Aanwijzingen dat besmettingsrisico bij openen scholen beperkt is

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen werden de scholen gesloten. ©Photo News

Kinderen geraken besmet met het coronavirus, maar de kans wordt klein geacht dat ze het doorgeven. De meeste virologen zijn daarom niet gekant tegen het voorzichtig openen van de scholen.

Meerdere Europese landen hebben de voorbije week besloten de scholen opnieuw te openen. Ook in ons land is het debat daarover aan de gang. De meningen zijn sterk verdeeld. Leerkrachten vrezen besmet te geraken en ouders zijn bang dat hun kind ziek wordt of dat ze via hun kind worden besmet. Vooralsnog heeft de Vlaamse regering daarom nog geen beslissing genomen.

Toen de overheid meer dan een maand geleden overging tot de strenge afzonderingsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, volgde ze het advies van de virologen op één punt niet. De meeste virologen vonden het niet nodig de scholen te sluiten omdat kinderen nauwelijks ziek worden van het coronavirus.

Kinderen kunnen het virus wel krijgen, maar ernstige ziektesymptomen zijn zeldzaam.
Steven Van Gucht
Viroloog

‘Kinderen kunnen het virus wel krijgen, maar ernstige ziektesymptomen zijn zeldzaam’, zegt nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht. Van de 41.000 mensen bij wie corona in ons land officieel is vastgesteld, zijn er slechts 562 jonger dan 19 jaar. Dat betekent dat ze ernstige symptomen vertonen, want alleen die groep wordt tot nog toe getest.

Leerachterstand

Als kinderen zelden zwaar ziek worden door het coronavirus, lijkt het maatschappelijk verantwoord hen opnieuw naar school te laten gaan. Door hen thuis te houden, bouwen ze een leerachterstand op en de vrees is dat zeker de zwaksten die nooit meer ophalen.

562
Coronabesmettingen
Van de 41.000 mensen bij wie corona in ons land officieel is vastgesteld, zijn er slechts 562 jonger dan 19 jaar. Dat betekent dat ze ernstige symptomen vertonen, want enkel die groep wordt tot nog toe getest.

Daartegenover staan enkele risico’s: wat als kinderen het virus doorgeven aan leerkrachten en hun ouders, en die ziek worden? Of op hun beurt andere mensen besmetten, waardoor de kans bestaat dat oudere en zwakkere mensen ook besmet geraken en wel zwaar ziek worden of zelfs sterven. Vooralsnog is er geen wetenschappelijke duidelijkheid over de mate waarin kinderen en jongeren het virus doorgeven.

Klein risico op besmetting

‘Ik heb maar weet van één studie, maar die is op kleine schaal doorgevoerd’, zegt professor microbiologie Herman Goossens (Universiteit Antwerpen). Een jongen was na een skivakantie in Frankrijk besmet geraakt en had nadien contact met 171 mensen - vooral kinderen op school. Bij slechts één van hen werd corona vastgesteld.

Een nieuwe studie bevestigt dat kinderen wellicht geen belangrijke bron van besmetting zijn.
Herman Goossens
Microbioloog

 'Het bevestigt dat kinderen wellicht geen belangrijke bron van besmetting zijn', zegt Goossens. Meer onderzoek is evenwel nodig om die vaststelling waterdicht te krijgen. Toch pleit de microbioloog ervoor de scholen voorzichtig te openen. ‘Begin met de basisscholen, want daar is de kans op besmetting allicht het kleinst.'

Wel moeten de leerkrachten goed worden opgevolgd en wie zich ziek voelt, moet onmiddellijk worden getest. 'Als dat goed loopt, kunnen we vervolgens ook de kleuterscholen openen. In een latere fase volgt dan het secundaire onderwijs, waarmee we iets voorzichtiger moeten zijn. Jongvolwassenen geven het virus misschien toch sneller door en ze nemen vaker het openbaar vervoer', zegt Goossens.

Zweedse voorbeeld

Ook Van Gucht is niet tegen het openen van de scholen gekant en wijst naar Zweden. Daar bleven kinderen en jongeren gewoon naar de les gaan en het lijkt erop dat dat weinig impact heeft gehad op de verspreiding van het virus. Politiek blijft de beslissing evenwel gevoelig, want sommigen vinden dat het openen van de scholen veel weg heeft van een experiment met kinderen en leerkrachten.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) benadrukte afgelopen weekend in De Zondag dat ouders zich geen zorgen moeten maken. 'Scholen zijn geen laboratoria. We gaan niet opstarten als het niet veilig is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie