Corona in kaart | 11,6 miljoen besmettingen en 528.000 doden

Wereldwijd zijn ruim 11,6 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. In dit overzicht lijsten we belangrijkste cijfers op.

Tot op vandaag zijn er 11.614.856 geregistreerde besmettingen en 528.181 officiële coronadoden geteld, en heeft het virus in 188 landen voet aan wal gezet. China en heel wat landen in het westen hebben de eerste piek achter zich gelaten, maar het virus is lang niet overal onder controle.

De voorbije zeven dagen werden elke dag officieel meer dan 188.000 nieuwe besmettingen geteld, dat is meer dan op om het even welk ander moment van de pandemie.

Het gros van de nieuwe besmettingen doet zich voor in Brazilië en de VS. Vooral de VS vallen op, omdat de eerste pieken in het noorwesten -Seattle- en noordoosten -New York- weer zijn ingezakt en de nieuwe piek vooral door de zuidelijke staten als Texas, Florida, Arizona en Californië gevoed wordt.

Ook India, Australië en het Afrikaanse continent zien een stijging in het gemiddelde aantal gerapporteerde besmettingen.

Sinds het uitbreken van het coronavirus eind vorig jaar zijn meer dan 528.000 mensen overleden aan COVID-19. Na een absolute mondiale piek halfweg april, met een driest landenrecord voor de VS van 4.591 doden op 1 dag, nam het gemiddelde aantal doden per dag gestaag af. Sinds begin juni stijgt dat weer, vooral omdat landen op het Amerikaanse continent het virus maar niet onder controle krijgen.

In de VS werden de voorbije zeven dagen per dag gemiddeld meer dan 47.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Er vielen in dezelfde periode gemiddeld meer dan 338 doden per dag. In Brazilië, na de VS het enige land met meer dan 1 miljoen gerapporteerde besmettingen, werden er de voorbije zeven dagen gemiddeld zo’n 20.229 nieuwe besmettingen geregistreerd. Er vallen gemiddeld 620 doden per dag.

Hoeveel mensen exact als gevolg van het coronavirus zijn overleden is onduidelijk. Niet alle mensen die sterven worden getest op het virus, en landen registreren coronadoden niet allemaal op dezelfde manier. België en Frankrijk rekenen overlijdens in rusthuizen zelfs zonder test bij de coronadoden, andere landen doen dat niet.

De coronastatistieken capteren de werkelijke dodentol dus niet volledig. Vergelijken we dan landen, door slachtoffers per capita te bekijken, krijgen we een vertekend beeld. Een meer volledige graadmeter is oversterfte, het aantal mensen dat er meer gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

In de periode tussen eind februari tot midden mei, net voor en net na de pieken in heel wat Europese landen, zijn in Spanje de helft meer mensen gestorven dan uit de gemiddelde cijfers te verwachten was. Dat is fors meer dan in Italië (ruim 35 procent), het hardst geraakte land in Europa, en Engeland en Wales. Daar zijn er bijna 42 procent meer mensen gestorven dan normaal. In België zijn er ruim 33 procent meer mensen gestorven dan te verwachten.

In deze interactieve explainer vergelijken we de ‘oversterfte’ en tonen we u de ware impact van het virus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie