Het coronavirus wereldwijd in kaarten en grafieken

Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn minstens 9.115.398 mensen besmet geraakt in 188 landen. Dit zijn de belangrijkste cijfers in grafieken.

Wereldwijd zijn 9.115.398 mensen besmet met het coronavirus sinds de uitbraak eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan. 472.521 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) spreekt officieel van een pandemie, een epidemie op wereldschaal. Het virus heeft zich verspreid over 188 landen. Intussen heeft de ziekte in de meeste landen zijn piek bereikt of is er zelfs voorbij.

China heeft de groei van officieel gerapporteerde besmettingen kunnen afremmen. De procentuele groei van coronadoden lijkt te stokken in Italië, waar het virus in Europa het hardst heeft huisgehouden. Ook België en andere Europese landen lijken voorbij hun dodelijk hoogtepunt en rapporteren elke dag minder sterfgevallen.

Vandaag tellen de VS in totaal 2.312.302 besmettingen en 120.402 doden. Na een eerste broeihaard in Seattle aan de westkust, is New York aan de oostkust nu het hardst getroffen. De staat heeft de helft van alle besmettingen gerapporteerd, het gros ervan in de stad New York. Daar loopt het aantal dodelijke slachtoffers in een sneller tempo op dan in de zwaar getroffen regio's Lombardije (Italië) en Madrid (Spanje).

Toch toont de dodentol niet de volledige draagwijdte van het coronavirus. De werkelijke tol ligt veel hoger dan de meeste landen rapporteren. In deze interactieve explainer vergelijken we de ‘oversterfte’ en tonen we u de ware impact van het virus.

Nu in verschillende landen de piek of plateau van aantal besmettingen bereikt is, bekijken overheden hoe ze hun land weer van de ketting kunnen halen. Maar niet elk land doet dat aan hetzelfde tempo, niet onlogisch omdat niet elk land op hetzelfde moment of met dezelfde intensiteit geraakt is.

Onderzoekers van de University of Oxford verzamelden data op basis van maatregelen die overheden namen, zoals het sluiten van scholen en bedrijven, social distancing en “blijf-in-uw-kot”. Op basis van die data creëren ze een ‘stringency index’, een index die aanduidt hoe streng de maatregelen in een land zijn om corona in te dijken.

De meest extreme maatregelen hebben we gezien in Frankrijk, Spanje en Italië, waar de meeste besmettingen in Europa zijn vastgesteld. Enkele weken lang mocht er niemand buitenkomen, behalve voor levensnoodzakelijke boodschappen of als telewerk onmogelijk was. Nu beginnen landen de strenge maatregelen weer op te heffen.

In de kaarten hieronder ziet u in welke mate elk land weer van de ketting mag. Als u over de landen hovert, ziet u welke maatregelen versoepeld worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie