column

Mijn schoonbroer en ik

Véronique Goossens

Wij praatten nooit over geld, mijn schoonbroer Faroek en ik. En al zeker niet over de beurs. Sinds enkele weken is het nagenoeg ons enige gespreksonderwerp.

Ook VTM-journalist Faroek Özgünes ontsluit zijn Beursrally-strapatsen in deze krantenkolom. De tegenstelling tussen ons kan niet groter zijn. Hij belegt al een kwarteeuw, ik ben een neofiet. Hij handelt dagelijks, ik zit wekenlang op dezelfde eieren. Hij tuurt uren naar grafieken om puur technische aankoopbeslissingen te nemen. Ik verlaat me op de reële en verwachte prestaties van een bedrijf.

Bekende deelnemers

1. Serge Mampaey 12,07%

2. Véronique Goossens 4,59%

3. Faroek Özgünes 2,96%

4. Kurt Vansteeland 1,68%

‘Kijk Véronique’, wenkt hij mij op de VTM-redactie, waar ook Kanaal Z zijn stek heeft. De koersgrafiek van het Belgische biotechnologiebedrijf Argenx vult zijn computerscherm. ‘Zie je de inverted hammer vallen op dat aandeel? En nu gaan we naar de stochastische grafiek, die dat beeld bevestigt. Tijd om winst te nemen!’ Verwonderd en geamuseerd laat ik nog een karrenvracht technisch jargon over me uitstrooien. Verdorven, zo voelt zuiver technisch beleggen aan voor mij. Of een bedrijf nu goed of slecht wordt bestierd, speelt bij dit paradigma geen rol. Noch of het producten voortbrengt met een maatschappelijke meerwaarde.

Ook bij vele fundamentele beleggers is dat ondergeschikt. Winst, cashflow, instapprijs, dat zijn de parameters. Afgezien daarvan vormt de aandelenmarkt een mooi financieringsinstrument voor bedrijven en beleggers kunnen op een democratische manier genieten van het succes van deze ondernemingen.

Hoewel we dat laatste niet mogen overdrijven. De kleine belegger is vaak het slechtst geïnformeerd van alle investeerders en bijgevolg de speelbal van wat grote en pijlsnelle partijen in de markt verschuiven. Waar ik ook nog steeds aan moet wennen is dat sociaal ontwrichtend nieuws een steekvlam kan ontketenen bij een aandeel. CEO kondigt 10.000 ontslagen aan? Meteen staan beleggers te drummen, met een kloeke koersstijging als gevolg.

Uiteraard zijn saneringen inherent aan een gezonde economie, maar het blijft ongemakkelijk om die twee kanten van een medaille in één nieuwsfeit te vatten. In tegenstelling tot bedrijven die in de schaduw opereren moeten genoteerde ondernemingen zich wel schikken naar strenge transparantieregels en worden ze opgezweept tot deugdelijk bestuur.

Zolang de kortetermijnstress - onder de nooit aflatende druk van kwartaalcijfers - niet al te veel regeert in de topmanagementkamers, zijn we op de beurs toeschouwers van ondernemingen die worden geboetseerd om de eeuwigheid te trotseren.

Zou het biofarmaceutische Argenx zo’n bedrijf zijn? Er is nog geen flinter eigen omzet gemaakt, maar bij dit soort aandelen kopen beleggers aanvankelijk een visioen. Ook Faroek droomde van formidabele koerssprongen en hij werd beloond met een opstoot van 26 procent. Toen de inverted hammer opdook, besloot hij zijn buit binnen te halen.

De kleine belegger is vaak het slechtst geïnformeerd van alle investeerders en bijgevolg de speelbal van wat grote en pijlsnelle partijen in de markt verschuiven.
Véronique Goossens

Wat de hammer niet kon weten, was dat Argenx een week later een doorbraak in zijn onderzoek naar een zeldzame spierziekte zou aankondigen. Waarop de waarde van het aandeel prompt verdubbelde. België kent nog wel meer van die adembenemende biotechaandelen. Uit mijn relatief saaie portefeuille van de Beursrally heb ik ze geweerd. Hevige volatiliteit, mijn hart kan dat niet zo goed hebben. Ik vrees dat die behoedzaamheid me sinds enkele dagen een mooie plaats in de rangschikking heeft gekost. Van de 50ste plaats tuimelde ik naar de 600ste.

Maar intussen heb ik iets wezenlijks opgestoken. Een aandeel binnenstebuiten keren voor je het koopt is een goed begin. Het plaatje ook technisch evalueren, helpt om in te schatten of het juiste koopmomentum is aangebroken. Nu met kerst de geheimen van hamers en Japanse kandelaars nog ontfutselen.

TOP 5 Klassement (situatie donderdagavond)

  1. juoli: 19,9%
  2. Steve Velo: 18,2%
  3. doc480: 18,1%
  4. TURBO: 18,0%
  5. popolleke: 17,7%

Gesponsorde inhoud

Partner content