5 favoriete aandelen van | Koen Steeland, Truncus

Koen Steeland. ©Dries Luyten

De Tijd laat wekelijks een beursexpert aan het woord om zijn 5 favoriete aandelen te presenteren. Hier is het aan Koen Steeland van Truncus.

Volution Group | Ventilatiesystemen

Volution Group is de marktleider in residentiële ventilatieproducten en luchtbehandelingssystemen in het Verenigd Koninkrijk. De groep heeft eveneens leidende posities in die sector in continentaal Europa. Via overnames breidt het bedrijf zijn geografische posities en zijn productaanbod uit.

De terugblik

Truncus is een vermogensbeheerder die families adviseert. Vennoot Koen Steeland is verantwoordelijk voor een intern beheerde bevek die focust op waardecreatie op de lange termijn.

Zijn vorige optreden dateert van 1 oktober 2016. Het vijftal staat op een gemiddelde winst van 27,1 procent exclusief dividenden.

Over dezelfde periode won de Eurostoxx600 13,8 procent.

De ventilatiemarkt kent een structurele groei als gevolg van de steeds strengere milieuwetgeving. Volution Group heeft een sterk trackrecord en een gezonde balans. Met een cashflowrendement van 8,5 procent en een koers-winstverhouding van 11,5 is het bedrijf niet duur.

KSB | Industriële pompen en kranen

KSB is marktleider in speciale industriële pompen en kranen. Het Duitse familiebedrijf wordt conservatief aangestuurd en heeft een beursnotering sinds 1887. 2015 en 2016 waren transformatiejaren voor de onderneming, maar KSB begint nu de vruchten te plukken van een aandikkend orderboek en een lagere kostenbasis.

Het bedrijf heeft pensioenschulden op de balans - een typisch Duits fenomeen - maar de schuld bij de banken is erg beperkt. Een belangrijke meerwaarde via een stijging van de aandelenkoers en dividenden over de komende jaren blijft realistisch.

Stock Spirits | Sterkedrank

Stock Spirits produceert wodka in Oost-Europa. Het bedrijf is marktleider in Polen en Tsjechië. Er kwam een nieuw management aan boord dat een antwoord vond op een aanhoudende prijzenoorlog. De groep kon weer aansluiten met winstgevende groei. Dat vertaalde zich in een sterke klim van de beurskoers over het voorbije jaar.

Ondanks de belangrijke toename in marktwaarde is er nog een aanzienlijk opwaarts potentieel op langere termijn. De schuldgraad blijft klein en de waardering is redelijk in vergelijking met het groeipotentieel en de algemene sectorwaardering.

Econocom | IT-services en leasing

Econocom combineert IT-consultancy met IT-leasingactiviteiten. Dat is een uniek businessmodel waarmee het bedrijf een zeer sterke positie bekleedt, in het bijzonder in Frankrijk, zijn belangrijkste markt. Het trackrecord van de groep is zeer sterk, met een omzetgroei van 360 procent over de voorbije tien jaar.

In diezelfde periode nam de operationele winst met 560 procent toe. Het unieke businessmodel, een visionair management met ambitieuze doelstellingen en een sterke kapitaalstructuur laten ruimte voor verdere groei. Die groei is niet verrekend in de huidige beurswaarde.

Suominen | Textieldoek

Suominen is wereldmarktleider in de productie van textiel voor schoonmaakdoekjes. Die ‘non-wovens’ groeien structureel. Suominen trekt resoluut de kaart van innovatie en wil zo zijn marktaandeel in andere productcategorieën uitbreiden. Op hetzelfde moment moet dat tot margeverbetering leiden.

Suominen kampt met wat opstartproblemen met een nieuwe productielijn in de Verenigde Staten. Dat zet vandaag druk op het aandeel. Met een hoog rendement op ingezette middelen en een stevige balans zien we de toekomst voor dit Finse bedrijf positief in.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content