'Belgen die terugkeren uit Lérida, moeten zich laten testen'

De lockdown in en rond de Catalaanse stad Lérida ging zaterdagmiddag in. ©AFP

In een zone rond de Catalaanse stad Lérida, zo'n 150 kilometer ten westen van Barcelona, zijn 200.000 mensen in quarantaine geplaatst. De voorbije dagen ging het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus opnieuw fors de hoogte in ging.

In de Spaanse autonome regio Catalonië wordt een 200.000-tal mensen opnieuw in lockdown geplaatst om een nieuwe piek van de corona-epidemie in te dammen. Dat heeft de Catalaanse premier Quim Torra zaterdag bekendgemaakt.

Het gaat om een zone rond de stad Lérida en haar omgeving. Daar ging de voorbije dagen het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus opnieuw fors de hoogte in. De bewoners mogen hun woning nog altijd verlaten. Ook blijven winkels en restaurants open, maar niemand mag het gebied binnen of buiten, behalve om naar het werk te gaan.

Vrijdag werden er 60 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, wat het totale aantal op 4.030 bracht. In een week tijd legden 365 inwoners van het nu afgesloten gebied een positieve Covid-19-test af. Volgens de krant Las Provincias vonden de meeste besmettingen plaats in rusthuizen, op boerderijen en in woonwijken.

Samenscholingen

Het gaat vooralsnog niet om een lockdown in de meest strikte zin van het woord. Sinds de maatregel zaterdagmiddag om 12.00 uur inging, mag niemand nog het afgesloten gebied binnengaan of verlaten, behalve om naar het werk te gaan. Bewoners kregen tot 16.00 uur de tijd om zich naar huis te begeven. Omdat het verboden is het gebied binnen te komen of te verlaten, heeft de politie wegversperringen opgericht.

Bewoners mogen hun woning wel nog altijd verlaten en ze kunnen naar de winkel en op restaurant blijven gaan.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vraagt met aandrang dat teruggekeerde Belgen zich laten testen. 'Ik heb de instructie gegeven dat mensen die met de wagen terugkeren, bij de huisarts een test kunnen vragen', aldus De Block op VRT NWS. 'Tot ze de uitslag van die test hebben, moeten ze contact met anderen vermijden en binnenblijven. Wie met het vliegtuig terugkeert, zal op de luchthaven mensen van Saniport aan de gate zien die hetzelfde advies zullen geven.'

Het gaat om een sterke aanbeveling, want er is geen wettelijke basis om een quarantaine verplicht op te leggen. Eerder op de dag had viroloog Marc Van Ranst mensen die terugkeren uit de regio gesuggereerd om in quarantaine te gaan en zich bij de minste symptomen te laten testen. Van Ranst wijst erop dat er in de regio 35 keer meer besmettingsgevallen per miljoen inwoners zijn dan in België op dit moment het geval is.

Temperatuurmeting

De nieuwe beperkende maatregelen komen er slechts twee weken nadat het verbod voor Spanjaarden opgeheven werd om hun eigen regio te verlaten. Ze vallen ook samen met de heropening van de landsgrenzen voor mensen afkomstig uit twaalf andere landen. EU-burgers en inwoners van Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk mogen al sinds 21 juni Spanje weer in.

Het land is hard getroffen door de coronapandemie en telt minstens 28.385 doden. Maar door een strenge lockdown die meer dan drie maanden duurde, zijn de autoriteiten er naar eigen zeggen in geslaagd de situatie onder controle te krijgen.

28.000
Het aantal coronadoden in Spanje

Vrijdag bezweken in Spanje 17 mensen aan COVID-19, de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt. Het ging om het hoogste aantal dodelijke slachtoffers sinds 19 juni. De Catalaanse minister van Volksgezondheid Alba Verges wees er vrijdag meteen op dat in de Spaanse luchthavens nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn geïmplementeerd, waaronder de temperatuurmeting van alle aankomende passagiers. Ook worden hun persoonsgegevens nauwkeurig bijgehouden.

In totaal telt Spanje een kwart miljoen bevestigde besmettingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie