1.123.024 besmettingen: het coronavirus in kaart

Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn minstens 1.123.024 mensen besmet geraakt in 180 landen. Dit zijn de belangrijkste cijfers in grafieken.

Bijna 1 miljoen mensen zijn besmet met het coronavirus sinds de uitbraak eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan. Wereldwijd zijn 59.140 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. 

In China lijkt het virus onder controle en komt het openbare leven er stilaan weer op gang. Intussen heeft het coronavirus zich wel razendsnel verspreid over de hele wereld. In 180 landen is minstens één besmetting vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) spreekt officieel van een pandemie

Na China is het epicentrum van de uitbraak naar het noorden van Italië verschoven, 14.681 mensen hebben daar het leven gelaten. Sinds een goede week ligt het epicentrum in de Verenigde Staten. Het coronavirus heeft daar totnogtoe 7.159 levens geëist, en de dodentol loopt er peilsnel op.

Epicentrum verschuift van Europa naar de VS

China heeft de groei van besmettingen volgens officieel gerapporteerde cijfers kunnen afremmen, ook bij ons loopt de exponentiële groei als even minder hard. Die exponentiële groei, hier door De Tijd interactief uitgelegd, is eigen aan dit virus dat per besmet persoon naar schatting 2 tot 3 andere mensen infecteert. Wereldwijd is het nog een andere situatie, het totaal aantal besmettingen neemt niet af. 

De groei van nieuwe besmettingen lijkt te stokken in Italië, waar het coronavirus het hardst heeft huisgehouden in Europa. Maar het gros van de nieuwe gevallen wordt gerapporteerd in de Verenigde Staten. Daar komen er nu tienduizenden per dag bij.

Vandaag tellen de VS in totaal 278.458 besmettingen en 7.159 doden. Na een eerste broeihaard in Seattle aan de westkust, is New York aan de oostkust nu het hardst getroffen. De staat heeft de helft van alle besmettingen gerapporteerd, het gros ervan in de stad New York. Daar loopt het aantal dodelijke slachtoffers aan een sneller tempo op dat in de zwaar getroffen regio's Lombardije (Italië) en Madrid (Spanje).

Lappendeken

Net als in China lijkt in Zuid-Korea het grootste gevaar afgewend. Dat is te zien aan de afbuigende lijn in de grafiek hieronder. Het land wordt geprezen om zijn doeltreffende aanpak - burgers massaal testen - waarmee het het coronavirus in bedwang heeft gekregen. Het is een voorbeeld van de 'flatten the curve'-strategie die volgens experts levensnoodzakelijk is: het aantal besmettingen voldoende spreiden in de tijd, zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken en geen levens in gevaar komen.

De extreemste maatregelen zien we in Frankrijk, Spanje en Italië, waar de meeste besmettingen in Europa zijn vastgesteld. Die landen gaan in lockdown. Niemand mag er buitenkomen, behalve voor levensnoodzakelijke boodschappen, of als telewerk onmogelijk is. 

De route van het virus

Over het verdere verloop van het virus blijft het koffiedik kijken. Wiskundige modellen kunnen voor overheden een leidraad zijn om op het verdere verloop van het virus te anticiperen, de vraag is hoe betrouwbaar die coronamodellen zijn. Intussen heeft het virus bijna elk continent op de wereld bereikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie