Geen nieuwe versoepeling van coronamaatregelen

©BELGA

Nu er aanwijzingen zijn voor een heropflakkering van het coronavirus wacht ons land een week om eventuele versoepelingen van de maatregelen door te voeren.

Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) verklaard na nieuw overleg tussen de topministers van de federale regering, de regionale minister-presidenten en experts die de overheid bijstaan. Er is beslist dat pas volgende week, op donderdag 23 juli, geëvalueerd wordt of een nieuwe versoepeling van de maatregelen mogelijk is. Het gaat dan vooral om het nachtleven en sport- en cultuurevenementen. Voor die laatste was de prognose om op 1 augustus bijeenkomsten van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten te verdubbelen. Maar dat staat nog even on hold. Daarnaast zou ook uitzondering kunnen gegeven worden voor massaevenementen met zittend publiek, zoals voetbalmatchen. Ook die moeten dus nog even wachten. De bedoeling was ook de laatste gestoten eilandjes in onze samenleving perspectief te geven voor de periode vanaf september. Maar voorlopig is ook dat nuts.

Eventsector

De al zwaar getroffen eventsector blijft op zijn honger zitten. Maar premier Sophie Wilmès zegt dat er niets anders op zit nu het coronavirus opnieuw aan kracht wint. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag nadert stilaan de honderd. Wilmès verwees ook naar het reproductiegetal, de waarde die aangeeft hoeveel andere mensen een besmet persoon aansteekt. Zolang dat onder 1 blijft, ligt het coronavirus aan de ketting. Het is gestegen tot boven 1, waardoor de epidemie weer aan kracht wint, hoewel zeer bescheiden. 'En dat is niet goed', zegtWilmès. Extra element is dat de eerste Belgische vakantiegangers terugkeren uit het buitenland. Dat kan mogelijk nog een extra kick geven aan het virus. De conclusie was dus het nog even langer aan te kijken.

Er is volgens de premier geen reden tot paniek, wel voor extra waakzaamheid. Qua sociale contacten blijft het maximumaantal daarom ook 15 personen die samen een bubbel mogen vormen.

Mondmaskers

De grootste ingreep op ons leven kwam er vorige week al. Sinds de Vlaamse feestdag is het verplicht mondmaskers te dragen in drukke overdekte plaatsen zoals winkels, shoppingcentra, theaters, concertzalen, bioscopen, bibliotheken, musea, casino's en gokhallen. Die beslissing zou normaal vandaag genomen worden door de Nationale Veiligheidsraad, maar werd versneld nadat het expertpanel dat de overheid bijstaat bij de versoepeling van de maatregelen (GEES) op het gaspedaal ging staan. 'Het mondmasker is een dagelijks gebruiksvoorwerp geworden in ons leven. Het kan ook op nog meer plaatsen verplicht worden, als de situatie dat zou vereisen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie