column

Beursrally | Spelen met messen

Thomas Smolders neemt deel aan de Beursrally. Hij vraagt zich af of artificiële intelligentie ooit voor hem zal kunnen beslissen of hij nu een duikend aandeel moet kopen of niet.

‘Niet zeker of vallende messen pakken een risicoloze strategie is, Thomas’, tweette ex-collega Kurt Vansteeland me toen ik hem op Twitter had gevraagd of het intussen interessant was om aandelen van Bpost te kopen. Even twijfelde ik, maar uiteindelijk besloot ik de sprong niet te wagen. De tijd zal uitwijzen of dat een slimme zet was, net zoals de tijd zal uitwijzen of ik in de toekomst nog eigenhandig zulke zetten moet doen.

Deze week lag ik in bed na te denken over hoe de beurs er in de toekomst zal uitzien. In de hoop een antwoord op mijn vraag te vinden deed ik wat ik altijd doe als ik 's nachts peinzend klaarwakker lig: ik ging rondsurfen en postte mijn vraag op Reddit, 's werelds grootste online forum.

Een enkeling wierp op dat de blockchain in de toekomst een belangrijke rol zou kunnen spelen, een ander voorspelde dan weer dat de beurs voortaan non-stop open zou zijn. Iemand orakelde dat het systeem van kwartaalresultaten op de schop zou gaan, omdat bedrijven daardoor steeds in cycli van drie maanden denken en niet op de lange termijn kunnen focussen.

Artificiële intelligentie

Stuk voor stuk logische en in mijn ogen realistische voorspellingen, maar eentje trok mijn aandacht net iets meer. Door artikelen te lezen begon het me te dagen hoe groot de impact van artificiële intelligentie op de beursvloer in de toekomst zal zijn.

Het verhandelen van aandelen via artificiële intelligentie is natuurlijk niet nieuw. Een groot deel van de transacties verloopt al via algoritmes die het beste moment berekenen, en die daar doorgaans beter in slagen dan een mens. Wij laten ons nog steeds te veel leiden door emoties, ook al weten we dat in crisismomenten net de grootste koopkansen schuilen. Dat bleek de afgelopen weken nog maar eens, toen de ene paniekreactie de andere uitlokte. Een razend interessante en relevante technologie dus, maar vooralsnog gebruiken vooral de grote spelers ze in hun voordeel.

Dat zal de komende jaren veranderen, omdat de rekenkracht van computers is geëxplodeerd. Terwijl je vroeger nog een zware computer nodig had om zo’n algoritme te trainen, kun je het nu in sommige gevallen zelfs met een smartphone van enkele honderden euro’s.

Doordat die drempel verlaagd wordt, zal traden via artificiële intelligentie mogelijk worden voor het grote publiek. En dat is niet de enige evolutie, want de technologie wordt ook steeds slimmer. Door meer parameters in kaart te brengen kan nog beter voorspeld worden wanneer een aandeel verhandeld moet worden.

Flitscrashes

Het gaat daarbij niet langer over puur wiskundige of economische gegevens, maar ook over emotionele. Sentimentanalyse kan worden toegepast op wat mensen op sociale media over een bedrijf posten, zegt de Belgische onderzoeker Johan Bollen. Of misschien zelfs op de stem van de CEO tijdens een persconferentie - hoe zelfverzekerd klinkt hij?

De strijd tussen institutionele en particuliere beleggers zal altijd met ongelijke middelen gestreden worden, maar in de toekomst zal hij alleszins iets gelijker verlopen. De eerste groep zal vernuftiger modellen gebruiken, maar de tweede zal minder irrationele menselijke fouten maken.

Misschien kunnen door die evolutie dramatische bloedbaden, veroorzaakt door paniekreacties, in de toekomst zelfs vermeden worden. Critici wijzen dan wel naar de onverklaarbare ‘flitscrashes’ die algoritmes nu soms veroorzaken, dat soort fouten verdwijnt doorgaans naarmate ze beter getraind zijn.

Een beurs zonder grote pieken en dalen is een radicaal andere beurs dan de beurs die we vandaag kennen. Weg zijn de uitzonderlijke koopkansen en de opgeblazen hypes - in zo’n geval lijkt de koers van een aandeel haast bijzaak te worden. De tijd zal uitwijzen of artificiële intelligentie menselijke domheid zal marginaliseren of net zal uitvergroten. Maar voor het zover is, moet ik zelf nog nadenken of ik een vallend mes nu wil opvangen of niet.

Lees verder