Vier op de vijf willen niet permanent thuis werken

Dirk Paelinck, de CEO van het platform Workero.

Er is nog nooit zo veel vraag geweest naar satellietbedrijven, locaties dichter bij huis voor werknemers. Het platform Workero, dat zo'n ruimte aanbiedt, spreekt van een toename van de vraag met 300 procent sinds de start van de coronacrisis.

De Belg heeft de voorbije weken massaal van thuiswerk kunnen proeven. Van de 21 miljoen m² kantoorruimte in België werd zo'n 18 miljoen tijdens de lockdown niet gebruikt. Acht op de tien Belgen willen na de coronacrisis niet zozeer constant van thuis uit werken, maar wel vaker dicht bij huis, zodat het pendelen minder doorweegt. Dat blijkt uit een enquête van Workero, het grootste Belgische platform voor onderbenutte kantoorruimte en werkplekken.

'Mensen weten nu hoe ze de files kunnen vermijden, maar hebben tegelijkertijd ook nood aan sociale contacten', meent Dirk Paelinck, de CEO van Workero. Volgens het bedrijf wordt ‘remote working’ het nieuwe normaal: werken in een soort regionaal satellietkantoor dat de werkgever huurt. Zo'n satellietkantoor kan gaan van een simpel bureau tot een grote vergaderzaal bij een ander bedrijf.

Maal vier  

Steeds meer bedrijven zoeken sinds corona satellietkantoren om meer ‘remote’ te werken. Workero zag sinds midden maart het aantal aanvragen op zijn platform met 300 procent toenemen. 'Voor de coronacrisis werd via ons platform 3.500 m² kantoorruimte opgenomen. Vandaag spreken we over 14.000 m².' 

18 miljoen
Kantoorruimte
Van de 21 miljoen m² kantoorruimte in België werd zo'n 18 miljoen tijdens de lockdown niet gebruikt.

Workero biedt 32 locaties aan, goed voor 22.000 m² kantoorruimte of 3.200 werkplekken. Steeds meer bedrijven vinden dat ze te veel ruimte hebben. Bij de aanbieders van ruimte zijn bedrijven als Proctor & Gamble, Decathlon en Telenet, die een deel van hun kantoorruimte onderverhuren. Het aanbod van Workero stijgt tegen eind dit jaar met nog eens 40  locaties (26.400 m²).

Landschap

Opvallend is dat de landschapskantoren in die satellieten aan populariteit verliezen. Sinds Covid-19 tekenen private satellietkantoren voor ongeveer 85 procent van de aanvragen, zegt Workero. 'De expansie komt volledig op rekening van de private ruimtes.'

'De trend naar satellietkantoren bij grote bedrijven is niet nieuw', merkt Erik Verbruggen, hoofd verhuur bij de makelaar Jones Lang LaSalle, op. 'Snelle verandering? Geen enkel dossier dat bij ons al in de pijplijn zat, is on hold gezet of kreeg een andere invulling. Over nieuwe aanvragen kunnen we weinig zeggen. Want nieuwe dossiers van enige omvang zijn er niet.'

'Ik ken een IT-bedrijf dat net voor de crisis heeft beslist werk te maken van satellietkantoren. Van een ander kregen we een aanvraag. Veel zal afhangen van hoe lang de toestand aansleept', zegt Michael Taelmans, hoofd verhuur bij CBRE.

Mensen weten nu hoe ze de files kunnen vermijden, maar hebben tegelijkertijd nood aan sociale contacten.
Dirk Paelinck
CEO Workero

Enkele bedrijven hebben ongetwijfeld ontdekt dat gedeeltelijk thuiswerken zowel voor de werkgever als voor de werknemer voordelen heeft. 'Vergeet ook niet dat thuis werken voor de werkgever veel goedkoper is', weet Isabelle Vandeur. Bij CBRE volgt ze de markt van het flexibel werken op. Ze wijst erop dat alle grote spelers in coworking in België hun expansieplannen on hold hebben gezet.

Satellietkantoren zijn niet helemaal hetzelfde als coworkingspace. Bij satellietkantoren ligt de nadruk veel meer op private ruimte (vooral twee tot zeven personen). De looptijd is meestal voor 12, 24 of 36 maanden. Bij coworking heeft men al formules voor één dag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie