275 Vlaamse rusthuisbewoners stierven allicht aan corona

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, mogen bezoekers niet meer binnen. ©Photo News

Het aantal sterfgevallen in de Vlaamse woon-zorgcentra lag de afgelopen twee weken hoger dan normaal.

In de Vlaamse woon-zorgcentra zijn naar schatting al 1.917 ouderen besmet geraakt met het coronavirus, verklaarde minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement.

De Tijd vernam dat 275 van hen zijn overleden. Het gaat om mensen van wie op basis van de symptomen wordt aangenomen dat ze corona hadden. Doordat niet iedereen wordt getest, is daar geen 100 procent zekerheid over.

Normaal sterven dagelijks ongeveer 70 mensen in woon-zorgcentra. De voorbije twee weken overleden dagelijks 87 mensen, wat er opvallend meer zijn. Allicht zijn de hogere sterftecijfers het gevolg van de verspreiding van het coronavirus. In de Vlaamse rusthuizen verblijven bijna 82.000 mensen. 

In Wallonië zijn naar schatting 106 rusthuisbewoners bezweken aan het coronavirus, voor Brussel zijn er geen cijfers. De overlijdens kunnen niet zomaar worden afgezet tegenover de officiële 1.011 coronadoden in ons land. Om in die statistieken terecht te komen, moet een overleden rusthuisbewoner getest zijn of moet het gaat om een sterfgeval ten gevolge van ademhalingsproblemen in een woonzorgcentrum waar corona officieel is uitgebroken. 

Kritiek op overheid

In de sector van de woon-zorgcentra klinkt veel kritiek op de overheid omdat er onvoldoende beschermingsmateriaal is voor het personeel. Door de tekorten aan mondmaskers kunnen personeelsleden zich onvoldoende beschermen en dreigen zij het virus door te geven. Ook is er ongenoegen over het gebrek aan tests, waardoor er onvoldoende zekerheid is of iemand met het coronavirus besmet is geraakt. 

De Vlaamse regering besliste vorige maand de rusthuizen af te sluiten voor bezoekers. Dat moest vermijden dat bewoners besmet raakten met het coronavirus, maar dat heeft de overheid niet volledig kunnen vermijden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie