Corona wereldwijd | 3,89 miljard prikken, maar deltavariant duwt besmettingen opnieuw hoger

©Mediafin

Terwijl de race naar algemene vaccinatie is ingezet duwt de deltavariant, voorheen bekend als de Indiase variant, de besmettingscijfers weer omhoog. Een overzicht.

Sinds het coronavirus begin 2020 vanuit China opdook raakten er wereldwijd al meer dan 193 miljoen mensen besmet en zijn er meer dan 4 ,1 miljoen personen overleden aan de gevolgen van Covid-19. 

Sinds januari startte een globale vaccinatiecampagne op waarmee we het virus onder de duim kunnen krijgen. Wereldwijd werden al meer dan 3,89 miljard prikken gezet en zijn al meer dan 1,08 miljard mensen volledig gevaccineerd. Maar er zitten grote verschillen in de capaciteit en strategie van de verschillende landen. Nadat de vaccinatiecampagne in ons land een trage start kende voert België momenteel de ranglijst aan van landen met het hoogste percentage gevaccineerde inwoners.

Tegelijkertijd zoekt het virus echter ook nieuwe overlevingsstrategieën. De deltavariant, voorheen bekend als de Indiase variant, tikt mondiaal de coronacijfers weer omhoog. Het effect van deze nieuwe variant wordt stilaan ook duidelijk in de boordtabellen. Die tonen een nieuwe stijging van het aantal besmettingen wereldwijd met een daggemiddelde van 533.732 nieuwe infecties.

De Verenigde Staten staat bovenaan de ranglijst van landen met het hoogste aantal nieuwe besmettingen. Dagelijks worden er gemiddeld 49.386 nieuwe gevallen vastgesteld per 100.000 inwoners. Ook in Zuid-Amerika ligt het aantal nieuwe besmettingen erg hoog. In Brazilië gaat het om een dagelijks gemiddelde van 46.333 nieuwe besmettingen. Het Verenigd Koninkrijk staat derde qua absoluut aantal nieuwe besmettingen. De voorbije 7 dagen 44.227 besmettingen vastgesteld. Dat komt overeen met zo'n 65,2 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee staat het VK ook helemaal bovenaan bij de landen met meeste besmettingen geschaald naar de bevolking.

Europa

Naast het VK zien we ook in andere Europese lidstaten dat de verspreiding van de deltavariant gepaard gaat met een toename van de besmettingen. Portugal en het zuiden van Spanje zijn ondertussen opnieuw geklasseerd als rode zone. Ook de sterke stijging van de besmettingen in Frankrijk en Italië is opvallend.

Mortaliteit

Naast de nieuwe golf aan besmettingen zien we ook het aantal covid-doden opnieuw toenemen. De voorbije zeven dagen vielen wereldwijd gemiddeld 9.547 corona-doden per dag. In totaal zijn er nu al meer dan 4,1 miljoen covidoverlijdens geregistreerd waarvan een op vier in Europa. 

Hoeveel mensen exact als gevolg van het coronavirus zijn overleden, is onduidelijk. Niet alle mensen die sterven, worden getest op het virus, en landen registreren coronadoden niet allemaal op dezelfde manier. Een meer volledige graadmeter is oversterfte, het aantal mensen dat meer gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Wanneer we deze indicator cumulatief bekijken voor de hele periode sinds januari dan wordt duidelijk dat Spanje het ergst is getroffen. Tot nu toe waren er 84.000 overlijdens meer dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, goed voor een oversterfte van 14 procent. Met bijna 16.000 doden meer dan normaal behoort ons land zowel in absolute als relatieve cijfers tot de zwaarst getroffen Europese lidstaten.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie