AstraZeneca meldt deal voor eerste 400 miljoen vaccindoses

Oxford University en AstraZeneca werken samen aan een Covid-19-vaccin. ©Photo News

AstraZeneca heeft de levering van de eerste 400 miljoen vaccindoses op zak. De beursgenoteerde farmareus ontwikkelt het Covid-19-vaccin samen met de universiteit van Oxford.

Voor alle duidelijkheid: er is nog geen vaccin, maar Oxford gelooft dat het er kan zijn tegen september. De testen met een proefvaccin zijn volop aan de gang. AstraZeneca  stelt dat het de eerste dosissen zal leveren in het VK. 

De Britse gigant zegt productiecapaciteit te hebben voor een miljard doses dit en volgend jaar. Die capaciteit wordt de komende maanden verder opgedreven. 

AstraZeneca weet zich geruggensteund door Barda, een bureau dat van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid afhangt. Barda pompt 1 miljard dollar in de ontwikkeling, productie en levering van het vaccin. Het geld gaat onder meer naar de klinische proeven met 30.000 mensen en een pediatrische test. 

AstraZeneca en Oxford zijn lang niet de enige die een vaccin ontwikkelen. Het Duitse farmabedrijf Biontech verwacht tegen eind juni, begin juli, de eerste resultaten van zijn klinische tests. Voor de productie werken de Duitsers samen met het Amerikaanse Pfizer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie