5 favoriete aandelen van | Patrick Casselman, BNP Paribas Fortis

©wim kempenaers (wkb)

De Tijd laat wekelijks een beursexpert aan het woord om zijn 5 favoriete aandelen te presenteren. Hier is het aan Patrick Casselman van BNP Paribas Fortis.

Bekaert | Staal

Sinds de jaarpiek van 49 euro in mei corrigeerde Bekaert bijna een vijfde als gevolg van ietwat tegenvallende tweedekwartaalresultaten. Het grootste deel van die teleurstelling was van tijdelijke aard: voorraadafbouw in de Chinese bandenindustrie en vertraging in het doorrekenen van de gestegen staalprijzen.

De terugblik

Patrick Casselman is aandelenanalist bij BNP Paribas Fortis. ‘We gaan opnieuw voor een top 5 Belgische aandelen, want onze selectie van vorig jaar heeft aangetoond dat we het niet te ver moeten zoeken’, zegt Casselman. Het vorige optreden dateert van 22 oktober 2016. Het vijftal staat op een gemiddelde winst van 33,6 procent
exclusief dividenden.

Over dezelfde periode won de Bel20-index 13,8 procent.

Door de gunstige conjunctuurindicatoren in China, de VS en Europa verwachten we een inhaalbeweging in de tweede jaarhelft. Na de forse koerscorrectie is de waardering relatief aantrekkelijk tegenover andere industriële bedrijven. Op lange termijn wil het management de bedrijfswinstmarge naar 10 procent opkrikken.

Econocom | IT-diensten

Econocom profiteert van de digitaliseringstrend, met een groeiende populariteit van gebundelde aanbiedingen (combinatie hardware, leasing en diensten). Na het teleurstellende tweede kwartaal (door uitstel van grote contracten), knoopte Econocom in het derde kwartaal weer aan met stevige omzetgroei: +24%.

Het management publiceerde nieuwe groeiambities voor de komende vijf jaar: een verdubbeling van de bedrijfswinst, bij een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 7% en een bedrijfsmarge die stijgt van 5,5% naar 7,5%. Dat klinkt heel ambitieus, maar niet onrealistisch.

Biocartis | Diagnostica

Met zijn minilabo’s en bijbehorende moleculaire testen onderscheidt Biocartis zich door het gebruiksgemak en de snelheid van de diagnose van kanker en virale ziekten. Door de prille commercialisering en de ontwikkelings- en lanceringskosten is Biocartis nog verlieslatend en zou een kapitaalverhoging welkom zijn.

Biocartis heeft goede kansen om een betekenisvol marktaandeel te verwerven. De recente goedkeuring en de nakende lancering in de VS en Azië brengen een en ander in een stroomversnelling. De koers is lange tijd blijven hangen, maar is onlangs gestegen.

Orange Belgium | Telecom

Orange Belgium boekt een behoorlijke omzetgroei (+2,4%) dankzij de aanwinst van nieuwe klanten voor zijn vaste internet en tv-aanbod (de doelstelling van 100.000 tv-klanten eind dit jaar lijkt haalbaar) en een stijgend gemiddeld verbruik per klant (+2,7%, vooral door het fors groeiend mobiele dataverkeer).

Dat compenseert het wegvallen van de Europese roamingtarieven. De huidige waardering is vrij laag. Positieve koerstriggers zijn kostenbesparingen, de lagere Belgische vennootschapsbelasting en het groeiende mobiele dataverkeer.

UCB | Farma

De resultaten hebben de wind in de zeilen en de jaarprognose voor 2017 werd opwaarts herzien: de omzet zal 6% groeien, de operationele kasstroom 26% en de winst per aandeel 35%. Niettemin reageerde de koers tot nu toe maar flauwtjes, omdat de markt vreest voor toenemende generische concurrentie voor Cimzia.

Toch blijft het product troeven hebben, want het is goedgekeurd voor andere toepassingen (zoals de ziekte van Crohn). De voorbije twee jaar is UCB geëvolueerd van het duurste Bel20-bedrijf naar een van de goedkoopste Europese farma-aandelen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content