Advertentie

Beloftes voor 2020: de hernieuwbare voornemens van Shell

©REUTERS

Royal Dutch Shell moet uit zijn schulp komen. De Nederlands-Britse oliereus stelde zich tot doel in vijf jaar tijd 4 tot 6 miljard dollar in groene energieprojecten te investeren. Met de oprichting in 2016 van de divisie ‘nieuwe energieën’ beloofde Shell een stevige poot in duurzame energie uit te bouwen.

Maar met nog een jaar te gaan lijkt Shell het moeilijk te krijgen. Terwijl minstens 3 miljard nodig is om op schema te zitten, investeerde de oliemaatschappij tot vandaag naar schatting 2 miljard dollar in groene projecten. Dat maakte The Guardian gisteren bekend. Als Shell het investeringstempo toch nog op punt wil krijgen, moet het in 2020 evenveel geld vrijmaken als het totale bedrag dat de oliegroep de voorbije vier jaar aan klimaatvriendelijke energievormen uitgaf.

Shell profileert zich graag als de speler in de olie- industrie die het meest bekommerd is om het klimaat.

Voor Shell was het een serieuze streep door de rekening dat het er niet in slaagde de Nederlandse groenestroomleverancier Eneco in te lijven. Shell leek de grootste kanshebber, maar in november delfde de oliemaatschappij het onderspit tegen een Japans consortium van Mitsubishi en Chubu. De Japanners telden 4,1 miljard euro neer voor Eneco, een prijs die Shell niet bereid was te betalen.

Shell profileert zich graag als de speler in de olie-industrie die het meest bekommerd is om het klimaat. In Nederland gaat de oliegroep tegen 2025 5 miljoen bomen planten. Wereldwijd plant het 300 miljoen dollar te investeren in natuur- en herbebossingsprojecten. De maatschappij met het schelplogo kondigde ook aan dat ze de toplonen van zowat 1.200 managers zal laten afhangen van het halen van een lagere CO2-uitstoot.

Maar ondertussen gaat het gros van de investeringen van Shell nog altijd naar olie- en gasprojecten. In dezelfde vier jaar waarin Shell 2 miljard dollar groene investeringen realiseerde, pompte het 120 miljard dollar in projecten voor de ontwikkeling van fossiele brandstoffen. Het is daarmee geen uitzondering. De Noorse dataspecialist Rystad Energy becijferde dat de vijf grootste oliemaatschappijen van Europa - BP, Shell, Total, Equinor en Eni - de voorbije decennia samen 5,5 miljard dollar aan hernieuwbare-energieprojecten spendeerden. Het bedrag staat in schril contrast met de 90 miljard dollar totale investeringen door de vijf oliemajors in 2019 alleen.

Triljoenen

Het gros van de investeringen van Shell gaat nog altijd naar olie- en gas projecten.

Maarten Wetselaar, de topman van de divisie nieuwe energieën van Shell, benadrukte deze week in De Telegraaf dat investeringen in hernieuwbare energie er maar komen als ze het nodige rendement opleveren. ‘Er moeten triljoenen dollars geïnvesteerd worden om van een CO2-intensief naar een CO2-vrij energiesysteem te komen’, zei Wetselaar. ‘Er is veel geld in de wereld, maar het wordt maar mondjesmaat in de energietransitie geïnvesteerd, omdat investeerders bang zijn hun geld kwijt te raken. Investeringen gaan alleen op grotere schaal gebeuren als er rendement op gemaakt kan worden.’

Terwijl Shell nu al achterophinkt, wil het bedrijf in de periode 2021-2025 nog meer inzetten op groene projecten. De divisie nieuwe energieën moet jaarlijks 2 tot 3 miljard dollar gaan investeren. Shell zegt bovendien dat het tegen 2030 de grootste elektriciteitsleverancier ter wereld wil zijn en 100 miljoen mensen in ontwikkelingslanden van stroom wil voorzien.

Afspraak over tien jaar om te zien of het die beloftes waarmaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie