Advertentie

1.266 rusthuisbewoners besmet met coronavirus

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. ©BELGA

In de Vlaamse woonzorgcentra zijn 1.266 mensen besmet met het coronavirus, heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement.

Bij de 1.266 besmettingen gaat het om rusthuisbewoners met symptomen die erop wijzen dat ze het virus hebben opgelopen. Het gaat om vermoedelijke besmettingen, want de meesten worden niet getest op het virus. 95 van de 1.266 besmette rusthuisbewoners zijn naar het ziekenhuis gebracht, 55 zijn overleden.

Het aantal besmettingen is enerzijds een overschatting, want niet iedereen met symptomen heeft per definitie corona. Anderzijds is het ook een onderschatting, want sommige ouderen hebben geen of weinig symptomen en niet elke besmetting wordt geregistreerd.

Een van de eerste drastische maatregelen die de Vlaamse regering nam, was het afsluiten van de woonzorgcentra voor externe bezoekers. Zo wilde ze de ouderen beschermen, want zij zijn bijzonder kwetsbaar als ze met het virus besmet raken. Hun kans op overlijden is veel groter dan bij die de rest van de bevolking.

Tekort aan beschermingsmateriaal

Het vermoeden is dat de meeste rusthuisbewoners besmet zijn geraakt via het personeel. Door een gebrek aan testmateriaal kunnen de werknemers niet preventief worden getest. Ook werknemers met lichte symptomen worden vaak niet getest, waardoor ze een risico vormen voor de rusthuisbewoners. 'We bekijken hoe we het aantal tests kunnen opdrijven', stelde Beke.

Vanuit de zorgsector klonken de voorbije dagen veel verontwaardigde reacties omdat er te weinig beschermingsmateriaal ter beschikking is. Er is een tekort aan mondmaskers, beschermingskledij en handschoenen. De voorbije dagen werd sporadisch materiaal geleverd, maar onvoldoende om alle noden te lenigen waardoor de kans op besmetting toeneemt.

In de Vlaamse woonzorgcentra verblijven zo'n 80.000 ouderen. Doorgaans gaat het om zeer kwetsbare mensen. Voor de meest kwetsbaren werd afgelopen week een richtlijn verspreid om hen niet naar het ziekenhuis te brengen als ze ernstig ziek zijn door het coronavirus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie