Grote uitbraak Britse coronavariant in Houthulst

Het kerkplein van Houthulst. ©Bas Boogaerts

In de West-Vlaamse gemeente Houthulst is het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen fors opgelopen. Het blijkt om de erg besmettelijke Britse variant van het virus te gaan.

Eerder zondag was al duidelijk geworden dat twee derde van de bewoners en een derde van het personeel van het woon-zorgcentrum De Groene Verte in Merkem, een deelgemeente van Houthulst, besmet waren met de Britse variant van het coronavirus. Samen met de besmettingen in de rest van de gemeente waren er in totaal al 128 gevallen zijn vastgesteld.

Maar nu blijkt ook een voorziening voor personen met een handicap in de gemeente vermoedelijk te zijn getroffen. Daar zou het aantal besmettingen in tussen zijn opgelopen tot acht.

Als je dit gewoon loslaat zal de Britse variant bij ons de dominante variant worden. Indien dat te snel gaat, zullen we een overspoeling zien van de intensieve zorgen.
Bruno Verhasselt
Diensthoofd Medische Microbiologie UZ Gent.

Het aantal coronabesmettingen in Houthulst steeg de afgelopen week erg snel. Uit vrees dat het om de besmettelijke Britse variant zou gaan, werden al alle sociale activiteiten verboden. Alleen scholen en kinderopvang mochten nog openblijven.
Zondagochtend bevestigde burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) dat het om de Britse variant gaat.

De burgemeester diende vrijdag via de gouverneur een aanvraag in bij Defensie voor extra medisch personeel voor het wzc, want door de vele besmettingen zit een op de drie thuis. 'We hebben nog geen officiële goedkeuring, maar gaan ervan uit dat dit dinsdag in orde komt.' Ondertussen springen thuisverpleegkundigen en Care Talent bij.

De burgemeester vroeg via de gouverneur ook al bijstand van Defensie om bij te springen in het woon-zorgcentrum. 'De documenten werden vrijdag ingevuld, hopelijk kunnen vanaf dinsdag vier of vijf Defensiemedewerkers worden ingezet in het woon-zorgcentrum.'

Buurgemeenten

In de buurgemeenten van Houthulst is er voorlopig nog geen sprake van het Britse coronavirus. Diksmuide stelde een lichte stijging vast van het aantal besmettingen, maar het is nog niet duidelijk of het om de Britse variant. Burgemeester Lies Laridon (CD&V) zegt wel te bekijken of er een centrum voor sneltests kan worden opgestart.

In andere buurgemeenten werd nergens een opvallende stijging vastgesteld. In Kortemark was er kort na Nieuwjaar wel een kleine uitbraak. Daarop werden alle activiteiten voor kinderen onder de twaalf geschrapt. Die activiteiten werden donderdag weer hervat.

In buurgemeenten Langemark-Poelkapelle, Staden en Lo-Reninge zijn er voorlopig geen of amper extra besmettingen. Ook daar volgen de burgemeesters de situatie op de voet en zal tijdig worden ingegrepen, klinkt het.

'Zoveel mogelijk screenen'

De ontdekking van meer dan 100 gevallen van de Britse variant van het coronavirus in Houthulst betekent dat de besmettelijke stam veel meer circuleert dan we voorheen dachten.

'Op zich is dat geen ramp', zegt diensthoofd Bruno Verhasselt van het labo dat de gevallen heeft vastgesteld. 'Maar we moeten zoveel mogelijk screenen zodat deze mensen in quarantaine kunnen gaan.'

De aanwezigheid van de nieuwe Britse variant lijkt zondag door de grootschalige detectie een nieuwe realiteit in ons land. Toch is het nodig de verspreiding zo goed mogelijk af te remmen. 'Als je dit gewoon loslaat zal de Britse variant bij ons de dominante variant worden. Indien dat te snel gaat, zullen we een overspoeling zien van de intensieve zorgen', zegt Verhasselt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie