scherpe concurrentie om de comakijkende klant van de prijsbrekers Orange Belgium en Scarlet (Proximus) durft het bedrijf het voor het eerst sinds lang niet aan de prijzen van zijn bundels te verhogen. Dat laat sporen na in de resultaten: de omzet en de bedrijfswinst vallen tegen.

En 2019...

Het is uitkijken of Telenet weer klanten kan winnen in de plaats van verliezen. Nu de integratie van BASE en SFR achter de rug is, kan de Bel20'er volop op zijn producten en bundels focussen.

Afwachten ook of een vierde telecomspeler in België roet in het eten komt gooien.

De verhoging volgt pas midden juni, nota bene daags nadat telecomminister Alexander De Croo Telenet en zijn concurrenten schrik heeft aangejaagd met het plan om een vierde (buitenlandse) speler aan te trekken. Dat moet tot goedkopere tarieven voor de consument leiden (4). Het Franse Iliad, dat met scherpe prijzen succesvol Italië is binnengedrongen, wordt het meest genoemd als potentiële uitdager. Hoewel de kans klein lijkt dat Iliad of een andere partij effectief in ons land neerstrijkt, weegt De Croo’s idee de rest van het jaar op de telecomaandelen.

Nog in juni krijgt Telenet af te rekenen met een opstandige aandeelhouder, het Amerikaanse hefboomfonds Lucerne Capital Management. De activist eist een dividend én een doorlichting van de raad van bestuur om de te innige relatie met de referentieaandeelhouder Liberty Global bloot te leggen. Beide partijen geraken er niet uit, waarna Lucerne later op het jaar naar de rechtbank stapt.

Om de morrende beleggers te sussen en de koers te stutten kondigt Porter eind juni een aandeleninkoopplan van 300 miljoen euro aan. Die beslissing geeft het aandeel vleugels (5). De kers op de taart volgt 1 augustus als hij bij de halfjaarcijfers een langverwacht dividend aankondigt van bruto 5,20 euro per aandeel (6). Begin oktober wordt de uitkering gestort en gaat ze van het aandeel. Het nakende dividend en de licht hoger dan verwachte resultaten doen het aandeel van het dieptepunt eind juli weer opveren, al komt de koers nooit in de buurt van het niveau in het jaarbegin.

Het derdekwartaalrapport begin november vat het jaar goed samen (7). De aanhoudende concurrentie van Proximus en Orange Belgium - en in mindere mate Netflix - blijft op de cijfers wegen. Bovendien loopt de versnelde migratie van de overgenomen Coditel-klanten (SFR België) niet van een leien dakje. En door de alsnog doorgevoerde prijsverhogingen in juli lopen weer meer klanten weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie