Delen Portugal en Spanje verboden terrein voor Belgische toeristen

De Catalaanse regio Lleida - Lerida in het Castiliaans - wordt verboden terrein voor Belgische toeristen. ©AFP

De Portugese hoofdstad Lissabon en de gebieden rond de Catalaanse stad Lleida en het Galicische district A Mariña worden verboden terrein voor Belgische toeristen. Wie uit die plaatsen terugkeert, moet verplicht een coronatest ondergaan en in quarantaine.

De overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft op zijn website het beloofde online stoplichtensysteem gelanceerd voor Belgische toeristen. Europese steden, regio's en landen worden voortaan opgedeeld in drie kleuren: rood, oranje en groen. Voor de duidelijkheid: het gaat om 31 landen binnen de Schengenzone voor vrij verkeer - die Belgen toelaten. Buiten Europa is reizen niet mogelijk voor Belgische toeristen.

Het gebied rond de Catalaanse stad Lleida en het district A Mariña in de regio Galicië en de Portugese hoofdstad Lissabon zijn ingekleurd als rode zone. Dat is logisch, want die plekken zijn volledig of gedeeltelijk opnieuw in lockdown door nieuwe corona-uitbraken. Reizen naar die gebieden zijn verboden. Wie er nu verblijft, moet bij terugkomst verplicht minstens tien dagen in quarantaine.

'Belgen die momenteel al in één van die regio's vertoeven, zijn niet meteen verplicht terug te keren', stelt Buitenlandse zaken. Ze moeten er wel nauwgezet de instructies van de lokale gezondheidsautoriteiten volgen. 'Zodra hun vakantie voorbij is en ze weer in ons land zijn, zijn ze wel verplicht in quarantaine te gaan en een coronatest af te nemen.'

Van de drie gebieden is alleen Lissabon echt een toeristische trekpleister. Het is vooral het armere deel van de stad dat in lockdown is.

Voorlopig is geen enkele regio aangeduid als oranje zone. Voor die plekken wordt sterk geadviseerd tot het ondergaan van een test en zelfisolatie. Groen is vrij gebied.

De regeling lokt kritiek uit van politieke oppositie en reisorganisaties. Zij vinden het totaal onduidelijk vanaf wanneer code oranje zal gelden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie