Advertentie

Uber naar de beurs met waardering van 82,4 miljard dollar

©REUTERS

Het taxiplatform verkoopt vrijdag zijn aandelen op de beurs tegen 45 dollar. Dat is aan de onderkant van de prijsvork.

Het taxibedrijf Uber maakt vrijdag zijn debuut op de beurs. Het bedrijf kiest voor een bescheiden introductieprijs van 45 dollar (40,1 euro). Dat is aan de onderkant van de eerder gepubliceerde indicatieve prijsvork van 44 tot 50 dollar.

De vastgestelde prijs waardeert het bedrijf op ruim 82 miljard dollar. Dat is een heel stuk minder dan de waardering van 120 miljard waarmee enkele maanden geleden nog gezwaaid werd. Toch blijft het de grootste beursgang in Silicon Valley sinds jaren. 

45 dollar
Uber vraagt 45 dollar per aandeel. 

Het is een spannend moment voor het aandeel. Eerder dit jaar maakte concurrent Lyft zijn beursdebuut en het aandeel schitterde op de eerste dag, maar dook vervolgens lager. Inmiddels noteert het al bijna 25 procent onder zijn intekenprijs.

Die slechte start van Lyft is volgens waarnemers een van de redenen waarom Uber goedkoper naar de beurs gaat dan eerst gedacht.

Wachten

Onder de motorkap van Uber

Uber trek met een geschatte waardering van 82 miljard dollar naar de beurs. Is het Amerikaanse bedrijf die waardering waard? Is het aandeel ook voor beleggers interessant? En waar houdt de nieuwe aanwinst uit Silicon Valley zich nog allemaal mee bezig? De Tijd doet hier de motorkap van Uber voor u open.

We zullen even moeten wachten op een openingskoers vrijdag. Het zijn geen supercomputers die aan het begin van een introductie het werk doen, maar mensen. Zo moet de zogenaamde ‘designated market maker’ constant overleggen met banken en brokers om die eerste koers tot stand te brengen.

Zoals wel meer techbedrijven heeft Uber nog nooit winst gemaakt. Het kan wel rekenen op 90 miljoen maandelijkse gebruikers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie