Ziekenhuizen maken extra coronabedden vrij op intensieve zorg

©ANP

Alle universitaire en algemene ziekenhuizen in ons land moeten vanaf 26 oktober de helft van hun bedden op de afdeling intensieve zorgen voorbehouden voor coronapatiënten.

Dat meldt de overheidsdienst Volksgezondheid na afloop van overleg met de sector. Het vrijmaken van de helft van de intensievezorgbedden voor coronapatiënten komt neer op het overschakelen naar fase 1b van het spreidingsplan voor ziekenhuizen.

Het aantal hospitalisaties van coronapatiënten blijft stijgen: tussen 9 en 15 oktober zijn gemiddeld 193 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis. Er liggen 1.949 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 327 op intensieve zorg. De cijfers stijgen snel, met donderdag 288 opnames op één dag.

Het aantal patiënten op intensieve zorg verdubbelt om de elf dagen. Dat betekent dat in het huidige tempo begin november de drempel van 1.000 patiënten op intensieve zorg bereikt wordt. In de bestaande noodplannen hebben de Belgische ziekenhuizen samen 2.000 bedden op intensieve zorg beschikbaar. Nu al zitten verschillende ziekenhuizen in ons land in fase 1B. Dat is het geval voor Namen, Brussel, Luik en Ieper.

Luikse ziekenhuizen "bijna vol"

De ziekenhuizen in de provincie Luik slaan intussen alarm bij de regionale en federale autoriteiten. Het aantal patiënten met COVID-19 in de Luikse ziekenhuizen neemt constant toe. Daardoor komt de behandeling van andere aandoeningen in het gedrang, luidt het. 'Onze ziekenhuizen liggen bijna vol en de curves tonen duidelijk dat we in de provincie Luik over 48 à 72 uur onmogelijk nog patiënten kunnen opnemen voor wie een opname nodig is, of het nu om COVID-19 of niet gaat', schrijven de ziekenhuizen in een brief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie