Advertentie

De aandeelhouders van Uber: van Softbank tot Lance Armstrong

Masayoshi Son, de oprichter, voorzitter en CEO van Softbank, is de grootste aandeelhouder van Uber. ©EPA

De Japanse Softbank is de grootste aandeelhouder van Uber. Maar het taxiplatform telt nog opmerkelijke eigenaars, zo blijkt uit het pas gepubliceerde prospectus.

De Japanse technologiegroep Softbank is met een aandeel van 16,3 procent de grootste aandeelhouder van Uber Technologies, het bedrijf achter de populaire taxiapp. Dat blijkt uit de prospectus die Uber Technologies heeft ingediend voor zijn beursnotering op de New York Stock Exchange in mei.

Uber: de beursgang van het jaar

Vrijdag 10 mei is het zover. Dan krijgt Uber zijn langverwachte notering aan de beurs van New York. De waardering wordt geschat op zo’n 91 miljard dollar, waarmee het de grootste beursgang van het jaar belooft te worden. Maar is die waardering wel gerechtvaardigd? Dat en veel meer leest u in dit dossier.

Softbank bouwde zijn belang in Uber pas begin vorig jaar op. Het bedrijf betaalde verschillende aandeelhouders toen samen bijna 8 miljard dollar om 15 procent van de aandelen in handen te krijgen. Aangezien Uber een waardering van 90 tot 100 miljard dollar nastreeft, is het belang van Softbank intussen dubbel zoveel waard.  

Softbank haalde een groot deel van zijn aandelen bij het Amerikaanse durfkapitaalfonds Benchmark. Dat is met 11 procent nog altijd de tweede grootste aandeelhouder van Uber. De sterke man bij Benchmark is Matt Cohler, een investeerder in Silicon Valley en een van de vijf eerste werknemers van Facebook. 

Travis Kalanick

De verguisde oprichter en ex-CEO van Uber Travis Kalanick is met 8,6 procent van de aandelen de derde grootste aandeelhouder. Kalanick richtte Uber in 2009 op, maar moest twee jaar geleden opstappen nadat het bedrijf in opspraak was gekomen door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Kalanick werd opgevolgd door Dara Khosrowshahi, die sinds 2005 aan het hoofd stond van het reisbedrijf Expedia.

©Mediafin

De Canadees Garrett Camp, die Uber samen met Kalanick oprichtte en als bedenker van het idee geldt, heeft 6 procent van de aandelen in handen.

Het staatsfonds van Saoedi-ArabiĆ« en Alphabet, de moederholding van Google, hebben iets meer dan 5 procent in Uber. Ryan Graves, in 2010 enkele maanden CEO van Uber en vandaag bestuurder, bezit 2,4 procent van Uber. Ook verschillende bestuurders zijn mede-eigenaar. Zo heeft Arianna Huffington, de oprichter van de Huffington Post en bestuurder bij Uber, minder dan 1 procent van de aandelen. 

Bekende acteurs

Het beursprospectus maakt een dikke helft (55%) van de verkopende aandeelhouders bekend. Maar ook bij de kleinere aandeelhouders zitten een pak bekende namen, al is nooit duidelijk of ze die aandelen nog bezitten en hoeveel stuks ze precies in handen hebben.

Zo investeerde Jeff Bezos, de CEO van Amazon en de rijkste man ter wereld, stopte in 2011 37 miljoen dollar in de tweede grote kapitaalronde van Uber. De rapper Jay-Z stapte datzelfde jaar ook in. Het bedrijf werd toen op 300 miljoen dollar geschat. Ook de Amerikaanse acteur Ashton Kutcher behoorde tot de vroegere investeerders.

De oud-wielrenner Lance Armstrong stapte al in 2009 in Uber. Via het fonds Lowercase Capital stopte hij het bedrijf bijna 100.000 dollar toe. 'Ik wist zelfs niet dat Lowercase in Uber zat', zei Armstrong daarover. 'Ik dacht dat het een hoop aandelen van Twitter wilde kopen.'

Uber was bij de instap van Armstrong 3,7 miljoen dollar waard. Als Armstrong er nog in zit, is zijn aandeel dus enorm veel meer waard. In een interview zei Armstrong ooit dat de investering zijn familie 'redde' nadat hij door zijn dopingzonde een miljoenensom moest betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie