Aandeel Moderna koerst hoger na aanvraag goedkeuring

©REUTERS

Moderna, een van de farmabedrijven die positieve resultaten boekt met zijn kandidaat-vaccin tegen het coronavirus, trekt naar de autoriteiten voor een goedkeuring. Het aandeel springt 17 procent hoger.

Welke vaccins voor België?

België heeft zicht op ruim 20 miljoen covidvaccins. Wat weten we al over die vaccins en vooral: wanneer mogen we ze verwachten?

Het covidvaccin van Moderna is voor 94,1 procent doeltreffend. Dat bleek uit grootschalige testen met 30.000 proefpersonen. Nu kondigt het Amerikaanse farmabedrijf aan dat het een officiële goedkeuring zal aanvragen bij de Amerikaanse en Europese autoriteiten. Na een goedkeuring kan Moderna snel schakelen, maakt het bedrijf zich sterk. Dit jaar nog kunnen 20 miljoen dosissen gemaakt worden voor de VS.

20 miljoen
vaccins
Dit jaar nog zegt Moderna al 20 miljoen dosissen te kunnen maken voor de VS.

Tien dagen geleden was de alliantie Pfizer/BioNTech, wier vaccin eveneens een doeltreffendheid van 95 procent haalt, de eerste om officiële goedkeuring aan te vragen. Die bedrijven spreken van 50 miljoen vaccindosissen dit jaar.

Toch belooft de verdeling nog een helse operatie te worden. Beide vaccins zijn gebaseerd op de mRNA-technologie. Het Moderna-vaccin kan 30 dagen bewaard worden tussen -2 en 8 graden Celsius. Als het langer bewaard moet worden, moet dat tussen -15 en -25 graden.

De Europese Commissie sloot vorige week een contract met Moderna voor 160 miljoen dosissen, nadat ze eerder al deals afklopte met vijf andere producenten. Zo reserveerde de Commissie al tot 400 miljoen doses bij zowel het Brits-Zweedse AstraZeneca als bij Johnson & Johnson, 300 miljoen doses bij het Frans-Britse duo Sanofi-GSK, 300 miljoen bij het Amerikaans-Duitse Pfizer-BioNTech en 405 miljoen dosissen bij Duitse CureVac.

België tekende al in op 7,7 miljoen doses bij AstraZeneca, 5,16 miljoen bij ,Johnson & Johnson, 7 miljoen dosissen bij Sanofi-GSK en 2,9 miljoen dosissen bij CureVac. De regering beslist deze week of ons land intekent op de Europese 'groepsaankoop' van het Moderna-vaccin.

De regering besliste al de vaccins gratis te maken voor alle Belgen.

De race naar het vaccin: van de petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de meer dan 250 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zal het halen?

Lees verder

Advertentie
Advertentie