1. Dossiers
  2. Coronavirus

Meeste besmettingen ter wereld nu in de VS

Het aantal besmettingen is in de Verenigde Staten opgelopen tot 81.864, dat is meer dan in China en Italië. Verschillende landen in Europa rapporteren oplopende dodencijfers en in België signaleert minister Pieter De Crem dat er zo goed als zeker geen zomerfestivals zullen zijn.
  • Lees verder

    Klik hier door naar de liveblog van vrijdag 28 maart. 

  • Overheid maakt lijst van wie beschermingsmateriaal krijgt

    In overleg met wetenschappers en experten heeft de Belgische overheid een lijst opgesteld van de prioritaire groepen in de zorg die als eerste in aanmerking komen bij de verdeling van het beschikbare beschermingsmateriaal. Dat meldt federaal minister Philippe De Backer (Open Vld). In de zorgsector was daarover grote bezorgdheid en kritiek gegroeid. 

    Als eerste in de rij komen de zorgverleners van de COVID-eenheden die geen deel uitmaken van de Intensieve Zorgen, gevolgd door zorgverleners van de triagecentra en personen die zorgen voor patiënten in collectieve bewoningen die in afzondering werden geplaatst omdat ze mogelijk of zeker besmet zijn. 

    Daarna komen de eerstelijnsverzorgers, bij het verzorgen van vermoedelijke of bevestigde coronapatiënten fysiek met die personen in contact komen, zoals algemene geneesheren, thuisverplegers, hulpverleners of kinesitherapeuten.  Verder op de lijst staan: thuisverplegers, kinesisten, vroedvrouwen, huisartsen en medewerkers van Gezinszorg, labomedewerkers, ambulanciers in non-COVID-19-ziekenwagens en jeugdhulp.

    Ook voor de uitrol van de verhoogde capaciteit van coronatests werd een lijst met prioritaire groepen uitgewerkt. Voorrang wordt gegeven aan personen van wie een opname in het ziekenhuis vereist is en van wie vermoed wordt dat er COVID-19 in het spel is.  Daarna volgen alle zorgverleners die mogelijk besmet zijn en die - hetzij in ziekenhuisverband of in ambulante zorg - zorg verlenen aan personen die tot de risicogroep behoren.

  • Meeste besmettingen ter wereld nu in de VS

    De Verenigde Staten is sinds donderdag het land met de meeste gerapporteerde besmettingen ter wereld. Het aantal besmettingen is er opgelopen tot 82.404, zo blijkt uit de meest recente gegevens van het vermaarde Johns Hopkins-instituut. Daarmee overtreft het land eerste epicentrum China en Italië.

    Op donderdag stond de teller van het aantal besmettingen wereldwijd  op meer dan een half miljoen (523.163), er zijn ruim 23.600 doden geteld en ruim 122.000 mensen zijn genezen verklaard. 

    De steile opmars van het aantal besmettingen in de Verenigde Staten is zorgwekkend. Het aantal doden is er intussen opgelopen tot meer dan 1.000, waarvan ongeveer een kwart in New York. Onze correspondente Karlijn Van Houwelingen trok in New York naar de ziekenhuizen, waar nu al duidelijk is dat het aantal beschikbare bedden niet zal volstaan om de toestroom aan coronapatiënten op te vangen.

  • Europees topoverleg in zware impasse

    Het overleg tussen de Europese leiders over het antwoord op de coronacrisis zit in een zware impasse. Het video-overleg startte donderdag rond vier uur, maar na urenlang overleg werd 's avonds beslist tot twee weken uitstel.

    De Italiaanse premier Giuseppe Conte vond het economisch antwoord dat op tafel lag, veel te mager en dreigde ermee de besluiten van de top niet goed te keuren. Europese leiders kunnen een dergelijk signaal van verdeeldheid op dit ogenblik missen als kiespijn. Vandaar dat koortsachtig verder gezocht werd naar een vergelijk. 

    De andere belangrijke hoofdrolspeler op deze top is de Duitse kanselier Angela Merkel. Die wees een vraag van ECB-voorzitter Christine Lagarde van de hand om een eenmalige gezamenlijke uitgifte te doen van schuldpapier met de eurolanden, als gebaar dat Europa verenigd is en solidair in de coronacrisis. Lagarde sprak naar verluidt van een crisis met 'epische dimensies'.

    Maar Merkel wijst, net als de Nederlandse premier Mark Rutte, elke vorm van het poolen of mutualiseren van schulden in Europa af. Haar positie verharde gisteren nog nadat negen premiers, waaronder Sophie Wilmès aandrongen op de uitgifte van gezamelijke euro-obligaties om de kosten voor gezondheidszorg en opbouw van de economie samen te dragen.

    De Franse president Emmanuel Macron, die ook deel uitmaakt van de groep van negen, waarschuwde al dat deze crisis en het gebrek aan solidariteit het einde van het Europees project kan betekenen.

  • Dow Jones spurt op drie dagen tijd kwart hoger

    Wall Street zette voor de derde dag op rij zijn remonte voort: de Dow Jones koerste 6,2 procent hoger naar 22.523 punten, wat de winst sinds het dieptepunt tijdens de sessie op maandag - 18.213 punten - tot 24 procent doet oplopen.

    Een uitzonderlijk televisie-optreden van Fed-voorzitter Jerome Powell gaf beleggers duidelijk vertrouwen dat de centrale bank agressief geld zal blijven pompen om de economie te stutten. 'We gaan niet zonder ammunitie vallen', zo verzekerde hij. Een cruciale zin die Wall Street ondersteunde, en dat ondanks dramatisch nieuws over de jobmarkt.

  • Supermarkten schenken 460.000 maaltijden aan sociale organisaties

    De Belgische winkelfederatie Comeos meldt dat alle supermarkten van ons land samen 233 ton of omgerekend 460.000 maaltijden schenken aan onder meer de Voedselbanken. 

    Normaal zitten supermarkten vaak met voedseloverschotten, die ze dan schenken aan sociale organisaties, zoals de Voedselbanken of de Schenkingsbeurs. Maar vandaag zijn die er amper. Daarom beslisten de retailers samen toch voedsel te blijven geven. Het gaat om zaken als pasta, aardappelen, melk, vlees, drank en ontbijtgranen, maar ook wasmiddelen, shampoo en luiers. 

  • Voetbalclubs vrezen 'existentiële bedreiging'

    De Europese voetbalclubs worden door de coronacrisis in hun voortbestaan bedreigd. Dat schrijft Andrea Agnelli, die voorzitter is van zowel de Italiaanse topclub Juventus als de ECA, de associatie van Europese clubs.

    Hij meldt in een brief, die persbureau Reuters kon lezen, aan de meer dan 200 aangesloten clubs dat de ECA met de Europese bond UEFA praat over het verlichten van de strenge financiële regels waar de clubs aan moeten voldoen. 'We worden geconfronteerd met een reële existentiële bedreiging. Het voetbal staat stil, zo ook de inkomstenstromen waarvan we onze spelers, personeel en andere bedrijfskosten moeten betalen', aldus Agnelli.

    De Italiaan schrijft verder dat de ECA strategieën uitwerkt om die financiële zorgen het hoofd te bieden. Een verlichting van de regels van Financial Fair Play zou welkom zijn. De clubs mogen zich sinds 2011 niet meer diep in de schulden steken om dure aankopen te doen en hoge spelerssalarissen te betalen. De UEFA stelt tegenwoordig tal van financiële voorwaarden.

    ©REUTERS

  • Daimler wil 10 miljard lenen om coronacrisis te doorstaan

    De Duitse autobouwer Daimler is in gesprek met banken over een nieuwe kredietlijn van minstens 10 miljard euro. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz heeft het geld nodig om de coronacrisis te doorstaan. Dat meldt het persbureau Bloomberg donderdagavond op basis van ingewijden.

    Autoconstructeurs zitten diep in de problemen omdat de vraag naar auto's in zowel China als Europa door de pandemie is gekelderd. Tegelijkertijd moest Daimler een fabriek in de Verenigde Staten stil te leggen, net nu in China fabrieken weer opengaan.

    Om de problemen het hoofd te bieden, zou het Duitse concern in gesprek zijn over een kredietfaciliteit tussen de 10 en 15 miljard euro. Die komt bovenop een bestaande kredietfaciliteit van 11 miljard euro die de automaker twee jaar geleden afsloot, en die loopt tot 2025. 

    Daimler weigerde te reageren op het nieuws.

    ©Carmen Jaspersen/dpa

     

  • Brusselse minister eist hotels op voor daklozen

    In het Brussels Gewest zijn hotels opgeëist om onderkomen te bieden aan daklozen in het kader van de corona-maatregelen. Dat heeft de Brusselse minister Alain Maron (Ecolo) bevestigd. 

    Etterbeek was zaterdag de eerste Brusselse gemeente die overging tot het opeisen van een hotel voor het onderbrengen van daklozen. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) eiste toen Hotel Derby aan de Tervurenlaan op. Dat hotel had zijn deuren gesloten bij gebrek aan klanten. 

    De gemeente zal het normale tarief betalen voor het gebruik van de kamers. De matrassen zullen vervangen worden door nieuwe exemplaren als de lockdownperiode afloopt. Ook het OCMW van Etterbeek is betrokken bij het akkoord.

    De Franse regering startte vorige week al met het opeisen van hotelkamers zodat daklozen in afzondering zouden kunnen worden geplaatst. 

  • 'Bijna zeker geen zomerfestivals'

    Met een 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' zullen de zomerfestivals in ons niet kunnen plaatsvinden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) donderdagavond in het vtm-nieuws. 

    Volgens De Crem zal de piek van het coronavirus in de eerste week van de paasvakantie vallen, waardoor de verlenging van de huidige maatregelen, waarover de Nationale Veiligheidsraad morgen beslist, na 5 april bijna zeker is. Nadien komt de 'uitvlakking van de curve', aldus De Crem, maar volgens de experten zal het virus er ook dan nog zijn.

    Massa-evenementen zijn dan een 'broeihaard' voor de verspreiding. Zo ook de zomerfestivals, zoals Rock Werchter dat op 2 juli zou moeten starten. De Crem: 'We moeten met de overheid daarover duidelijkheid creëren. Maar ik meen op basis van de informatie die we nu hebben, dat ze met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uitgesteld zullen moeten worden.'

    In het Verenigd Koninkrijk besliste het beroemde festival van Glastonbury, dat een week voor Rock Werchter had moeten plaatsvinden, al zijn editie dit jaar te schrappen. 

    ©Photo News

  • Volkswagen verlengt productiestop

    De Duitse autobouwer Volkswagen verlengt de productiestop in zijn Duitse fabrieken met vier werkdagen. Dat heeft het bedrijf donderdagavond bekendgemaakt.

    Aanvankelijk plande VW een productiestop tot 5 april. De autobouwer deed dat naar eigen zeggen 'vooral wegens de dalende vraag en de uitdagingen in de toeleveringsketen'. 

    VW-CEO Herbert Diess maakte vorig weekend al duidelijk dat de maatregelen waarschijnlijk langer nodig zouden zijn. 'Het is onwaarschijnlijk dat de verspreiding van het virus binnen een aantal weken zal gestopt zijn. We zullen erop voorbereid moeten zijn om langere tijd met deze bedreiging te leven', klonk het.

    Het is onduidelijk of de verlenging ook geldt voor de Brusselse fabriek van VW-dochter Audi. Ook daar ligt de productie sinds vorige week stil. 

     

  • Mohawk-topmanager Bernard Thiers slaakt noodkreet

    Volgens Bernard Thiers, de CEO van de hardevloerendivisie van het Amerikaanse Mohawk (Unilin en IVC), wordt onze economie momenteel 'gewurgd'. Hij pleit ervoor om ons voor te bereiden om winkels en fabrieken te heropenen. 'Anders gaan we naar een economische catastrofe. We moeten leren leven en werken met het coronavirus, want de winkels moeten open en onze fabrieken moeten opnieuw draaien.'

    Thiers staat aan het hoofd van een van de drie divisies van de Amerikaanse beursgenoteerde vloerbekledingsgigant Mohawk, maar werkt nog steeds vanuit Vlaanderen. Zijn divisie valt grotendeels samen met de West-Vlaamse bedrijven Unilin, IVC en Spano, en is goed voor een omzet van 2,5 miljard dollar. In de stilgevallen fabrieken, vooral gelegen in West-Vlaanderen, werken alles samen 3.000 mensen.

    'De lockdown instellen vergde moed van de politici, maar het zal nog meer moed vragen de mensen te verplichten weer aan het werk te gaan. Dat is ook de verantwoordelijkheid van ons, bedrijfsleiders. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich veilig voelen op de werkvloer.'

    'Er moet een noodplan van de overheid komen om de economie weer op te starten', zegt Thiers. 'Met richtlijnen over werkorganisatie en hygiëne, die gecontroleerd worden door specifiek daarvoor bevoegde ambtenaren.'

  • Brussel deelt tijdelijk geen geluidsboetes uit aan vliegtuigen

    De Brusselse regering zal geen boetes uitdelen aan vrachtvliegtuigen die de geluidsnormen schenden zolang de coronacrisis duurt. Daarover is een akkoord gesloten, vernam De Tijd. In 2017 voerde het Hoofdstedelijk Gewest een nultolerantie in bij het overschrijden van de geluidsnormen. De omstreden maatregel leidde tot grote ruzie tussen Brussel en Vlaanderen.

    Dinsdag besliste het federale kernkabinet al om de beperkingen op nachtvluchten tijdelijk op te heffen. Vrachtvluchten mogen tijdens de coronacrisis dag en nacht landen op Zaventem. In het weekend mogen vliegtuigen pas vanaf 6 uur 's ochtends opstijgen.

    Beide maatregelen moeten de flexibiliteit van de overbevraagde cargobedrijven op Brussels Airport verhogen. Talrijke cruciale middelen, zoals geneesmiddelen en mondmaskers, komen per vliegtuig naar België.

     

  • Nog altijd 17.000 Belgen gestrand in buitenland

    Op het platform Travellers-online, waarop Belgen die naar het buitenland op reis gaan zich kunnen registreren, staan nog altijd 17.000 personen ingeschreven. Dat zijn er wel 10.000 minder dan een week geleden. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zegt dat het een prioriteit is snel een oplossing te vinden.

     Door de coronacrisis geraken veel Belgen die in het buitenland verblijven maar moeilijk terug in België. Buitenlandse Zaken organiseerde al een twintigtal repatriëringsvluchten: 7 uit Marokko, 2 uit Tunesië, 8 van op de Canarische eilanden, 2 uit Senegal, 1 uit Gambia en donderdag 1 uit Egypte. Voor de komende dagen staan er nog vluchten gepland vanuit Congo. Er worden ook repatriëringen vanuit Latijns-Amerika en Azië overwogen.

  • Nederland verstrengt samenscholingsverbod

    In Nederland geldt nu ook een nationaal samenscholingsverbod om de coronacrisis in te dammen. Wie de straat opgaat, mag dat nog maximaal per twee doen en moet zeker anderhalve meter afstand houden tot anderen.

    De Nederlandse veiligheidsraad voerde maandag al strengere regels in, maar het groepsvormingverbod gold alleen voor specifieke plekken. Zo werd eerst beslist dat in sommige regio's bijvoorbeeld alleen in de parken een samenscholingsverbod gehandhaafd zou worden, maar nu is de regel overal van toepassing.

    Nederland voert wel nog altijd een lossere aanpak dan de meeste andere Europese landen, zoals België. Zo blijven 'niet-essentiële' winkels er gewoon open, en zijn markten er nog toegestaan, al sluiten steeds meer handelszaken zelf de deuren.

    Donderdag steeg het dodentol in Nederland weer met 22 procent, tot 434. Vooral de ziekenhuizen in de provincie Noord-Brabant, die grenst aan België, kreunen onder het toenemende aantal patiënten.

  • Dodentol in Frankrijk stijgt tot 1.696, bijna 30.000 besmettingen

    Met 365 nieuwe sterfgevallen de voorbije 24 uur is het dodentol in Frankrijk opgelopen tot 1.696. Dat is een stijging van 27 procent, iets groter dan die van gisteren (21%). Net als gisteren wijst de overheid erop dat die data onvolledig zijn, omdat het enkel over overlijdens in ziekenhuizen gaat.

    Het totaal aantal bevestigde besmettingen ligt er nu op 29.155, een toename van 16 procent op één dag. Ook dat gaat sneller dan gisteren, toen Frankrijk een stijging van 13 procent in het aantal gevallen rapporteerde.

    Gisteren lagen 2.827 personen in het ziekenhuis met nood aan beademing, vandaag zijn dat er 3.375. Dat benadert de helft van de capaciteit in Frankrijk, waar 8.000 bedden met beademingsapparatuur beschikbaar zijn.

    In Frankrijk zou een 16-jarig meisje overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. ©REUTERS

  • Britse regering garandeert inkomsten zelfstandigen

    De Britse regering breidt zijn ongeziene economische hulppakket nu ook uit naar kleine zelfstandigen. Conservatief minister van Financiën Rishi Sunak kondigde donderdagavond aan dat de regering 80 procent garandeert van wat ze de voorbije drie jaar gemiddeld aan inkomsten genereerden, met een limiet van 2.500 pond per maand. De maatregel geldt voor wie maximaal 50.000 pond per jaar verdient, en is zeker drie maanden van kracht.

    2.500
    pond
    De Britse regering garandeert 80 procent van wat zelfstandigen gemiddeld verdienden voor de coronacrisis, met een plafond van 2.500 pond per maand.

    Vorige week garandeerde de regering van premier Boris Johnson al 80 procent van de lonen van werknemers die getroffen zijn door de economische fall-out van de coronacrisis. Het illustreert hoezeer 'big government' terugkeert in deze historisch coronatijden, als zelfs de Britse Conservatieven, die sinds de kredietcrisis snoeiharde besparingen doorvoerden en altijd voorstander waren van een kleine overheid, de staat tijdelijk laten uitgroeien tot de loonheer van zowat de volledige bevolking.

    Van alle G7-landen telt enkel Italië nog meer zelfstandigen dan het Verenigd Koninkrijk. Zowat 5 miljoen heeft een statuut als zelfstandige, of 15 procent van de beroepsbevolking. Zeker het voorbije decennium, na de kredietcrisis, werden vele Britten gedwongen als zelfstandige aan de slag te gaan. 'We zijn jullie niet vergeten', zei Sunak, die kritiek kreeg omdat zelfstandigen eerst niet betrokken waren in zijn stimulusplannen.

  • Ook Verenigd Koninkrijk bereikt kaap van 10.000 besmettingen

    Er zijn 578 mensen overleden aan het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk, woensdag waren dat er nog 463. Het aantal bevestigde gevallen is omhooggegaan van 9.529 naar 11.658.

  • Ook in Zwitserland al ruim 10.000 besmettingen

    In Zwitserland zijn al 10.661 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, met 161 doden tot gevolg. Daarmee is het Alpenland de zesde Europese natie die de kaap van 10.000 besmettingen rond, na Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

    Wereldwijd hebben alleen China, Iran en de Verenigde Staten die grens ook overschreden.

    Naar inwonersaantal - er zijn 8,3 miljoen Zwitsers - is Zwitserland veruit het kleinste land van de zwaarst getroffen gebieden. Zwitserland deelt een grens met het loodzwaar getroffen Italië - vooral het grenskanton Ticino tekent erg veel besmettingen op. Dat Zwitserland als populair wintersportland tot voor kort ook veel buitenlandse toeristen op bezoek kreeg, verklaart er ook de sterke verspreiding van het virus.

  • Makerbeweging zoekt materialen en sponsors

    De coronacrisis heeft allerlei ad hoc samenwerkingen op de been gebracht. Academici, uitvinders, bedrijven en vrijwilligers bedenken producten en diensten waarmee hulpverleners en patiënten geholpen kunnen worden: van mondmaskers tot schorten, gezichtsschermen of thermometers. De brede burgerbeweging die praktische oplossingen maakt tegen de coronacrisis boekt veel resultaten, maar botst ook op haar limieten. Een gebrek aan materiaal of problemen met bevoorrading maken het moeilijk om de productie op te schalen. Initiatiefnemers roepen op tot financiële donaties of schenkingen in de vorm van onderdelen.

  • Trump plant troepen naar Canadese grens te sturen

    De Amerikaanse president Donald Trump stuurt volgens regeringsbronnen honderden militairen naar de grens met Canada, om er het douanepersoneel te helpen toezien dat de restricties op het grensverkeer nageleefd worden. De Verenigde Staten en Canada, goed voor ruim 600 miljard dollar aan bilaterale handel, beslisten vorig week eensgezind hun bijna 9.000 kilometer lange grens tijdelijk te sluiten voor alle 'niet-essentiële' verkeer, om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

    De VS en Canada hebben de langste onbewapende grens ter wereld, en het is in ons beider belang dat dat zo blijft.

    Justin Trudeau
    Canadees premier

    Dat Trump nu troepen zou sturen, wordt in Ottawa echter allerminst gesteund. 'Onnodig en schadelijk', noemde Canadees vicepremier Chrystia Freeland donderdag de nakende beslissing. 'De VS en Canada hebben de langste onbewapende grens ter wereld, en het is in ons beider belang dat dat zo blijft', zei Canadees premier Justin Trudeau eerder al.

    Volgens regeringsbronnen zou Trump ook nog eens honderden troepen naar de grens met Mexico sturen, die vorige week ook gesloten werd.

  • De Croo wil niet dat banken nu dividenden uitkeren

    Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) vindt het 'niet aangewezen' dat banken nu dividenden aan de aandeelhouders uitkeren. Dat heeft de minister donderdag verklaard tijdens de bespreking van het wetsvoorstel dat een staatswaarborg van 50 miljard euro in het leven roept om de economie te ondersteunen.

    De Croo merkte op dat het om een keuze van de banken zelf gaat. De redenering is dat het nog allesbehalve duidelijk is welke storm er nog op ons afkomt en dat het volgens de minister dan ook beter is dat de banken hun liquiditeit behouden.

    Kamerlid John Crombez (sp.a) merkte op dat de overheid daar zelf iets over in de pap te brokken heeft. Hij doelde op Belfius en het Franse BNP Paribas, waarvan de Belgische overheid aandeelhouder is. 'Als ze geen dividenden uitkeren of eigen aandelen inkopen, dan kunnen ze hun eigen vermogen sterker houden en niet de aandeelhouders maar de reële economie ondersteunen.'

  • Al meer dan 8.000 coronadoden in Italië

    In Italië heeft de coronapandemie al aan zeker 8.165 mensen het leven gekost. De afgelopen 24 uur vielen opnieuw 662 slachtoffers te betreuren. Dat meldden de Italiaanse autoriteiten donderdagavond. Woensdag waren er in 24 uur 683 overlijdens bij gekomen. En dinsdag waren 743 patiënten bezweken. 

    Volgens de recentste gegevens van de Italiaanse overheid vielen in de regio Piemonte, een van de zwaarder getroffen streken in het land, geen nieuwe overlijdens te noteren en blijft de dodentol daar op 449 staan terwijl de regio Piemonte eerder op de dag gemeld had dat de longziekte in de streek al 499 slachtoffers maakte. Waar dat verschil vandaan komt, is voorlopig onduidelijk.

    Het aantal besmettingen is de voorbije 24 uur opgelopen tot 80.539. Dat is een stijging met bijna 4.500 gevallen. Een dag eerder waren er 'slechts' 3.500 besmettingen extra. Ruim 10.000 mensen zijn genezen. De Italiaanse autoriteiten maken zich sterk dat de piek van de epidemie nu 'dichtbij' is. Met uitzondering van Lombardije, de zwaarst getroffen regio van het land.

    Italië vormt samen met Spanje de coronafrontlinie in Europa. De meeste slachtoffers vielen nog altijd in Italië maar Spanje beent snel bij.

  • Rusthuizen moeten onbeschermd corona te lijf

    Vermoedelijk zijn al 1.266 rusthuisbewoners met het coronavirus besmet geraakt, allicht door het personeel. De richtlijnen schrijven voor dat zorgverstrekkers met lichte coronaverschijnselen toch moeten gaan werken. Bij een gebrek aan testen worden zij niet getest. Om te vermijden dat zij het virus doorgeven moet het personeel in principe chirurgische mondmaskers dragen. Ook die waren evenwel niet in elk rusthuis voorradig en ze zijn geen zekere garantie om besmettingen tegen te houden.

    Door een gebrek aan beschermingsmateriaal en tests dreigt het aantal besmettingen in rusthuizen verder op te lopen, waarschuwen directeurs van woon-zorgcentra.

  • Rectoren en decanen: 'Tijdelijke werkloosheid arts-specialisten in opleiding onaanvaardbaar'

    In een open brief vragen de rectoren en de decanen van de opleidingen Geneeskunde om arts-specialisten niet zonder inkomen te zetten. Doordat niet-dringende aandoeningen momenteel niet behandeld worden, zouden sommige stagemeesters hun collega's verplichten verlof te nemen of in tijdelijke werkloosheid te gaan. Dat meldt het tijdschrift De Specialist vandaag. Omdat arts-specialisten in opleiding geen echt loon krijgen, maar een specifieke vergoeding, komen ze niet in aanmerking voor een vervangingsinkomen. 

    'De overheid heeft ook financiële middelen voorzien om de gezondheidszorg door deze crisis te loodsen en de verloning van artsen in opleiding, die nu vaak in de frontlinie van deze crisis staan, behoort tot dat financiële plan. Er is dus geen enkele reden om onze jonge collega’s in de financiële onzekerheid te duwen, het zou ook bijzonder oncollegiaal zijn', zo staat in de oproep.

    'We zijn ervan overtuigd dat het hier om een beperkte groep gaat, maar we willen toch waarschuwen dat wij die maatregelen niet kunnen aanvaarden omdat ze de facto betekenen dat deze collega’s zonder inkomen worden gezet. Aan de artsen in opleiding een duidelijke boodschap: jullie kunnen rekenen op onze steun.'

    Ook de Orde van Geneesheren is niet te spreken over de praktijken en vraagt om dit te melden aan de provinciale raden, zodat 'gepast kan worden opgetreden', klinkt in een mail naar alle artsen. 'Naast deontologische aspecten zou het bovendien immoreel zijn, in een periode waar er een schaarste dreigt aan geschoold medisch personeel, aan de roep naar helpende handen op het terrein geen gevolg te geven om van zuiver financiële redenen.' 

  • Aldi en Lidl sluiten winkels vroeger

    Om het personeel wat meer rust te geven hebben de supermarktketens Lidl en Aldi hun openingsuren aangepast. Lidl is sinds woensdag ’s avonds een uur minder lang open, Aldi is voortaan op zaterdag een uur vroeger dicht. Concurrenten Colruyt, Delhaize en Albert Heijn blijven bij hun gewone openingsuren.

  • Beurswaakhond: 'Communiceer zo snel mogelijk over corona-impact'

    De beurswaakhond FSMA vraagt genoteerde vennootschappen zo snel mogelijk te communiceren over de gevolgen van de coronacrisis op hun activiteiten, ook al is die impact nog niet becijferbaar.

    Als genoteerde vennootschappen over informatie beschikken die een significante invloed kan hebben op hun beurskoers - voorwetenschap in het vakjargon - dan moeten ze die zo snel mogelijk openbaar maken. Dat geldt ook in deze coronatijden, onderstreept de beurswaakhond. 'Voorbeelden daarvan zijn: de tijdelijke stopzetting van de productie, de vertraging van belangrijke projecten, de stopzetting van klinische studies en de schorsing van het dividend.' 

  • China laat geen buitenlanders meer binnen vanaf zaterdag

    China heeft besloten vanaf zaterdag de toegang tot het land tijdelijk op te schorten voor buitenlanders, ook voor wie een geldig visum of verblijfsvergunning heeft.

    'De schorsing is een tijdelijke maatregel die China moet nemen in het licht van de uitbraak van Covid-19 en de maatregelen van andere landen. Buitenlanders die naar China komen voor de noodzakelijke economische, handels-, wetenschappelijke of technologische activiteiten of voor humanitaire noodsituaties kunnen een visum aanvragen bij Chinese ambassades of consulaten', luidt de mededeling.

  • Von der Leyen tikt Europese lidstaten op vingers

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de lidstaten op de vingers getikt voor de manier waarop ze initieel op de uitbraak van de corona-epidemie reageerden. 'Wanneer we er in Europa echt voor elkaar moesten zijn, hebben er in het begin te veel enkel aan zichzelf gedacht', betreurde ze tijdens een speciale zitting van het Europees Parlement. Maar, 'Europa is nu echt aan het opstaan.' 

    Veel lidstaten reageerden initieel in verspreide slagorde op de verspreiding van het virus, met grenssluitingen en beperkingen op de export van mondmaskers en ander medisch materiaal naar andere lidstaten. 'Een crisis zonder grenzen kan niet opgelost worden door obstakels tussen ons op te werpen', aldus Von der Leyen. 'Toch was dit de eerste reflex van vele lidstaten. Dat slaat nergens op.' 

    Wanneer we er in Europa echt voor elkaar moesten zijn, hebben er in het begin te veel enkel aan zichzelf gedacht.

    Ursula von der Leyen
    voorzitter Europese Commissie

    De Commissie werkt nu aan een Europese strategische voorraad en organiseerde gemeenschappelijke openbare aanbestedingen voor beschermende uitrusting. Onder druk van Brussel zijn exportbeperkingen op medisch materiaal binnen Europa teruggeschroefd en maatregelen genomen om het grensoverschrijdende goederenverkeer op de eenheidsmarkt vlotter te laten verlopen. Ze stelde ook concrete signalen van solidariteit vast, zoals de overbrenging van patiënten uit het overbelaste Italië naar Duitsland, of van Frankrijk naar Luxemburg.

    Later op donderdag houden de Europese staatshoofden en regeringsleiders een Europese top, via videoconferentie.

    ©REUTERS

  • Stadion Real Madrid wordt opslagplaats voor medisch materiaal

    Net als in de rest van Europa ligt de voetbalcompetitie in Spanje al enkele weken stil door het coronavirus. Omdat het er niet naar uitziet dat snel opnieuw een bal zal rollen over de grasmat in Santiago Bernabéu, heeft Real Madrid beslist zijn voetbaltempel voorlopig beschikbaar te stellen voor de opslag van medisch materiaal. 

  • Hilde Crevits uit quarantaine

    De quarantaine van Vlaams minister van Werk en viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) wordt opgeheven. Crevits neemt vrijdag opnieuw fysiek deel aan de ministerraad, is te horen bij haar kabinet.

    Crevits liet op 16 maart zelf weten dat corona was vastgesteld bij een lid van haar gezin. Ze kondigde aan een tijdje van thuis te werken en nam via videoverbindingen deel aan ministerraden en persconferenties. Nu, tien dagen later, is de quarantaine opgeheven. Ook collega-minister Bart Somers (Open VLD) mocht deze week zijn afzondering al verlaten, nadat hij ziektesymptomen had vertoond.

    Hilde Crevits hoeft, net als Bart Somers, niet langer van thuis Vlaamse ministerraden bij te wonen. ©Photo News

  • Betalingsuitstel mogelijk voor bepaalde verzekeringen

    Na de banksector gaat ook de verzekeringssector een inspanning leveren om de impact van de coronacrisis te verzachten. De sectororganisatie Assuralia bereikte daarover een akkoord, met behulp van de Nationale Bank, de FSMA en de regering. De verzekeraars beloven de volgende maanden 'soepel om te springen met klanten in nood en ervoor te zorgen dat ze blijvend beschermd worden'.

    Concreet worden zowel rentebetalingen als kapitaalaflossingen van hypothecaire kredieten opgeschort tot eind september, als de verzekerde kan aantonen dat hij in financiële moeilijkheden is beland. Ook de betaling van de premies voor de schuldsaldoverzekering kan tot dan worden opgeschort. Voor de premie van de brandverzekering kan ook uitstel worden verleend, maar alleen voor wie werkloos is geworden. 

    Voor alle andere verzekeringen wordt de verzekerde gevraagd rechtstreeks zijn verzekeraar of tussenpersoon te contacteren. Wie tijdelijk werkloos wordt, kan erop rekenen dat de pensioen-, overlijdens-, invaliditeits- en hospitalisatiedekking van collectieve verzekeringen aangegaan door de werkgever wordt voortgezet. De betaling van de betreffende premies door de werkgever wordt uitgesteld tot 30 september 2020. De betaling van de premies door de werknemers wordt kwijtgescholden.  

  • Belastingvoordeel voor ouders die inschrijvingsgeld niet terugvragen

    Wie het inschrijvingsgeld van jeugdactiviteiten voor de paasvakantie, bijvoorbeeld kampen of andere opvanginitiatieven, niet terugvraagt kan nog altijd rekenen op een belastingvermindering. Dat maken vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) donderdag bekend.

    Vorige week besliste de Vlaamse regering, in overleg met de jeugdsector, alle activiteiten voor de paasvakantie te annuleren door de coronacrisis. Voor veel jeugdorganisaties betekent dat een flinke financiële opdoffer. Daarom werd aan de ouders gevraagd solidariteit te tonen en het inschrijfgeld niet terug te vragen, als dat financieel haalbaar is. Het belastingvoordeel moet ze daartoe extra stimuleren. ‘Deze crisis komen we alleen samen door’, zegt De Croo. ‘We moeten zo veel mogelijk vermijden dat organisaties in de problemen komen.’

  • Analyse: in coronacrisis botst gezondheid met economie

    De strenge maatregelen die de overheid oplegt om de corona-epidemie in te dijken hebben een forse kostprijs voor de economie

    Hoe strenger de lockdownmaatregelen, hoe groter de schade voor de economie. De strategie om de epidemiecurve af te vlakken doet de recessie pieken (zie grafiek). Hoe vlakker de epidemiecurve gemaakt wordt, hoe steiler de recessiecurve. Als de klap ineens heel groot is, kan dat de economie voor een langere tijd zwaar ontregelen. 

    ©mediafin

  • UGent maakt nieuwe examenregeling

    De UGent heeft verschillende scenario's klaar voor hoe ze de examens gaat aanpakken. In het huidige scenario gaan de examens pas van start vanaf 1 juni met een nieuw examenrooster dat na de paasvakantie wordt bekendgemaakt. De focus ligt op online evalueren. Bij de fysieke examens worden de regels van social distancing toegepast, wat grote lokalen vereist. De inhaalexamens lopen door tot de eerste week van juli. Vanaf 6 juli worden de resultaten bekendgemaakt. De herexamens gaan zoals steeds van start vanaf 17 augustus.

    Om social distancing mogelijk te maken, zullen er meer examensessies zijn. Elke dag zullen er drie examenmomenten per lokaal plaatsvinden, telkens van maximum drie uur. Ook op feestdagen en zaterdagen kunnen examens gepland staan.

    Een eerste noodscenario is nodig wanneer op 1 juni nog steeds strenge regels van de overheid gelden. In dat geval gaan de examens ten laatste 15 juni van start, maar blijft de einddatum dezelfde. In een tweede noodscenario, wanneer ook 15 juni niet haalbaar is, gaan de examens van start op 10 augustus. -

    Ook andere universiteiten zijn scenario's aan het uitdenken voor de examens. Rector van de KU Leuven Luc Sels zei in een filmpje aan de studenten eerder deze week dat er op dit moment nog niet wordt gedacht aan een uitrbeiding van de examenperiode naar juli, augustus of september.

    De examens aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die gepland waren voor juni, gaan gewoon door. Op maandag 8 juni begint de zittijd van het tweede semester, het einde is voor alle faculteiten voorzien op 4 juli Door de maatregelen rond Covid-19 sluit de VUB wel niet uit dat de zittijd met één week verlengd wordt en dat er mogelijk ook examens in het weekend plaatsvinden. Intussen worden de regels rond sociale afstand tijdens de examens verder uitgewerkt.

  • Bijna drie op de vier coronapatiënten in het ziekenhuis hebben al aandoening

    Van de patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis liggen, heeft bijna 3 op 4 al een eerdere aandoening. Dat blijkt donderdag uit het epidemiologisch bulletin van het Belgisch gezondheidsinstituut Sciensano. De statistieken zijn gebaseerd op een groep van 1.286 gehospitaliseerde patiënten met een bevestigde besmetting van het coronavirus. Sommige van de patiënten kunnen meerdere voorgaande aandoeningen aanhebben.

    Uit de gegevens blijkt dat 26,5 procent niet lijdt aan een eerdere aandoening. De overige patiënten vertoonden een hoge bloeddruk (33,5 procent), lijden aan hart- en vaatziekten (28,5 procent), diabetes (19,6 procent) of een chronische longziekte (16,3 procent).

    Niet verrassend stijgt het voorkomen van eerdere aandoeningen met de leeftijd. Terwijl in de groep tot en met 44 jaar 60,5 procent geen eerdere aandoening had, daalt dat aandeel tot 41,4 procent bij mensen met een leeftijd tussen 45 en 64, en tot slechts 11,5 procent bij de 65-plussers.

    Zowel bij de 45- tot 64-jarigen als bij de 65-plussers vormen hypertensie, hart- en vaatziekten en diabetes de top drie van vooraf bestaande ziektes. Bij de patiënten jonger dan 45 jaar komen chronische longziekten op de eerste plaats, gevolgd door hypertensie en diabetes.

  • 92 procent
    reizigers
    Vervoersmaatschappij De Lijn telt 92 procent minder reizigers op haar voertuigen. De bezettingsgraad van De Lijn-voertuigen blijft steeds dalen, maar dat verandert niets aan de huidige aangepaste dienstregeling. 'We doen er alles aan om onze reizigers nog te vervoeren naar hun bestemming', zegt woordvoerder Sonja Loos.

  • Dodentol in Nederland loopt op tot 434

    Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus, is opgelopen tot 434. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is de afgelopen 24 uur met 78 gestegen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
    Die mensen zijn niet allemaal sinds woensdag overleden. Als een patiënt overlijdt, wordt dat namelijk niet altijd direct doorgegeven aan het instituut. Hetzelfde geldt voor het aantal ziekenhuisopnamen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2.151 mensen met de ziekte Covid-19 opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er 315 meer dan woensdag bekend was. In totaal zijn 7.431 besmettingen vastgesteld.
  • 120.000 meldingen voor Vlaamse hinderpremie

    Al 120.000 ondernemers hebben zich gemeld voor de Vlaamse hinderpremie. Dat laat minister van Werk Hilde Crevits weten. Zij krijgen donderdag nog een e-mail om de premie effectief aan te vragen. Vanaf vrijdag kan dat ook met de online-applicatie.

    4.000
    Hinderpremie
    Bedrijven die getroffen zijn door de coronamaatregelen kunnen aanspraak maken op een Vlaamse premier van 4.000 euro.

    Bedrijven die getroffen zijn door de verplichte sluiting die wordt opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad kunnen bij de Vlaamse overheid een hinderpremie van 4.000 euro aanvragen. Ze maken aanspraak op het bedrag voor maximum vijf vestigingen waar telkens minstens één voltijdse werknemer aan de slag is.

    Na de aanvraag wordt de premie binnen de veertien dagen uitbetaald. De aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 5 mei. Om overbelasting te vermijden, staat de Vlaamse infolijn 1700 ter beschikking van ondernemingen. De lijn zal ook op zaterdag worden bemand.

  • AB InBev produceert handgel en ontsmettingsmiddel

    AB InBev produceert ontsmettingsmiddel en flesjes handgel op basis van de restalcohol die vrijkomt bij de productie van alcoholvrije bieren. De producten gaan naar ziekenhuizen en de zorgsector, meldt de Leuvense bierreus donderdag.

    Het gaat om 50.000 liter ontsmettingsmiddel, waarvan 18.000 liter in België verdeeld zal worden. ‘Een steunpakket voor de zorgsector in ons land’, klinkt het. Het overige ontsmettingsmiddel wordt geleverd aan crisisteams en overheden in heel Europa, die het dan verdelen aan de ziekenhuizen. Indien nodig wil de brouwer, die voor het project onder meer samenwerkt met het bedrijf Jodima, nog meer produceren.

    Daarnaast maakt AB InBev samen met het Turnhoutse Bio-Essential ook 26.000 flesjes van 250 mililiter handgel. Daarvan schenkt het bedrijf er 12.000 aan de Belgische zorgsector: 7.000 flesjes gaan naar de thuishulpen van Familiehulp, de overige 5000 zijn voor de ziekenhuizen bestemd.

  • Bosch ontwikkelt snelle coronatest

    Het Duitse bedrijf Robert Bosch GmbH heeft een test ontwikkeld die in minder dan 2,5 uur kan bepalen of iemand aan het coronavirus lijdt. De nauwkeurigheidsgraad zou 95 procent bedragen. Met de sneltest kunnen besmette patiënten sneller geïdentificeerd en geïsoleerd worden', zegt CEO Volkmar Denner.

    Bosch is vooral bekend om zijn huishoudtoestellen en als toeleveraar aan de auto-industrie. Het heeft ook een gezondheidsdivisie, Bosch Healthcare Solutions. Die heeft met het Britse diagnosticabedrijf Randox Laboratories een van eerste volautomatische moleculaire diagnosetests voor Covid-19 ontwikkeld. De test bestond al in manuele vorm, maar werd door Bosch aangepast voor zijn zaklabo Vivalytic. Hij wordt in april beschikbaar.

  • WGO-baas ziet 'bemoedigende signalen' in Europa

    Er zijn 'bemoedigende signalen' dat de verspreiding van het coronavirus in Europa vertraagt, ook al blijft de situatie bijzonder ernstig. Dat heeft Hans Kluge, de directeur van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) donderdag gezegd.

    ©AFP

    In Italië vertraagt de stijging van het aantal nieuwe besmettingen. 'Maar het is nog veel te vroeg om te zeggen dat de pandemie er haar piek heeft bereikt.' Elders in Europa verspreidt het virus zich sneller, vooral in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Zwitserland.

    De WGO telde in Europa meer dan 220.000 officiële gevallen van besmetting met het coronavirus en 11.987 doden. Het aantal Europese coronagevallen verdrievoudigde volgens Kluge de voorbije week. Het continent is goed voor 60 procent van het aantal besmettingen wereldwijd en voor 70 procent van het aantal doden door het coronavirus.

  • Goederentrafiek in havens stijgt

    De goederentrafiek in de havens stijgt, blijkt na een overleg van alle spelers in de havensector. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en het kabinet van Lydia Peeters (Open VLD), minister van Mobiliteit, vergaderden woensdag digitaal met onder meer de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Ze benadrukken het belang van het openhouden van de Europese grenzen voor het transport van goederen.

    Voor het goederentransport is er enkel een negatieve impact merkbaar op de schepen die auto's en vrachtwagens vervoeren. De havens van Zeebrugge en Oostende merken ook een impact van de opschorting van de cruisevaart. Over het algemeen stijgt de trafiek van goederen, onder meer wegens de grote vraag in supermarkten, meldt het agentschap. Mogelijk zal de trafiek de komende tijd dalen doordat de productie in ons land stilvalt.

    De haventaskforce, die elke week zal samenkomen, vraagt meer overleg tussen België en Nederland, omdat de coronacrisis op verschillende manieren wordt aangepakt.

    ©BELGA

  • Ruim 150 nieuwe sterfgevallen in Iran

    Iran heeft 157 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd. Dat brengt het totaal op 2.234. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid donderdag. Woordvoerder Kianoush Jahanpour voegt toe dat er 2.389 nieuwe bevestigde besmettingen zijn, waarmee het totale aantal stijgt naar 29.406. Iran behoort tot de landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus.

    29.406
    besmettingen
    In Iran zijn in totaal 29.406 besmettingen geregistreerd, wat het één van de zwaarst getroffen landen maakt.

  • Spanje telt al meer dan 4.000 doden

    Net als in ons land hebben de Spaanse autoriteiten net nieuwe cijfers gepubliceerd over de coronapandemie. De afgelopen 24 uur bezweken zeker 655 mensen aan de longziekte. Daardoor loopt de dodentol in Spanje op tot 4.089.

    In de vierde economie van de eurozone zijn zeker 56.188 mensen besmet met het virus. Van hen bevinden er zich 31.912 in het ziekenhuis. Op intensieve zorgen liggen 3.679 coronapatiënten. 7.015 mensen hebben het ziekenhuis verlaten.

  • ECB zet stap naar onbeperkte obligatieaankopen

    De Europese Centrale Bank (ECB) schrapt in haar nieuw aankoopprogramma van 750 miljard euro de limiet die bepaalt dat ze maximaal een derde van de uitstaande obligaties van een land mag kopen. Dat staat in een juridisch document dat de ECB heeft gepubliceerd. 'We tolereren geen risico voor de vlotte transmissie van het monetair beleid in alle landen.'

    'Die beslissing schrapt bijna alle beperkingen op de aankoop van activa', zegt Frederik Ducrozet, ECB-watcher van Bank Pictet. ECB-voorzitster Christine Lagarde had vrijdag al gezegd dat de ECB 'zelfopgelegde limieten' zou herzien als die een belemmering vormen. De obligatiemarkten reageren positief op de plannen van de ECB. De langetermijnrente daalt in alle belangrijke landen van de eurozone, maar vooral in Zuid-Europa.

    De ECB besliste vorige week om voor 750 miljard euro extra obligaties aan te kopen om de impact van de coronacrisis op de economie te beperken. Daardoor dreigt ze van sommige landen meer dan een derde van de uitstaande schuld in handen te krijgen. Maar de ECB gaat nog niet zover als de Amerikaanse centrale bank, die aankondigde dat ze zonder beperking staatsobligaties zal aankopen.

  • 42 nieuwe doden in België, 605 op intensieve

    De voorbije 24 uur werden in ons land 1.298 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd: 857 in Vlaanderen, 176 in Wallonië, 164 in Brussel en 21 van een voorlopig onbekende origine. Dat brengt het totaal aantal besmettingen op 6.235. Het werkelijke aantal ligt meer dan waarschijnlijk een heel stuk hoger. 

    Er werden 536 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. 128 patiënten verlieten het ziekenhuis. Daardoor liggen nu 2.652 mensen in het ziekenhuis, van wie 605 patiënten op intensieve zorgen. Dat is een stijging met 131. Momenteel worden 420 patiënten beademd, een stijging met 98.

    Het aantal doden steeg met 42 naar 220. Er sterven voornamelijk oudere patiënten aan het virus, maar er zijn ook een aantal mensen jonger dan 65 jaar bij. 

    ©AFP

  • 'Europese economie krimpt met 2 procent dit jaar'

    De economieën van de eurozone en het Verenigd Koninkrijk staan voor een krimp van 2 procent dit jaar. Die schatting doet kredietbeoordelaar S&P Global. De onderzoekers van het toonaangevende ratingbureau wijzen onder meer op de sterk oplopende kosten om de coronacrisis het hoofd te bieden. Begin maart hield S&P Global nog rekening met een groei van de economie in de eurozone met 0,5 procent.

    Meerdere landen kwamen onlangs met noodmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. S&P Global wijst erop dat de kosten om de virusuitbraak te beteugelen hard oplopen. Nog altijd wordt verwacht dat de weg naar herstel in de tweede jaarhelft ingezet wordt. Maar anders dan bij de eerdere prognose houden de kenners er rekening mee dat daadwerkelijk herstel langer op zich zal laten wachten.

  • Moody's verlaagt prognoses voor Belgische banken

    Het kredietratingagentschap Moody's heeft zijn verwachtingen voor de Belgische banksector verlaagd omdat ze verwacht dat die na de uitbraak van de corona-pandemie in veel zwaardere omstandigheden moeten werken. De vooruitzichten worden nu bijgesteld van 'stabiel' naar 'negatief'. In mensentaal wil dat zeggen dat Moody's niet uitsluit dat het zijn kredietrating verlaagt voor de Belgische banken. Met een lager kredietlabel wordt het voor financiële instellingen doorgaans duurder om extra geld op te halen bij investeerders.

    De Belgische economie was al aan het afkoelen voor de coronacrisis losbarstte, en dat gaat nu alleen maar versnellen, zegt Moody's. Als gevolg daarvan zullen banken meer afschrijvingen moeten boeken op leningen die niet worden terugbetaald, en dat knaagt natuurlijk aan hun winstgevendheid. Maar de maatregelen die de overheid en de banken afgelopen weekend hebben genomen om de economie te ondersteunen, kunnen wel helpen om een grote golf van faillissementen af te wenden en de risico's te beperken.

  • Ambassadeur VS: 'China heeft wereld in gevaar gebracht'

    De Amerikaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Woody Johnson, beschuldigt China ervan de wereld onnodig in gevaar te hebben gebracht door informatie over de uitbraak van het coronavirus achter te houden. Hij deed dat in een ingezonden artikel in de krant The Times.

    'Eerst heeft China geprobeerd het nieuws te censureren, daarna heeft het slechts selectief informatie gedeeld over de verspreiding van het virus', schrijft Johnson. 'Daarmee heeft China toegestaan dat het virus zich buiten de grenzen van het land heeft verspreid en heeft het de gezondheidsautoriteiten gedwarsboomd.'

    De ambassadeur roept op om de relaties met China te evalueren als de coronacrisis is opgelost. 'Als China de juiste stappen had ondernomen, was de wereld gespaard gebleven van de ergste gevolgen van de virusuitbraak.'

    Johnsons uithaal komt boven op de recente opflakkering van de spanningen tussen de VS en China. President Donald Trump haalde zich de woede van Peking op de hals toe hij bij herhaling sprak over het 'Chinese virus'. In China dook ook het gerucht op dat het coronavirus door het Amerikaanse leger werd verspreid.

  • Dienstenchequebedrijven protesteren tegen oproep Jambon

    Er komt kritiek op de oproep van Vlaams minister-president Jan Jambon om in sommige sectoren, zoals de dienstenchequebedrijven en de bouw, opnieuw meer mensen aan de slag te krijgen. 'Ik denk dat men niet altijd een goed beeld heeft van hoe huishoudhulpen moeten werken', zegt Kristel Bracke van dienstenchequebedrijf Partena Hulp in Huis op Radio 1. 'Ze gaan van gezin naar gezin, van jonge gezinnen met kinderen naar serviceflats met bejaarde mensen. Onze mensen zijn bang dat ze ongewild het virus verspreiden.' 

    Onze mensen zijn bang dat ze ongewild het virus verspreiden.

    Kristel Bracke
    Partena Hulp in Huis

    Jambon zei woensdag in het Vlaams Parlement dat hij graag opnieuw meer mensen aan het werk ziet gaan. Onder meer bij de dienstenchequebedrijven wordt er volgens hem soms te snel beroep gedaan op de regeling van technische werkloosheid. Volgens Jambon kunnen dienstenchequebedrijven de regels van social distancing respecteren. 'De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen', zei hij.

  • China meldt 47 nieuwe 'geïmporteerde' gevallen

    In China zijn donderdag 47 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Alle gevallen zijn geïmporteerd, blijkt uit cijfers van de nationale gezondheidscommissie. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn in totaal 541 gevallen 'geïmporteerd' in China, dat de epidemie onder controle lijkt te hebben. Er waren ook zes overlijdens, waarvan vijf in de stad Wuhan.

    In Zuid-Korea zijn woensdag 104 nieuwe gevallen en vijf sterfgevallen geregistreerd. De regering legt striktere procedures op voor reizigers die vanuit de Verenigde Staten het land binnenkomen, liet premier Chung Sye-kyun weten. In het land zijn in totaal 9.241 mensen besmet. De dodentol steeg naar 131.

  • Parlement stemt donderdag over volmachten regering

    Zonder onverwachte wendingen keurt het parlement donderdagnamiddag een wet goed die de federale regering volmachten geeft in de strijd tegen het coronavirus. Tien partijen hebben het wetsvoorstel mee ondertekend.  De 'bijzondere machten' moeten de regering toelaten kordaat op te treden en snel maatregelen uit te vaardigen zonder daarvoor telkens te moeten wachten op groen licht van het parlement. 

    Het akkoord werd anderhalve week geleden gesloten, na een woelig overleg tussen partijen. Een piste om een noodregering op de been te brengen met zowel de N-VA als de PS leidde toen tot een tijdelijke upgrade van het ontslagnemende kabinet. Die regering kreeg in de Kamer het vertrouwen van negen partijen. De N-VA gaf haar vertrouwen niet, maar zal wel de volmachten goedkeuren.

    Sophie Wilmès. ©Photo News

    De Vlaams-nationalisten dringen wel aan op een grondige bijsturing van de wet om tegemoet te komen aan het kritische advies van de Raad van State. Volgens het adviesorgaan kan de periode van bijzondere machten niet automatisch met nog eens drie maanden verlengd worden als de eerste drie maanden niet volstaan. In dat geval moet er een nieuwe wet worden ingediend in het parlement.  

    De mogelijke bijsturing is in de eerste plaats een klus voor de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Die komt donderdagvoormiddag bijeen. In de namiddag of 's avonds zou de voltallige Kamer in principe groen licht moeten geven voor de volmachten. Wellicht krijgt ook de Senaat zijn zeg. 

  • Lokale politie vraagt duidelijke regels over verplaatsingen

    De politie vraagt aan de nationale veiligheidsraad duidelijkere regels over wandelen, lopen en fietsen tijdens de quarantainemaatregelen. Het advies luidt nu dat dat in de nabijheid van je huis moet gebeuren en niet in groep mag.

    Maar dat is veel te vaag, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, in Het Nieuwsblad en De Standaard. 'Op basis daarvan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn huis, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag.'

    1
    Duidelijkheid
    In Frankrijk zijn niet-essentiële verplaatsingen beperkt tot één uur per dag, tot één kilometer rond de woning.

    Daarom vraagt de politie concrete richtlijnen. Zoals in Frankrijk, waar alle niet-essentiële verplaatsingen beperkt zijn tot één uur per dag, één kilometer rond de woning. Paelinck wil zich niet uitspreken over de precieze afstand of tijdsduur. 'Zolang het maar duidelijk is, niet alleen voor ons, maar ook voor de sporters.'

    Binnenlandse Zaken reageert dat de maatregelen voortdurend geëvalueerd worden en indien nodig aangepast. 'Maar voorlopig blijft de regel voor fietsers: rijd alleen en gebruik je gezond verstand.'

  • 'Tour zonder publiek is een optie'

    Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, belooft er alles aan te doen om de Tour de France te laten doorgaan. Ze houdt zelfs de optie van een Ronde van Frankrijk zonder publiek open. De Tour, die zou beginnen op 27 juni, is een van de weinige grote sportevenementen die nog niet zijn uitgesteld of afgelast wegens het coronavirus. Organisator ASO houdt zich op de vlakte.

    De Franse minister van Sport is strijdbaar, 'Momenteel liggen alle scenario's op tafel. De onderhandelingen met ASO lopen, maar het is nog te vroeg om iets naar buiten te brengen. Een wedstrijd zonder publiek behoort tot de mogelijkheden.' De Tour brengt elk jaar zo'n 10 tot 12 miljoen mensen naar de kant van de weg. 

    'De Tour heeft geen inkomsten uit kaartverkoop. Tv-rechten en sponsorcontracten zijn veel belangrijker', weet Maracineanu. 'Iedereen begrijpt momenteel dat het beste is om thuis te blijven. Zo kunnen supporters de Tour op tv volgen. Dat zou niet erg nadelig zijn.'

  • Al 135.000 zelfstandigen vroegen vervangingsinkomen

    Ongeveer 135.000 zelfstandige ondernemers hebben een aanvraag ingediend voor een vervangingsinkomen. Dat zegt minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) in onze zusterkrant L'Echo. Het vervangingsinkomen moet zelfstandigen vergoeden die hun activiteiten geheel of gedeeltelijk moeten staken als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

    'Die maatregel is voor hen een financiële oppepper en komt tegemoet aan de verwachtingen van heel wat zelfstandigen, in de eerste plaats de handelaars en de horecasector', zegt Ducarme. 'Op basis van een eerste rondvraag bij de sociale verzekeringsfondsen hebben 135.000 zelfstandigen een aanvraag ingediend voor een vervangingsinkomen voor de maand maart', luidt het op het kabinet-Ducarme. Dat cijfer kan de komende dagen nog evolueren.

  • Rusland verbiedt alle burgerluchtvaart

    De Russische regering heeft vanaf vrijdag alle burgerluchtvaart van en naar het land verboden wegens het coronavirus. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen nog wel staatsburgers uit het buitenland terughalen, als ze hier speciale toestemming voor hebben.

    Rusland neemt steeds strengere maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Woensdag maakte president Vladimir Poetin bekend dat een referendum over uitgebreide grondwetswijzigingen, waaronder het afschaffen van het maximale aantal ambtstermijnen voor het presidentschap, wordt uitgesteld. Ook wordt er de komende week niet gewerkt en moeten bijna twee miljoen 65-plussers vanaf donderdag thuisblijven.

    De president waarschuwde eerder dat ook Rusland de gevolgen van het virus zal merken, ondanks dat relatief weinig gevallen bekend zijn. Het land telt tot nu ruim zeshonderd besmettingen, drie patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

  • Amerikaanse senaat keurt steunpakket van 2.000 miljard dollar goed

    De Amerikaanse Senaat keurde iets voor middernacht in Washington een steunpakket van 2.000 miljard dollar goed. De stemming in het Huis van Afgevaardigden staat gepland voor vrijdag, maar president Donald Trump roept op om dat 'zonder uitstel' te doen. Uit het pakket worden belastingverlichtingen, leningen en compensaties voor getroffen ondernemingen betaald. Ook wordt meer dan 100 miljard dollar in de gezondheidszorg geïnvesteerd. Een belangrijk onderdeel is het gratis beschikbaar stellen van virustests. 

  • Spaans parlement keurt verlenging uitgaansverbod goed

    Het Spaanse parlement heeft donderdagochtend de verlenging van de noodtoestand tot 11 april goedgekeurd. Daardoor geldt het strikte uitgaansverbod voor de Spanjaarden twee weken langer dan voorzien. In zijn toespraak sprak premier Pedro Sánchez over een 'nachtmerrie' die 'binnenkort voorbij zal zijn'.

    De regering hoopt dat door de strikte maatregelen deze week de piek van de crisis wordt bereikt. Mensen mogen alleen buitenkomen om naar het werk, de dokter, de supermarkt of de apotheek te gaan. Voorts kan dat om kinderen, ouderen of hulpbehoevenden te helpen of om de hond uit te laten.

    In tegenstelling tot andere landen mogen Spanjaarden niet naar buiten om te sporten of te wandelen. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een zware boete of een gevangenisstraf. In Spanje zijn 3.434 mensen aan het coronavirus bezweken.

  • Bijna 70.000 coronabesmettingen in VS, meer dan 1.000 doden

    In de Verenigde Staten zijn ruim 68.000 mensen met het coronavirus geregistreerd. Ook zijn 1.031 mensen overleden door het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit. Woensdag stond het aantal dodelijke slachtoffers op 827.

    Het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden ruim 13.000 gevallen gemeld. Vooral New York is zwaar getroffen. De stad registreerde bijna 18.000 mensen met het coronavirus. De Verenigde Staten is het op twee na zwaarst getroffen land, na China en Italië.

    Veel Amerikaanse staten hebben maatregelen getroffen, zoals een inreisverbod of het sluiten van winkels en horeca. President Donald Trump heeft al meermaals aangegeven de economie zo snel mogelijk weer te willen laten draaien, mogelijk al rond Pasen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van gouverneurs, die pleiten voor strengere regels. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.