140.000 prikjes per dag, maar geen garantie op succes

Sporthallen kunnen worden gebruikt als vaccinatiecentra. ©EPA

De overheid maakt zich sterk dat elk vaccin dat geleverd wordt zo snel als mogelijk wordt ingespoten. De hele bevolking kan tegen de zomer zijn ingeënt, maar alles hangt af van hoe snel de farmareuzen de spuitjes leveren.

Na alle kritiek over de trage opstart van de vaccinatiecampagne beloven Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat elk coronavaccin dat aan ons land wordt geleverd snel zal worden gezet. ‘Hoeveel vaccins er ook komen, we zullen ze spuiten’, zei Somers in 'De zevende dag'. Volgens hen is het mogelijk dat alle Vlamingen tegen de zomer een inenting krijgen. In eerdere plannen bleek dat ten vroegste in het najaar mogelijk.

De bewoners en het personeel van woon-zorgcentra, die prioriteit krijgen in de vaccinatiecampagne, worden nu in de rusthuizen gevaccineerd. Dat werk moet tegen begin februari klaar zijn, waarna de rest van het zorgpersoneel een prik krijgt. Vanaf maart zijn de 65-plussers en risicogroepen aan de beurt, vanaf april de nog te bepalen essentiële beroepen en vanaf juni de rest van de bevolking. Op het zorgpersoneel na, dat deels in de ziekenhuizen wordt ingeënt, krijgen al die mensen hun spuitje in 200 nog op te richten vaccinatiecentra.

Hoeveel vaccins er ook komen, we zullen ze spuiten.
Bart Somers
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur (Open VLD)

Tot 120 Vlaamse vaccinatiecentra

Over heel Vlaanderen zijn er een 60-tal eerstelijnszones, die meestal uit enkele gemeenten bestaan, waarbinnen zorgverstrekkers samenwerken. Per zone komen een à twee vaccinatiecentra, waardoor Vlaanderen er maximaal 120 zal tellen. De lokale besturen kiezen zelf welke ruimtes, denk aan sport- of eventhallen, worden gebruikt.

In de vaccinatiecentra zal zeven dagen op zeven worden geprikt. ‘We rollen een capaciteit uit waarbij we, als we maar in één shift werken, 140.000 spuiten per dag kunnen zetten. Maar we kunnen dat zonder problemen verdubbelen’, zegt Somers. Er is kritiek dat Vlaanderen voor een te kleinschalige aanpak kiest. In Duitsland komt er één centrum per 200.000 inwoners, het equivalent van 30 Vlaamse centra. ‘Dat doen we bewust niet, want we willen dat de centra dicht genoeg bij de mensen zijn’, zegt Beke.

Zonder ongelukken, die de logistiek zouden bemoeilijken, bepalen echter niet de vaccinatiecentra, maar de beschikbare inentingen de campagnesnelheid. Dat is nu al zo: omdat momenteel alleen het BioNTech-Pfizer-vaccin beschikbaar is, heeft Vlaanderen voor januari uitzicht op ongeveer 250.000 vaccins. Dat plaatst de oproep om zeven dagen op zeven, desnoods dag en nacht, de rusthuisbewoners in te enten in perspectief. Los van de haalbaarheid zijn er te weinig dosissen daarvoor.

Eerlijke aandeel

De Europese Commissie onderhandelde met de farmabedrijven over de aankoopvoorwaarden van de vaccins. De lidstaten konden daarop intekenen en hebben volgens een verdeelsleutel recht op een bepaald aantal dosissen. De Commissie sloot met zes farmabedrijven contracten af voor meer dan 2 miljard spuitjes. België maakt aanspraak op 2,4 procent daarvan.

Nadat het veilig en effectief is bevonden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kan het BioNTech-Pfizer-vaccin, en binnenkort ook dat van Moderna, gebruikt worden in de Europese Unie. Europa heeft, na een nieuwe aankoop van 300 miljoen vaccins, uitzicht op 600 miljoen dosissen van het BioNTech-Pfizer-vaccin.

15 miljoen
Dosissen
Volgens de officiële verdeelsleutel heeft België recht op 15 miljoen dosissen van het vaccin van BioNTech-Pfizer. Momenteel heeft de overheid zich van 5 miljoen dosissen verzekerd.

Ons land was al zeker van 5 miljoen van die dosissen en heeft volgens de verdeelsleutel recht op 15 miljoen. Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (sp.a) gaf afgelopen weekend aan dat gesprekken lopen om België zijn ‘eerlijk aandeel’ te geven. Binnen de overheid is te horen dat 12,5 miljoen dosissen intussen verzekerd zijn, waarvan er 4,4 miljoen in het tweede kwartaal worden geleverd. Voor 2,5 miljoen eenheden ligt nog een optie uit.

Oxford en Johnson&Johnson

Van het BioNTech-Pfizer-vaccin zijn twee dosissen nodig voor een optimale werking. Bijna 7,5 miljoen Belgen zouden het kunnen krijgen. Maar het is weinig waarschijnlijk dat alle 15 miljoen dosissen voor de zomer worden geleverd. Om alle Belgen in te enten is er nood aan bijkomende vaccins. Bij Moderna, dat binnenkort beschikbaar wordt, heeft ons land 2 miljoen dosissen besteld. Omdat ook van dat vaccin twee dosissen nodig zijn, kunnen daarmee een miljoen mensen worden ingeënt.

Om voor de zomer de hele bevolking - of minstens 70 procent om groepsimmuniteit te bereiken, zodat het virus zich niet meer snel verspreidt - in te enten zijn nog meer vaccins nodig. De Europese Commissie heeft zwaar ingezet op de vaccins van Oxford/AstraZeneca en Johnson & Johnson. Van die eerste bestelde ons land 7,5 miljoen dosissen, waarmee 3,75 miljoen mensen kunnen worden ingeënt. Bij Johnson & Johnson, waarbij één prik volstaat, werden bijna 3 miljoen dosissen besteld.

Zonder het Oxford/AstraZeneca-vaccin is er geen zicht op groepsimmuniteit tegen de zomer.

Het EMA zou het vaccin van Oxford/AstraZeneca deze maand goedkeuren, maar zeker is dat nog niet. Zolang dat middel niet beschikbaar is, leveren de plannen om tot 140.000 spuiten per dag te zetten weinig op en is er geen zicht op groepsimmuniteit tegen de zomer. Lukt dat wel, dan komt alles in een stroomversnelling en moet blijken of de overheid haar vaccinatiebeloftes kan inlossen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie