70 procent van Belgen kreeg eerste prik: versoepelingen voor augustus al in zicht

©ZUMA Press

Nu 70 procent van de Belgische volwassenen een eerste prik van het coronavaccin gekregen heeft, is voldaan aan een belangrijke voorwaarde voor verdere versoepelingen vanaf 30 juli.

Uit data van het gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat 70,41 procent van de Belgische volwassenen een eerste dosis van een coronavaccin gekregen heeft. In Vlaanderen ligt dat cijfer op 73,18 procent, waardoor de regio voor de hoogste vaccinatiegraad van de Europese Unie tekent. 'Daar mogen we fier op zijn', schreef Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdagmiddag op Twitter.

In het plan naar de vrijheid, dat het Overlegcomité op 11 mei uitstippelde, worden de coronamaatregelen stapsgewijs afgebouwd. Een eerste fase is achter de rug: op 9 juni gingen de horeca, de fitnesszalen, kermissen, publieke sauna's, bioscopen en bowlings opnieuw open.

Een tweede schijf versoepelingen volgt komende zondag, vijf dagen vroeger dan gepland en net op tijd voor de achtste finale van het EK, waar de Rode Duivels aantreden. Vanaf dan zullen aan een tafeltje acht klanten binnen en buiten mogen zitten, tegenover vier nu. Winkelen kan onbeperkt en het samenscholingsverbod gaat - overdag en 's nachts - op de schop. Ook is telewerk dan niet langer verplicht, maar wel sterk aanbevolen.

Derde fase

Met de vaccinatiekaap van 70 procent is een cruciale voorwaarde voor nog meer versoepelingen gerond. Op 30 juli zal een derde fase ingaan, waarbij evenementen kunnen doorgaan met 3.000 mensen binnen en 5.000 aanwezigen buiten. Om die versoepelingen te laten doorgaan, moet het aantal hospitalisaties een daling vertonen en mogen maximaal 500 patiënten op intensieve zorg liggen.

Momenteel liggen 450 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 184 mensen op intensieve zorg. Aan de Belgische coronastatistieken zal het dus niet liggen, tenzij de beruchte deltavariant roet in het eten strooit. De besmettelijke variant is momenteel goed voor 31 procent van de besmettingen in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie