Coronavirus doet Europa weer rood aanlopen

Niet alleen het aantal coronabesmettingen in Europa stijgt aanzienlijk, ook het aantal ziekenhuisopnames groeit. ©Photo News

Europa is weer helemaal in de ban van corona. Steeds meer landen detecteren een opstoot van het aantal besmettingen. Vooral in Nederland schieten de cijfers de hoogte in. Dreigt een flashback naar het voorjaar?

Het coronaspook waart niet alleen in België opnieuw rond. Ook in de rest van Europa bezorgt het overheden weer meer hoofdbrekens dan hen lief is. Vrijwel overal zitten de besmettingen met Sars-CoV-2 in de lift.

De afgelopen dagen rapporteerden verschillende landen een recordaantal nieuwe gevallen in één dag. Dat was zo in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk. Elders flirten de dagcijfers met de pieken van dit voorjaar. Italië sprong voor het eerst sinds midden april weer vlot over de grens van meer dan 4.000 nieuwe besmettingen per dag. Portugal bereikte het aantal van 1.000 extra infecties in 24 uur. Dat was een half jaar niet gebeurd.

Duitsland

Zelfs in Duitsland, de afgelopen maanden de beste leerling van de Europese klas in de corona-aanpak, neemt de zenuwachtigheid toe nu zich ook daar een opstoot aftekent. Beleidsmakers en gezondheidsautoriteiten schrokken zich een hoedje toen donderdag bleek dat voor het eerst sinds april meer dan 4.000 nieuwe gevallen in een etmaal geregistreerd waren.

Berlijn bereidt zich voor op het worstcasescenario. 'We weten niet hoe de toestand zal evolueren. Een ongecontroleerde verspreiding van het virus valt niet uit te sluiten', zei Lothar Wieler, de voorzitter van het Robert Koch Institut, dat de Duitse coronadata verzamelt.

Volgens hem is het best mogelijk dat de grootste economie van de eurozone de volgende weken in een situatie belandt dat er dagelijks 10.000 mensen een positieve test afleggen. 'Zeker als sommigen, vooral jongeren, zich onkwetsbaar blijven wanen', voegde de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn eraan toe.

Dat veel landen zoveel nieuwe gevallen registreren, is niet onlogisch. In het voorjaar bleven staalafnames voorbehouden voor mensen met ernstige symptomen. Vandaag kan iedereen met ziekteverschijnselen, licht of zwaar, in een testcentrum terecht - ook mensen die contact hadden met een besmette persoon, die terugkeren uit risicogebied of wie een bewijs van een negatieve coronatest nodig heeft.

Dat neemt niet weg dat de positiviteitsratio's in sommige landen zorgwekkend zijn. Het percentage positieve testresultaten is een soort detector en geeft een beeld van hoe intens het virus circuleert. Een hoge ratio suggereert veel niet opgespoorde gevallen en wijst op een snelle verspreiding onder de bevolking. Is het percentage aan de lage kant, dan wordt wellicht voldoende getest en gaat Sars-CoV-2 minder rond in de maatschappij.

Duimschroeven aandraaien

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is een ratio van 5 procent een cruciale graadmeter in de strijd tegen Covid-19. Bereikt een land die grens dagen na elkaar, dan dringt actie zich op. Pas als het percentage positieve tests twee weken weer onder die drempel blijft, kunnen overheden eraan denken coronamaatregelen te versoepelen.

Op basis van dat criterium is het niet onlogisch dat de autoriteiten in ons land de duimschroeven weer wat aandraaien, blijkt uit data van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (zie grafiek). Ook de Franse overheid perkte de bewegingsvrijheid van de burgers in de zwaarst getroffen gebieden, zoals Parijs, begin deze week in om een rem te zetten op de circulatie van het virus. Bars, cafés, sport- en fitnesscomplexen sluiten twee weken de deuren.

De nationale en regionale overheden in Spanje hadden de voorbije weken al ingegrepen nadat de positiviteitsratio zelfs de drempel van 10 procent overschreden had. Braspartijen op stranden, in parken en op andere openbare plaatsen werden verboden. Discotheken gingen dicht en contactbubbels verkleinden. Madrid ging zelfs weer deels op slot.

De absolute uitschieter in de ranking van de positiviteitsratio is Nederland. Dat heeft de grens van 12 procent positieve coronatests overschreden. Het lijkt een kwestie van tijd voor Mark Rutte en co. weer strengere regels opleggen. Sinds vorige week moet de horeca er om 22 uur de deuren sluiten en is thuiswerk net zoals op het hoogtepunt van de crisis dit voorjaar de norm. Maar de Nederlandse premier sluit verdere aanscherpingen niet uit als niet snel een trendbreuk duidelijk wordt. Een sluiting van cafés behoort tot de opties.

Ziekenhuisopnames

Om een beter beeld te krijgen van de ernst van de situatie in Europa loont het ook de moeite te kijken naar de ziekenhuisopnames. Zo dramatisch als dit voorjaar - toen coronapatiënten onder meer in Italië bij gebrek aan bedden in ziekenhuisgangen behandeld werden - is de toestand nog niet. Toch stellen verschillende landen de laatste dagen vast dat de druk op de zorgsector groeit.

De alarmerendste berichten komen voorlopig uit Polen. Premier Mateusz Morawiecki waarschuwde de bevolking donderdag dat snel een tekort aan ziekenhuisbedden en beademingstoestellen dreigt. In ons land tellen de ziekenhuizen voor het eerst sinds eind mei meer dan 1.000 coronapatiënten.

In Frankrijk liggen voor het eerst in drie maanden meer dan 7.500 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis. Vooral de regio Parijs baart zorgen. Daar verkeren de ziekenhuizen in de hoogste alarmfase omdat zowat de helft van de bedden op intensieve zorg is ingenomen door Covid-19-patiënten. Vakanties van het personeel zijn ingetrokken en alle niet-essentiële ingrepen zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In Spanje neemt de druk op de ziekenhuizen wat af. Het Zuid-Europese land, al een van de grote frontlinies in Europa in het voorjaar, kreeg vroeger dan de meeste andere Europese lidstaten een tweede golf over zich. Vanaf begin augustus verspreidde het virus zich er weer als een lopend vuurtje.

Die nieuwe besmettingen resulteerden niet veel later in een fikse opstoot van de ziekenhuisopnames (zie grafiek hierboven). Het effect van de verstrengde Spaanse coronamaatregelen lijkt wel stilaan in de cijfers door te sijpelen: de hospitalisaties namen de afgelopen dagen een duik.

Overheden in andere Europese landen hopen ongetwijfeld zo snel mogelijk een gelijkaardige tendens te zien in hun eigen boordtabel. Niemand wil terug naar het scenario van dit voorjaar toen het openbare leven op het continent grotendeels stilviel. Niet verrassend klinkt daarom uit alle hoofdsteden eenzelfde oproep tot de bevolking: respecteer de regels rond social distancing om de verspreiding van het virus in te dijken en een complete lockdown te vermijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie