Corona in kaart | Wereldwijd recordaantal besmettingen

©Mediafin

De coronacijfers schieten in grote delen van de wereld opnieuw steil omhoog. Nadat de curve in Europa een eerste afvlakking vertoonde gaan de cijfers nu opnieuw omhoog. Ook in de VS is de opmars van het virus nog niet gebroken. In totaal werden wereldwijd al meer 1,8 miljoen coronadoden geregistreerd. Wereldwijd worden ook de eerste vaccins toegediend.

Elke dag worden wereldwijd gemiddeld meer dan 603.232 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dit voorjaar reisde het virus vanuit bakermat China razendsnel naar Azië, Europa, de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Op dit moment is Europa opnieuw het zwaarst getroffen continent. Een op drie nieuwe infecties worden in Europa vastgesteld, goed voor een gemiddelde van meer dan 210.285 besmette Europeanen per dag. Op het Noord-Amerikaanse continent zijn dat er momenteel 238.917 per dag.

De ranglijst van de landen met de meeste nieuwe besmettingen per dag wordt nog steeds aangevoerd door de VS. Het aantal besmettingen zit er opnieuw in stijgende lijn, dagelijks worden er gemiddeld ruim 216.053 nieuwe besmettingen vastgesteld.

In de VS trof de eerste piek in de lente vooral het noordoosten, met name New York City en omgeving, keihard. De zomerse piek in besmettingen overspoelde hoofdzakelijk zuidelijke deelstaten als Florida en Texas. Waren de eerste twee pieken nog gelokaliseerd, dan is de huidige piek meer als een heidebrand die stilaan heel het land in de greep houdt. Vooral het midwesten kleurt door de opmars van het virus dieprood.

Europa

De rest van de top 5 wordt verder aangevuld met grootmachten zoals Brazilië, India, Turkije en Rusland. Vooral in Brazilië nemen de cijfers opnieuw sterk toe. Turkije staat sinds kort opnieuw in de top vijf nadat het ook asymptomatische besmettingen in de cijfers opname waardoor de cijfers zijn vervijfvoudigd.

Ons land stond lang bovenaan op de ranglijst met het meeste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal besmettingen is in ons land ondertussen fors afgenomen terwijl heel wat Oost-Europese landen een opflakkering zagen van het virus.

Daarnaast bestaan binnen de landsgrenzen grote verschillen tussen regio's. Op dit moment worden de meeste besmettingen geregistreerd in de regio's op de grens tussen Italië en Oostenrijk.

Dat veel landen zoveel nieuwe gevallen registreren, is niet onlogisch. In het voorjaar bleven staalafnames voorbehouden voor mensen met ernstige symptomen. Zodra ze de eerste coronagolf bedwongen hadden, schroefden veel landen hun testcapaciteit op. Daardoor kon iedereen met ziekteverschijnselen, licht of zwaar, de afgelopen maanden in een testcentrum terecht.

Mortaliteit

Niet alleen het aantal coronabesmettingen blijft wereldwijd oplopen, ook het aantal geregistreerde sterfgevallen stijgt verder. De voorbije zeven dagen vielen wereldwijd gemiddeld meer dan 11.472 covid-doden per dag, een triest record. In totaal zijn er nu al meer dan 1,6 miljoen covidoverlijdens geregistreerd. Europa is tot nu toe het zwaarst getroffen met bijna 470.549 doden. In de VS gaat het om 466.049 covid-doden.

Oversterfte

Hoeveel mensen exact als gevolg van het coronavirus zijn overleden, is onduidelijk. Niet alle mensen die sterven, worden getest op het virus, en landen registreren coronadoden niet allemaal op dezelfde manier. België en Frankrijk rekenen overlijdens in rusthuizen zelfs zonder test bij de coronadoden, andere landen doen dat niet.

De coronastatistieken capteren de werkelijke dodentol dus niet volledig. Vergelijken we dan landen, door slachtoffers per capita te bekijken, dan krijgen we een vertekend beeld. Een meer volledige graadmeter is oversterfte, het aantal mensen dat meer gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Wanneer we deze indicator cumulatief bekijken voor de hele periode sinds januari dan wordt duidelijk dat Spanje het ergst is getroffen. Tot nu toe waren er 65.000 overlijdens meer dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, goed voor een oversterfte van 18 procent. Ook opvallend: Italië staat in deze ranglijst slechts op de vijfde plaats en wordt nog voorafgegaan door Engeland, België en Nederland. Met bijna 12.000 doden dan normaal behoort ons land zowel in absolute als relatieve cijfers tot de zwaarst getroffen Europese lidstaten.

In de VS werden al meer dan dan 327.000 oversterftedoden geteld, waarvan 223.169 aan het coronavirus konden toegeschreven worden. Daaruit blijkt dat het werkelijke dodencijfer in de VS net zoals in Europa hoger ligt dan de geregistreerde coronadoden.

Vaccinatie

De grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis is begonnen. Wereldwijd zijn al meer dan 4.4 miljoen vaccins toegediend in 10 landen. De VS en de VK begonnen begin deze maand als eersten met vaccineren. Al bijna 2 miljoen Amerikanen kregen een prik en het VK is op weg naar 800.000 vaccinaties. In navolging van andere Europese landen trekt ons land op 28 december de vaccinatie op gang.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie