België koopt vaccin Pfizer-BioNTech

©REUTERS

Ons land stapt mee in de Europese aankoopdeal over het vaccin van de bedrijven Pfizer en BioNTech. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aangekondigd in het Vlaams Parlement.

Met de deal is ons land verzekerd van toegang tot een derde vaccin, na dat van AstraZeneca-Oxford (5,16 miljoen dosissen) en Johnson & Johnson (7,7 miljoen).  Bij Pfizer-BioNTech is sprake van 5 miljoen dosissen, of vaccinatie voor 2,5 miljoen Belgen. Voor de inenting zijn twee dosissen nodig, met een intermezzo van drie weken.

Pfizer-BioNTech staat het verst van alle proefvaccins. De combinatie van de Amerikaanse farmareus en de Duitse biotechspeler BioNTech kondigde woensdag nieuwe, nog betere tussentijdse resultaten aan van zijn klinische proeven bij ruim 44.000 mensen. De studieresultaten wijzen erop dat het vaccin 95 procent van de proefpersonen beschermt tegen infectie, ook bij ouderen en verschillende etnische types even goede bescherming bieden en veilig zijn. Een miniem percentage van de proefpersonen klaagde over vermoeidheid.

De bedoeling is eerstdaags de spoedprocedure te beginnen voor goedkeuring bij de Amerikaanse en Europese geneesmiddelenautoriteiten. Nog in december zou het vaccin dus op de markt kunnen komen.

Niet dat Belgen nog voor het jaareinde kunnen gaan aanschuiven voor een spuitje in de arm. Vaccinatie moet collectief op locatie omdat de distributie per pakketten van 1.000 moet. Pfizer/BioNTech liet al verstaan dat dit jaar maximaal 50 miljoen dosissen - dus voor 25 miljoen man - de deur uit kan. Maar die vaccins zouden in de eerste plek bedoeld zijn voor de Amerikaanse markt. Volgend jaar zou de productie kunnen worden opgetrokken tot boven het miljard, en is ook België aan de beurt. Eén van de drie productielocaties voor het vaccin is ook gevestigd in het Belgische filiaal van Pfizer in Puurs, waar de farmafabriek de draaischijf is van het sociale en economische leven.

Pfizer/BioNTech is splinternieuwe technologie. Het vaccin is gebaseerd op belangrijke bouwsteentjes van het leven, RNA met daarin onze genetische info. De vaccin-technologie komt erop neer dat de genetische code in onze cellen zo gemanipuleerd wordt om precies het juiste eiwit aan te maken. Bij het vaccin is dat cruciale eiwit het kroon-eiwit dat het coronavirus er doet uitzien als een stekelig balletje. De wetenschappers zorgen er dus voor dat ons lichaam zich gaat gedragen als een fabriek van eiwitten die het coronavirus kunnen bestrijden en ons lijf aan te zetten tot het aanmaken van antilichamen. Die technologie is niet alleen beloftevol voor vaccin-ontwikkeling, in de toekomst zal het ons lichaam bijvoorbeeld ook kunnen leren kankercellen te bevechten.

Belangrijk minpunt van het Pfizer-vaccin is dat het slechts vijf dagen bewaard kan worden bij -80 graden. Het vaccin van het bedrijf Moderna, dat even ver staat in zijn ontwikkeling, zou een houdbaarheid hebben van een maand op temperaturen rond het vriespunt.

België had vijf dagen tijd om te beslissen nadat Europa met beide bedrijven een deal had gesloten voor 300 miljoen dosissen. Europa onderhandelt in naam van de lidstaten over alle koopdeals. De Europese Commissie tekende deze week nog een contract met het Duitse biotechbedrijf CureVac voor de aankoop van 405 miljoen dosissen van zijn coronavaccin.

Het was het vijfde contract dat Europa sluit. Eerder sloot het deals met AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech en GSK-Sanofi. Commissievoorzitster Ursula von der Leyen kondigde aan dat ook vergevorderde gesprekken lopen met Moderna.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie