Advertentie
analyse

Corona wereldwijd | Omikron doet besmettingen wereldwijd stijgen

©Mediafin

Terwijl de race naar algemene vaccinatie ingezet is, worstelen grote delen van de wereld met de besmettelijkere omikronvariant. Een overzicht.

Sinds het coronavirus begin 2020 vanuit China opdook, raakten wereldwijd al meer dan 303 miljoen mensen besmet en zijn meer dan 5,4 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. 

De besmettelijke omikronvariant zorgt wereldwijd voor een stijging van de besmettingscijfers. In Europa en Noord-Amerika ligt het aantal nieuwe besmettingen veel hoger dan de piek van vorige winter.

In januari ging een globale vaccinatiecampagne van start waarmee we het virus onder de duim kunnen krijgen. Wereldwijd werden al meer dan 4,6 miljard mensen volledig gevaccineerd. Maar er zijn grote verschillen in de capaciteit en de strategie van de verschillende landen. Om besmettelijke varianten tegen te gaan zetten veel landen nu in op de boosterprik die de immuniteit tegen het virus opnieuw verhoogt. België begon in september met het boosten van de algemene bevolking en zit daarmee bij de best scorende landen.

Stilaan wordt duidelijk dat een hoge vaccinatiegraad alleen niet voldoende is om het virus deze winter onder controle te krijgen. Een extra boosterprik helpt wel om de situatie in de ziekenhuizen onder controle te houden.

De toenemende druk op de zorg dwingt ook onze buurlanden tot strengere maatregelen. In Nederland ging sinds 15 november een lockdown light in werking, en ook in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk zijn er verstrengde maatregelen om de omikronvariant in toom te houden. Denemarken lijkt het eerste Europese land waar de omikrongolf de piek voorbij is.

Ook elders in de wereld worden veel nieuwe besmettingen vastgesteld, de VS op kop. De omikrongolf zorgt daar dagelijks voor een record aantal nieuwe besmettingen met elke dag een half miljoen infecties, zo'n 200 per 100.000 inwoners. Frankrijk staat tweede met bijna 220.000 nieuwe besmettingen per dag (337 per 100.000 inwoners). Het Verenigd Koninkrijk sluit de top drie met 181.322 nieuwe besmettingen.

Mortaliteit

Ondanks de toegenomen viruscirculatie stijgt het aantal sterfgevallen niet zoals tijdens vorige golven. De voorbije zeven dagen vielen wereldwijd gemiddeld zo'n 7.231 coronadoden per dag. In totaal zijn al meer dan 5,4 miljoen covidoverlijdens geregistreerd, een op de vier in Europa. 

Hoeveel mensen exact door corona zijn overleden, is onduidelijk. Niet alle mensen die sterven, zijn getest op het virus, en landen registreren coronadoden niet allemaal op dezelfde manier. Een betere graadmeter is de oversterfte, het aantal meer mensen dat gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie