Airbnb schrapt een kwart van zijn jobs

©REUTERS

Ook het verhuurplatform Airbnb lijdt fors onder de coronacrisis. Het schrapt een kwart van zijn jobs.

Tot voor kort leek Airbnb de hele hotelbusiness overhoop te halen en leek het succes van dit icoon van de deeleconomie niet te stoppen. Vandaag blijkt het al even kwetsbaar als de rest van de wereldwijde toeristische sector. 

11 mei is de laatste werkdag van 1.900 werknemers van een de meeste vernieuwende bedrijven van het voorbije decennium. Brian Cheskey, de CEO van Airbnb, heeft hen dinsdag met een e-mail het slechte nieuws gebracht. 

'We beleven gezamenlijk de zwaarste crisis van ons leven, en toen het virus zich begon te ontplooien, kwamen alle reizen tot stilstand. Alle takken van Airbnb werden zwaar getroffen. De omzet zal dit jaar minstens de helft lager liggen dan in 2019.'

Gemiste beursgang

De start-up uit San-Francisco, met vandaag bijna 8.000 medewerkers wereldwijd, haalde vorige maand nog 1 miljard dollar op, maar moest door de gemiste beursgang dramatisch in de kosten snijden. Volgens Cheskey zal het bedrijf wel overleven, 'maar de crisis waar het bedrijf door moet zal niet tijdelijk of van korte duur zijn'.

We zullen overleven, maar deze crisis zal niet tijdelijk of van korte duur zijn.
Brian Chesky
CEO van Airbnb

Daarom moet  het mes in het personeelsbestand en wordt op de kernactiviteiten gefocust. De expansie in transport wordt on hold gezet en de investeringen in hotels en luxereizen beperkt.

Voor de crisis waren de kosten van Airbnb sterk opgelopen tot meer dan 5 miljard dollar. Het was de bedoeling daarmee inkomsten te genereren om het bedrijf extra gewicht te geven in de aanloop naar de geambieerde beursgang in het voorjaar die een blockbuster moest worden. De coronacrisis haalde die plannen onderuit. 

Roots

'In het postpandemietijdperk zullen de reizigers verkiezen dichter bij huis, veiliger en betaalbaarder te reizen. Dat brengt ons opnieuw dichter bij de roots van Airbnb', aldus Chesky.

Lees verder

Advertentie
Advertentie