1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Frankrijk verlengt lockdown tot 11 mei

De Fransen moeten nog zeker een maand in strikte lockdown, maakte de Franse president Emmanuel Macron maandagavond bekend. Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem, zal België de bestaande maatregelen ook verlengen.
  • Vlaanderen overweegt investering in eigen mondmaskerbedrijf

    Vanaf deze zomer 1 à 1,5 miljoen kwalitatieve mondmaskers met FFP2-filter produceren in België. Dat is het doel van The Fair Production Company. De vzw werd vorige week officieel opgericht na een oproep aan bedrijven en professionals die de Belgische consultant Antoine Schockaert drie weken geleden lanceerde op LinkedIn.

    De vzw wil dat 'helden', zoals verzorgend personeel of buschauffeurs, te allen tijde de juiste bescherming tegen het coronavirus dragen. 'Veel solidariteitsacties gaan over medische maskers die alleen de omgeving beschermen. Maar kwalitatieve mondmaskers met een FFP2-filter zijn essentieel omdat ze ook de persoon beschermen die ze draagt', zegt Stijn Rommens, een van de initiatiefnemers.

    De productie moet binnen 10 à 14 weken starten. Drie productieplaatsen in Vlaanderen zijn daarvoor in de running. De vzw is intussen op zoek naar startkapitaal. Daarvoor klopte het onlangs aan bij verschillende spelers, waaronder de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). 

    1,5
    miljoen
    Vanaf deze zomer willen Vlaamse ondernemers 1 à 1,5 miljoen kwalitatieve mondmaskers met FFP2-filter produceren in België.

  • De Wever slaat mea culpa over N-VA-advertentie

    Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft maandag een 'mea culpa' geslagen over de fel bekritiseerde advertentie op Facebook waarin hij afgelopen weekend stelde: 'Uitrusten op een bankje verboden? Sorry, dat ga ik niet handhaven.' Volgens critici ondermijnde De Wever daarmee de maatregelen tegen de corona-epidemie. 

    'Die advertentie was geen goede advertentie, want ze heeft het verkeerde debat aangetrokken, namelijk dat we de regels niet meer zouden moeten volgen', zei De Wever in het VRT-duidingsprogramma TerZake. Hij wou naar eigen zeggen in de eerste plaats de coronaboetes aankaarten, die volgens hem elke wettelijke basis missen. 

    De Wever noemde het ook 'betreurenswaardig' dat het beeld is ontstaan dat de handhaving van de coronamaatregelen in Antwerpen te wensen overlaat. 'Ik zie niets door de vingers', zei hij. 

    ©rv

  • Topman UZ Brussel: 'Hoop dat de overheid zich minder moeit'

    ‘Ik hoop ook dat de overheid zich wat minder moeit. Ik zie al een tijdje hoe in onze kosten de uitgaven voor administratie disproportioneel gestegen zijn in verhouding met die voor de zorg van artsen, verpleging en technologie. Het aantal bevragingen voor accreditaties, controles en visitaties is overdreven', zegt Marc Noppen, de directeur van UZ Brussel in zijn dagboek. 'Maak een systeem dat gebaseerd is op vertrouwen en niet focust op de 2 procent schurken die je altijd hebt. Focus op die 98 procent. We hebben voldoende bewezen dat we onze business kennen. Geef ons meer vertrouwen.’

  • Gezonde rusthuisbewoners naar aparte opvangcentra?

    Zorgkoepel Zorgnet-Icuro wil laten onderzoeken of niet-besmette bewoners van woonzorgcentra kunnen ondergebracht worden in aparte opvangcentra. Dat zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, nu de resultaten binnensijpelen van de coronatests in de woonzorgcentra.

    Gezonde rusthuisbewoners zouden dan verzorgd worden door personeel dat ook negatief test op het nieuwe coronavirus. Van zodra er een globaal beeld is van de situatie in de woonzorgcentra moeten er maatregelen komen, klinkt het.

    'Misschien moeten we er dan ook over nadenken of we een omgekeerde strategie kunnen hanteren, waarbij we mensen die nog gezond zijn uit die woonzorgcentra halen waar heel veel besmettingen zijn. Of in aparte centra gaan opvangen. Zodanig dat we daar kunnen garanderen dat ze gezond blijven en ook daar personeel kunnen bijzetten dat negatief test', zei Cloet aan de VRT-radio. Personeel dat negatief test en dus bij de gezonde rusthuisbewoners zou gezet worden bij een dergelijke strategie, zou dan telkens vijf dagen of meer moeten inslapen in de centra, klinkt het. Vervolgens zouden ze afgelost worden door een ander team van zorgpersoneel.

  • Frankrijk verlengt lockdown tot maandag 11 mei

    Frankrijk verlengt de huidige strikte lockdown met vier weken, tot maandag 11 mei. Dat zei president Emmanuel Macron in een toespraak vanuit het Elysée tijdens het achtuurjournaal, een moment waar heel de natie meer dan ooit thuis voor de buis zit. De Fransen zitten sinds 17 maart in lockdown, alle scholen, cafés, restaurants, musea ... zijn sindsdien gesloten en alle publieke manifestaties verboden. 

    Macron dankte tegelijk alle Fransen voor alle geleverde inspanningen tot nog toe, maar onderstreept dat 'niets al verworven is' en 'de epidemie nog niet overwonnen'. Hij erkende ook dat er 'tekortkomingen' waren, zeker als het op beschermingskledij voor de gezondheidszorg aankomt. 'Als je aan het front werkt, heb je geen boodschap dat er in heel de wereld een tekort is.' Daarom benadrukte hij dat er in eigen land productie op gang gekomen is, op korte tijd. 

    De Franse president Emmanuel Macron ©EPA

  • De Crem: 'Naar verlenging maatregelen'

    Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V), zal de Nationale Veiligheidsraad woensdag beslissen de bestaande corona-maatregelen te verlengen. Dat zei hij in Het Journaal op Eén. Hij riep ook op de maatregelen te respecteren. 'Als de maatregelen die nu genomen zijn, niet worden gerespecteerd, moeten we nog naar strengere maatregelen', voegde hij er aan toe. 

    Meerdere politiezones hebben laten weten dat ze tijdens het lange paasweekend bijzonder veel overtredingen van de corona-maatregelen hebben vastgesteld. 

    De Crem zei dat er nood was aan meer controles. 'We leven niet in een politiestaat, maar als mensen de regels niet respecteren, moeten we optreden', klonk het. 

  • Ruim 10.000 doden in staat New York

    In de door het coronavirus zwaar getroffen Amerikaanse staat New York met de gelijknamige metropool zijn inmiddels meer dan 10.000 coronadoden geteld. Het aantal nieuwe sterfgevallen was met 671 wel minder dan de 758 een etmaal eerder.

    Gouverneur Andrew Cuomo noemde het extra tragisch dat de coronapatiënten op paaszondag bezweken. Maar desondanks zijn er lichtpuntjes. Zo daalde het aantal ziekenhuisopnames. 'Je kunt zeggen dat het ergste voorbij is', meent Cuomo.

    Volgens hem is New York er in geslaagd de coronaverspreiding onder controle te houden. 'Het heeft de gezondheidszorg niet overweldigd.' Enkele weken geleden vreesde de gouverneur nog de totale chaos en hamerde hij op hulp uit Washington en van andere Amerikaanse staten.

    Je kunt zeggen dat het ergste voorbij is.

    Andrew Cuomo
    Gouverneur New York

  • Italië rondt kaap van 20.000 doden

    In Italië, het epicentrum van de corona-uitbraak in Europa, zijn inmiddels meer dan 20.000 coronadoden geregistreerd. Na de Verenigde Staten is Italië het tweede land wereldwijd dat die trieste drempel overschrijdt. Binnen een etmaal kwamen er in het Zuid-Europese land 566 nieuwe sterfgevallen bij. Een dag eerder waren er in 24 uur nog 431 geregistreerd.

    Het aantal nieuwe gemelde besmettingen daalde wel licht, net als het aantal patiënten op de afdeling intensieve zorg. Italiaanse deskundigen durven sinds enkele dagen over positieve signalen te spreken. Om de boel onder controle te houden en te verzekeren dat de overbelasting van ziekenhuizen verdwijnt, gelden de strenge coronaregels zeker nog tot begin mei.

  • Reisbureaus: 'Tijdelijke werkloosheid nodig tot eind 2021'

    6.000 werknemers van Belgische reisbureaus en reisorganisatoren zitten in het systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus. Maar de looptijd van het flexibele systeem tot eind juni volstaat niet voor de toeristische sector. Volgens Koen van den Bosch, de topman van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR), moet de Belgische reissector tot eind 2021 kunnen gebruikmaken van de maatregel.

    De toeristische sector is door de vele lockdowns, reisbeperkingen en vliegverboden een van de zwaarst getroffen sectoren. De reissector noteert geen nieuwe boekingen, maar slaagt er ook moeilijk in gemaakte kosten te recupereren van hotels of luchtvaartmaatschappijen. De VVR berekende eerder dat de Belgische reisbureaus en reisorganisatoren in het meest negatieve scenario tegen juni 2 miljard euro omzetverlies lijden. Maart en april vormen traditioneel de populairste periode om een zomerreis te boeken.

    6.000
    werknemers
    6.000 werknemers van Belgische reisbureaus en reisorganisatoren zitten in het systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus.

  • Bemanningslid Amerikaans vliegdekschip sterft aan Covid-19

    Een bemanningslid op het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt is overleden aan Covid-19. Dat maakte de Amerikaanse zeemacht maandag bekend. Op de USS Theodore Roosevelt testten 585 van de 4.800 bemanningsleden positief op het coronavirus.

    585
    Besmet
    Minstens 585 van de 4.800 bemanningsleden op de USS Theodore Roosevelt testten positief op het coronavirus.

    Het vliegdekschip ligt nu aangemeerd in Guam, een eiland in de Stille Oceaan waar de VS over een strategische basis beschikken. Bijna 4.000 mensen zijn daar van boord kunnen gaan.

    De uitbraak had ook politieke gevolgen. De commandant Brett Crozier werd uit zijn functie ontheven omdat hij in een brief alarm had geslagen over de toestand op het schip. Ook Thomas Modly, de Amerikaanse minister van Marine, moest opstappen omdat hij Crozier 'naïef en dom' had genoemd.

  • Amazon wil tienduizenden medewerkers extra aannemen

    De e-commercegigant Amazon wil zo'n 75.000 medewerkers extra aannemen om de grote coronadrukte in Noord-Amerika het hoofd te bieden. De webwinkelreus kan de vraag van Amerikanen, die voedsel en schoonmaakmiddelen hamsteren vanwege de virusuitbraak, momenteel niet aan. In maart opende Amazon al 100.000 vacatures, maar die zijn inmiddels allemaal gevuld.

    Nieuwe Amerikaanse klanten die boodschappen bezorgd willen krijgen, worden op wachtlijsten geplaatst. Ook gaan supermarkten van dochterbedrijf Whole Foods hun openingstijden verkorten. Zo krijgt het personeel meer tijd om de online bestelde boodschappen van bestaande Amazon-klanten voor te bereiden.

  • Dodental in VK stijgt met ruim 700 tot 11.329

    In het Verenigd Koninkrijk is het dodental door besmetting met het coronavirus met 717 gestegen tot 11.329. De slachtoffers lagen allen in een ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt.

    Het aantal Britten dat de gevreesde infectieziekte heeft opgelopen nam met ruim 4.300 toe, bijna 1.000 minder dan de twee voorgaande dagen. Het totaal aantal geregistreerde patiënten kwam daarmee op meer dan 88.500.

  • 'Mondmaskers in openbaar vervoer'

    In Duitsland moeten passagiers in het openbaar vervoer mondkapjes gaan dragen. En eigenlijk het liefst overal waar mensen niet voldoende afstand tot elkaar kunnen houden. Dat adviseert een groep deskundigen van de Nationale Academie der Wetenschappen.

    Mondbescherming is zeker nodig in het regionaal openbaar vervoer. Maar ook in de supermarkt of op het werk, als je daar te dicht op elkaar zit.

    Experts Nationale Academie der Wetenschappen

    Kanselier Angela Merkel had al gezegd de adviezen van de Academie mee te nemen als ze dinsdag en woensdag gaat kijken hoe het verder moet met de huidige coronamaatregelen. 'Mondbescherming is zeker nodig in het regionaal openbaar vervoer', aldus het advies waarover media berichten. Maar ook in de supermarkt of op het werk, als je daar te dicht op elkaar zit.

    De experts vinden ook dat scholen weer open kunnen en enkele andere maatregelen versoepeld kunnen worden, als het aantal nieuwe infecties op een laag niveau stabiel blijft. De scholen zouden het liefst zo snel mogelijk weer moeten beginnen, maar wel stap voor stap en het eerst voor jongere leerlingen. Ook mogen de groepen niet groter zijn dan vijftien leerlingen. Het onderwijs moet zich vooralsnog beperken tot belangrijke vakken zoals wiskunde en de Duitse taal.

     

    ©Robert Michael/dpa-Zentralbild/dpa

  • Ruim 2.800 sterfgevallen in Nederland

    Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2.823. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 86 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen.

    Het RIVM heeft 147 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen, 56 minder dan zondag. Sinds het begin van de uitbraak zijn 8.729 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 964 naar 26.551.

  • 'Air France-KLM praat over steun van 10 miljard tegen crisis'

    ©AFP

    De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM is in gesprek over noodsteun van 10 miljard euro tegen de coronacrisis. Dat meldde de Franse krant La Tribune op basis van ingewijden. Vorige week werd nog gemeld dat de luchtvaartcombinatie in overleg was over een noodpakket van 6 miljard euro. Frankrijk en Nederland zouden garant willen staan voor dat krediet.

    De steun zou komen in de vorm van noodleningen die worden gegarandeerd door de Franse en Nederlandse overheden die ieder een belang van 14 procent bezitten in het luchtvaartconcern. Het grootste deel van dat geld zou dan gaan naar Air France. Het grootste discussiepunt in de onderhandelingen zouden de Franse garanties aan potentiële kredietverstrekkers zijn. Die Franse garantiestelling wordt naar verluidt als te laag gezien door kredietverstrekkers, waardoor de onderhandelingen langer duren dan verwacht.

    Door de crisis staat het leeuwendeel van de vloot van Air France-KLM aan de grond. Als er geen financiële steun komt, vreest het bedrijf binnen afzienbare tijd een geldtekort.

  • 30 procent
    krimp in tweede kwartaal
    De Britse economie kan in het tweede kwartaal van 2020 met wel 30 procent krimpen door de quarantainemaatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Dat zei de Britse minister van Financiën Rishi Sunak in een vergadering met collega's, aldus de Britse krant The Times.

  • Trump retweet roep om ontslag medische topadviseur

    De Amerikaanse president Donald Trump lijkt er geen geheim meer van te maken dat hij zich ergert aan zijn medische topadviseur Anthony Fauci. Trump deelde een Twitterbericht met de boodschap 'Time to #FireFauci'. 'Het is tijd om Fauci te ontslaan.'

    De prominente viroloog stelde dat mogelijk meer Amerikaanse levens gered hadden kunnen als ingrijpende maatregelen sneller waren genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In de Verenigde Staten zijn sinds het begin van de uitbraak ruim 22.000 doden gevallen. Bij bijna 560.000 mensen is een besmetting vastgesteld.

    Trump heeft zijn aanpak van de pandemie altijd verdedigd. De president ergerde zich volgens de krant The New York Times achter gesloten deuren al langer aan Fauci, maar maakt dat nu ook publiekelijk duidelijk. De president wijst in zijn retweet op de reisbeperkingen die hij begin februari oplegde aan mensen die in China zijn geweest. Toch konden daarna nog tienduizenden Amerikanen en andere mensen, die niet onder de beperkingen vielen, vanuit China naar de VS reizen.

  • WGO: 'Tientallen vaccins in de maak'

    Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

    Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normaliter jaren voordat zo'n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.

    70
    vaccins
    Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

    Uit het WGO-document blijkt volgens persbureau Bloomberg dat CanSino Biologics uit Hongkong het verst is in het ontwikkelingsproces. Ook enkele Amerikaanse bedrijven zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Het gaat om Moderna en Inovio Pharmaceuticals.

    De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson heeft eveneens een kandidaat-vaccin. De Belg Paul Stoffels, chief scientific officer bij J&J, verwacht de eerste dosissen begin 2021 klaar te hebben.

  • Rusland meldt recordaantal nieuwe besmettingen

    Rusland heeft maandag melding gemaakt van ruim 2.550 nieuwe coronagevallen. Het gaat om het grootste aantal nieuwe besmettingen dat in een etmaal is gemeld door de Russische autoriteiten. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Rusland volgens officiële cijfers bijna 150 patiënten met het virus overleden. Bij ruim 18.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt.

    Het aantal doden en vastgestelde besmettingen in Rusland ligt daarmee veel lager dan in veel westerse landen. In de VS zijn zo'n 22.000 sterfgevallen en meer dan een half miljoen besmettingen gemeld. Experts waarschuwen dat officiële cijfers geen volledig beeld geven, omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Wereldwijd zijn ruim 1,85 miljoen besmettingen gemeld.

  • Spanje versoepelt lockdown een beetje

    In Spanje zijn de strenge lockdownmaatregelen maandag een beetje versoepeld. De politie deelde op stations mondkapjes uit aan mensen die weer naar hun werk gaan. In het Zuid-Europese land gaan sommige fabrieken weer open. Maar voor de meeste Spanjaarden is het einde van de lockdown nog niet in zicht. Zij moeten verplicht thuisblijven om verspreiding van het virus te voorkomen.

    De versoepeling van de maatregelen leidde in Madrid niet direct tot grote drukte. Er waren weinig forenzen te zien bij de hoofdingang van het grote treinstation Atocha. Ook was er weinig verkeer op de weg. 

    De lockdown in Spanje is half maart afgekondigd. De maatregelen blijven zeker tot 26 april van kracht. Ze lijken stilaan vruchten af te werpen. De autoriteiten maakten maandag melding van het laagste aantal nieuwe coronagevallen sinds 20 maart. Bij 169.496 mensen in het land is vastgesteld dat ze besmet zijn, 3.477 meer dan een dag eerder. Het aantal sterfgevallen steeg in 24 uur met 517 naar 17.489.

    In Spanje mogen sommige werknemers uit niet-essentiële sectoren sinds maandag weer gaan werken na een verplichte pauze van twee weken. Tot grote drukte in het openbaar vervoer leidde de versoepeling van de lockdown niet. ©AFP

  • Audi Brussels bereidt heropstart productie voor

    Autofabrikant Audi heeft een pakket maatregelen klaar, gaande van een herorganisatie van de werkposten en de pauzes tot het voorzien van mondmaskers en handschoenen.

    Wanneer de productie precies heropgestart wordt, is nog niet beslist. Dat hangt af van de toeleveringsbedrijven en van wat de autoriteiten beslissen, zegt woordvoerder Peter D'Hoore. Eerder mikte Audi, net als Volvo, op een heropstart na de paasvakantie (20 april).  

    Audi-medewerkers met een kantoorjob zullen ongeveer de helft van de tijd kunnen telewerken. Het bedrijf gaat de voorgestelde maatregelen nu voorleggen aan de bevoegde autoriteiten. 'In functie van hun opmerkingen worden nog verdere verbeteringen doorgevoerd.'

  • Moskou voert doorgangsbewijzen in

    De Russische hoofdstad lanceert een systeem van elektronische doorgangsbewijzen, om de naleving van de lockdownmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus te controleren. 

    Het elektronische pasje kan aangevraagd worden via de website van burgemeester Sergej Sobjanin, voor verplaatsingen met de auto of het openbaar vervoer om naar het werk, de dokter of buitenverblijf te gaan. Gemeenteambtenaren, soldaten, rechters, advocaten, notarissen en journalisten worden voor hun professionele verplaatsingen vrijgesteld van het systeem. 

    De burgemeester zei dat de situatie vorige week verergerd was ondanks de maatregelen. Hij waarschuwde voor moeilijke weken en maanden. Rusland telt 15.770 bevestigde coronabesmettingen, en het epicentrum van de uitbraak bevindt zich in Moskou. Er vielen tot nu toe 130 coronadoden in het land. 

  • 'We moeten nog maanden met het virus samenleven'

    Viroloog Steven Van Gucht waarschuwde tijdens de dagelijkse corona-update dat we nog een lange weg te gaan hebben met Covid-19. 

    'Sinds begin april zien we een geleidelijke trage daling van het aantal ziekenhuisopnames. Dat is bemoedigend, maar de weg is nog lang. Het aantal overlijdens blijft hoog, en dat cijfer zal waarschijnlijk nog stijgen de komende dagen. Ook de belasting van de ziekenhuizen blijft nog altijd hoog.' 

    'We moeten dit (de maatregelen, red.) blijven volhouden. Wat we vandaag doen zullen we pas binnen 10 tot 14 dagen in de cijfers merken. We moeten nog maanden met dit virus samenleven.'

    'Het komt er op aan het virus zo klein mogelijk te maken, zodat we in de toekomst het geweer van schouder kunnen veranderen: de maatregelen versoepelen en op een gecontroleerde manier samenleven met het virus.'

    Viroloog Steven Van Gucht ©BELGA

  • Opnieuw meer mensen in ziekenhuis, 303 nieuwe coronaslachtofers

    De afgelopen 24 uur stierven er in ons land opnieuw 303 mensen aan het coronavirus. 195 mensen overleden in een woonzorgcentrum, 105 in het ziekenhuis. Alles samen heeft het virus al 3.903 mensen het leven gekost.

    Na een dagenlange stabilisering en zelfs daling van het aantal mensen dat zo ziek is door het coronavirus dat ze in het ziekenhuis liggen, is hun aantal de afgelopen 24 uur licht gestegen.

    Momenteel liggen 5.393 met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 40 meer dan zondag. Het aantal patiënten op intensieve zorgen steeg met 11 tot 1.234.

    De voorbije 24 uur werden er 4.377 mensen op het coronavirus getest en 942 mensen bleken positief. Het totale aantal officiële besmettingen ligt daardoor op 30.589.

    ©AFP

  • Toelatingsexamen geneeskunde uitgesteld naar augustus

    De toelatingsexamens arts en tandarts worden dit jaar op dinsdag 25 augustus (arts) en woensdag 26 augustus (tandarts) afgenomen. Traditioneel gaan deze examens door begin juli op de Heizel, maar door de coronamaatregelen is het niet aangewezen om dan al duizenden jongeren samen te brengen.

    Als virologen oordelen dat het eind augustus nog steeds niet mogelijk is duizenden studenten te verzamelen op een locatie, dan wordt het examen dit jaar gelijktijdig afgenomen op tot 100 verschillende locaties verspreid over heel Vlaanderen. Ten laatste midden juli wordt bekend gemaakt waar het examen doorgaat.

    Leerstof geschrapt

    Ook inhoudelijk zal een mouw gepast worden worden aan de getoetste leerstof om rekening te houden met de impact van de coronacrisis en de opschorting van de lessen. 'Concreet wordt een beperkt aantal leerstofelementen geschrapt omdat ze in veel gevallen pas op het einde van het zesde middelbaar behandeld worden', staat in de mededeling van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

    Tot slot zal het examen voor het eerst digitaal verlopen. 'We maken gebruik van corona om het toelatingsexamen 2.0 te lanceren', zegt Weyts 'Vroeg of laat was een modernisering toch aan de orde geweest en we grijpen de kans om nu een grote vormelijke hervorming door te voeren. We gaan nog jaren de vruchten plukken van deze digitale versnelling.'

  • Engelse bond stelt Wembley beschikbaar voor Premier League

    De Engelse voetbalbond FA stelt het Wembley-stadion in Londen beschikbaar om het seizoen in de Premier League te kunnen uitspelen. Dat schrijft The Times op basis van bronnen bij de Engelse bond.

    Wembley is de thuishaven van het Engelse elftal en wordt verder alleen gebruikt voor bekerfinales, beslissingswedstrijden in de play-offs en concerten.

    De Premier League werkt aan verschillende scenario's om de voetbalcompetitie te hernemen. Eén daarvan is dat de resterende wedstrijden zonder publiek worden gespeeld in enkele stadions in Londen en in het midden van Engeland, om te voorkomen dat er veel gereisd moet worden.

    De teams zouden dan tussen de trainingen en wedstrijden door allemaal enkele weken in aparte hotels moeten verblijven, afgescheiden van de buitenwereld. Dat zou dan ook gelden voor onder meer de betrokken scheidsrechters en tv-producenten. Voor trainingen kunnen de twintig clubs, of een deel daarvan, terecht op St. George's Park, het nationale trainingscentrum van de Engelse voetballand in het midden van het land.

    De meeste clubs in de Premier League moeten nog negen wedstrijden spelen, sommige tien. Ze vrezen in grote financiële problemen te komen als het seizoen niet wordt afgemaakt.

    Kevin De Bruyne speelt bij de Premier League-club Manchester City. ©REUTERS

  • Minister van Jeugd Dalle vraagt geduld over zomerkampen

    Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle gaat er voorlopig van uit dat de zomerkampen van jeugdorganisaties kunnen plaatsvinden, maar vraagt de organisaties en gemeenten om nog wat geduld. 'We hopen dat ze kunnen doorgaan, maar het is vandaag te vroeg om daar uitspraken over te doen. We vragen organisaties en gemeenten om nog geen beslissing te nemen', zei de CD&V-minister maandag op Radio 1. 

    Om te weten of de zomerkampen effectief kunnen doorgaan is het wachten op het advies van de virologen en van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.  Die Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw samen. Dan zullen de huidige coronamaatregelen geëvalueerd worden en zal er wellicht ook duidelijkheid komen over de zomerfestivals, de heropening (of verlengde sluiting) van de scholen, de reisadviezen voor de zomer, de regels voor tuincentra,... 

    Of er woensdag ook al beslist zal worden over de zomerkampen, is nog niet zeker. Volgens minister Dalle vraagt de jeugdsector alvast wel om een onderscheid te maken tussen de festivals en de jeugdkampen. 'Als men beslist om festivals te annuleren, hoeft dat niet te betekenen dat ook de jeugdkampen niet kunnen doorgaan', aldus Dalle. 

    De minister erkent dat de situatie voor veel jeugdbewegingen en organisaties bijzonder moeilijk is, ook financieel. Volgens hem heeft de Vlaamse regering al maatregelen genomen om de sector bij te staan en komt er vanuit de regering ook een noodfonds dat moet helpen om de verliezen van de jeugdsector gedeeltelijk te compenseren. 

  • Wereldwijd 1,85 miljoen besmettingen

    Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn er wereldwijd al 1.850.966 besmettingen vastgesteld in 184 landen. Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, maakte al 114.269 dodelijke slachtoffers. 

    Een zorgverlener in een Luiks ziekenhuis. ©Photo News

  • 'Amerikaanse economie kan mogelijk in mei gradueel heropstarten'

    De Amerikaanse economie zou mogelijk in mei geleidelijk aan kunnen heropstarten. Dat zei Anthony Fauci, viroloog en adviseur van de coronataskforce in de VS, zondagavond op CNN.

    Dat zou wel enkel gelden 'voor bepaalde delen van het land' en met de 'nodige veiligheidsmaatregelen', bleef hij voorzichtig. De beslissing om de lockdown op te heffen, ligt in handen van de gouverneurs van de verschillende staten.

    Eind maart verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump nog dat hij de lockdownmaatregelen tegen het paasweekend in grote delen van de VS opgeheven wilde zien. Maar dat is vooralsnog niet aan de orde.

    In de VS stierven 22.000 mensen aan het coronavirus, wat het land wereldwijd het zwaarst getroffen gebied maakt.

  • 85 procent van gecontroleerde bedrijven respecteert social distancing niet

    Almaar meer Belgen treden de opgelegde quarantainemaatregelen met de voeten, bleek afgelopen paasweekend.

    Bij de bedrijven is het beeld niet positiever. Uit controles van de inspectiediensten tussen 23 maart en 3 april blijkt dat 280 van de 328 gecontroleerde werkgevers (85 procent) de regels rond social distancing op het werk niet respecteren.

    Dat blijkt uit cijfers die Groen-Kamerlid Evita Willaert heeft opgevraagd bij premier Sophie Wilmès. De meeste bedrijven kregen een waarschuwing, 52 werkgevers kregen een termijn opgelegd om zich in regel te stellen, 1 bedrijf kreeg een boete en 20 bedrijven werden op bevel gesloten.

    Volgens Willaert spelen werkgevers op die manier met de gezondheid van hun werknemers. In het belang van de volksgezondheid vraagt haar partij de controles op te drijven.

    Minister van Economie Nathalie Muylle nuanceert de cijfers. Ze benadrukt dat de controles ter plaatse gebeuren op basis van klachten of wanneer uit de checklist blijkt dat er een mogelijk probleem is. 'We mogen niet de indruk wekken dat er in 85 procent van de bedrijven een probleem is.'

  • Meerderheid Duitsers tegen opheffing quarantainemaatregelen

    Volgens een studie van onderzoeksbureau YouGov is 44 procent van de Duitsers gewonnen voor een verlenging van de maatregelen na 19 april en en pleit 12 procent zelfs voor een verstrenging van de maatregelen.

    Slechts 32 procent van de Duitsers wil een versoepeling en 8 procent wil een volledige opheffing van de maatregelen.

    Duits bondskanselier Angela Merkel overlegt woensdag met de deelstaten over hoe het verder moet na 19 april. Op 22 maart voerde Duitsland strengere maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Zo werd het verboden om met meer dan twee personen bij elkaar te zijn, met uitzondering van families en huishoudens.

    De meeste Duitsers leven de beperkingen goed na. 78 procent van de Duitsers zegt de maatregelen strikt op te volgen, 18 procent gedeeltelijk en 2 procent lapt de regels aan zijn laars. 

  • Opnieuw ebola-dode in Congo

    In Congo is een tweede ebola-overlijden vastgesteld in 48 uur tijd. De epidemie zou normaal gezien maandag officieel voorbij worden verklaard, maar dat zal nu niet lukken, zegt de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    De Congolese gezondheidsdiensten hebben intussen 28 mensen geïdentificeerd die in contact stonden met de overleden patiënt.

    De ebola-epidemie brak in de zomer van 2018 uit. Sindsdien eiste de ziekte zeker 2.200 levens in Congo. Congo wordt tegelijkertijd ook getroffen door het coronavirus. Zeker 20 mensen overleden er al aan de longziekte, op een totaal van 234 bevestigde gevallen. Het overgrote deel van de patiënten bevindt zich in de hoofdstad Kinshasa.  

  • VS vervijfvoudigen budget voor onderzoek naar virussen

    De Amerikaanse president Donald Trump en het Congres hebben een akkoord om het budget voor het Global Health Bureau fors te verhogen naar meer dan een half miljard dollar.

    Het bureau werd in 2019 het slachtoffer van besparingen van de Amerikaanse regering. Bovendien viel het agentschap zonder directeur. 

    Het Global Health Bureau is een onderdeel van USAID, het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling. Eén van zijn missies is onderzoek naar virussen die over kunnen gaan van dier op mens, zoals wellicht ook bij het coronavirus gebeurde. 

    Met het extra budget zal het bureau meteen ingrijpen in de huidige coronacrisis en buitenlandse gezondheidsdiensten ondersteunen om toekomstige uitbraken van virussen te vermijden. Daarnaast wordt het onderzoek naar andere virussen, dat na de besparingen zo goed als stil kwam te liggen, nieuw leven inblazen. 

  • Honderden mensen thuis overleden in Ecuador

    De overheid heeft 700 lichamen van overleden mensen opgehaald uit woningen in Guayaquil, de economische hoofdstad van Ecuador. De ziekenhuizen en funeraria kunnen de toestroom van coronapatiënten en overledenen al dagen moeilijk de baas. 

     De regering kreeg al heel wat kritiek omdat tientallen doden op de straten lagen. Ze excuseerde zich en richtte een taskforce op van speciaal opgeleide politieagenten en militairen om de situatie onder controle te krijgen.

    Ecuador maakte tot dusver melding van ongeveer 7.500 besmettingen, van wie er zeker 333 zijn overleden. De stad Guayaquil is met 4.000 bevestigde zieken het zwaarst getroffen. 

    De Ecuadoraanse president Lenin Moreno kondigde zondag aan de helft van zijn salaris af te staan om de economie te steunen, die zwaar te lijden heeft onder het coronavirus. Dat geldt ook voor zijn topambtenaren. 

  • Europa broedt op staatsparticipaties om Chinese overnames af te slaan

    De coronapandemie dreigt Europese bedrijven kwetsbaar te maken voor overnamepogingen uit China. Dat zegt Margrethe Vestager, de concurrentietsarina van de Europese Commissie in de Britse zakenkrant Financial Times.

    'Staatsparticipaties kunnen een belangrijk instrument zijn om zo'n poging af te wenden', meent de Deense.

    De Europese Commissie werkt aan een plan om aanvallen af te slaan van bedrijven die de spelregels niet respecteren. 'Iedereen is welkom om in Europa zaken te komen doen maar niet als het om oneerlijke concurrentie gaat', zegt Vestager. 

  • 'In deze pandemie zijn we allemaal met elkaar verbonden'

    Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates heeft de voorbije weken met tientallen experts gesproken over Covid-19.

    'Er zijn duidelijke bewijzen dat de ziekte discriminerend te werk gaat: meer ouderen dan jongeren en meer mannen dan vrouwen sterven, en de ziekte treft beduidend meer arme personen', schrijft hij in een opinie. 

  • Iets minder doden in VS

    In de Verenigde Staten zijn op 24 uur tijd iets meer dan 1.500 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit.

    Het aantal overlijdens is voor de tweede dag op rij gedaald.  Op vrijdag vielen in de Verenigde Staten nog meer dan 2.100 doden te betreuren. Zaterdag waren het er iets meer dan 1.900, zondag dus 1.514. 

    De VS tellen op dit moment in totaal zeker 22.000 coronadoden en zijn daarmee het zwaarst getroffen land wereldwijd. Minstens 555.000 Amerikanen raakten al besmet met het virus.

    Vooral de staat en de stad New York zijn hard getroffen. 

  • Strengere maatregelen op komst in Frankrijk

    De Franse president Emmanuel Macron spreekt maandagavond om 20.02 uur het Franse volk toe. Volgens Franse media zal hij strengere maatregelen aankondigen.

    De lockdown zou al zeker tot half mei gelden. En de scholen zouden dit schooljaar niet meer opengaan. 

    In ons komt de Nationale Veiligheidsraad woensdag bijeen. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwde al dat een strengere lockdown dichterbij komt omdat almaar meer mensen de quarantainemaatregelen aan hun laars lappen. 

    'Een Chinese lockdown als in Wuhan komt dichterbij. En dan mag je niet meer buiten om te gaan sporten of te gaan werken.'

  • Terugblik

    Klik hier door naar de blog van zondag 12 april. 

    Een coronapatiënt in een Luiks hospitaal. ©Photo News

  • China vreest nieuwe besmettingsgolf

    In China zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 108 nieuwe gevallen van het coronavirus gerapporteerd, negen meer dan een dag eerder.

    61 van die patiënten heeft geen symptomen. Bij zij die wel symptomen hebben gaat het in 98 procent van de gevallen om mensen die teruggekeerd zijn uit het buitenland. 

    Het aantal inkomende reizigers uit het buitenland dat besmet is met het virus, nam de afgelopen tijd gestaag toe. Het doet Peking vrezen voor een opflakkering van het virus. Na een eerste coronagolf versoepelde het land de afgelopen weken de strenge lockdownmaatregelen, onder meer in de zwaar getroffen stad Wuhan.

    China voerde de controle op inkomende reizigers al op en verscherpte ook de grenscontrole. Een aantal grenssteden hebben al quarantainemaatregelen ingesteld voor bezoekers uit het buitenland. In China raakten al zeker 82.000 mensen besmet met het virus. Het dodentol loopt op tot 3.341, 2 meer dan zondag. 

    In Chinese luchthavens, zoals hier in Xujiaping, wordt de temperatuur van passagiers gemeten. ©Xinhua/Sipa USA

Advertentie

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud