Al 50 mensen toegelaten op uw huwelijksfeest

In juli mogen getrouwde koppels opnieuw maximaal 50 gasten uitnodigen op hun huwelijksreceptie. ©Alexia Mangelinckx

Huwelijksfeesten kunnen vanaf woensdag gepaard gaan met een receptie waarop hoogstens 50 mensen aanwezig zijn. Vanaf augustus zijn maximaal 100 gasten welkom. Dat staat in het nieuwe ministerieel besluit.

Een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen gaat woensdag in. Daarmee is ons land in de fase 4 van de exitstrategie. Zo wordt de persoonlijke bubbel uitgebreid tot 15 personen. Ook voor evenementen werden de regels versoepeld. Binnen kunnen die tot 200 personen ontvangen, buiten tot 400. In augustus worden die aantallen verdubbeld. Discotheken en dancings blijven voorlopig gesloten.

Dat het wettelijke kader zo lang op zich heeft laten wachten kwam omdat er nog enkele punten van discussie waren, maar die zouden intussen zijn weggewerkt.

Traiteur

Volgens het ministerieel besluit mogen burgerlijke huwelijken, begrafenissen en crematies en erediensten voortaan plaatsvinden met maximaal 200 aanwezigen. Vanaf 1 augustus wordt dat maximum opgetrokken tot 400 personen.

Recepties en banketten met een privékarakter die verzorgd worden door ‘een professionele catering- of traiteuronderneming’ mogen tot en met 31 juli worden bijgewoond door een maximum van 50 personen. Vanaf 1 augustus wordt dat aantal uitgebreid naar maximaal 100 personen. Voor die bijeenkomsten gelden dezelfde regels als voor de horeca, met uitzondering van de regel die zegt dat alle gasten aan hun eigen tafel moeten blijven zitten.

Leg me uit waarom het mosselsouper van de burgemeester wel met meer volk mag en een trouwfeest niet?
Danny Van Assche
Gedelegeerd bestuurder Unizo

Maar tegelijk komt er een soepeler regeling voor 'publieke' evenementen. Want vanaf woensdag zijn ook weer evenementen, voorstellingen, gezeten recepties en banketten en wedstrijden met een publiek karakter mogelijk voor maximaal 200 personen als het gebeuren binnen worden georganiseerd en voor maximaal 400 personen als het buiten plaatsvindt.

Er gelden in dat geval wel striktere voorschriften dan voor private feestbanketten tot 50 personen. Toch kan niet iedereen zich vinden in dat onderscheid. ‘Nu breekt mijn klomp. Een privéfeest mag in juli en augustus tot respectievelijk maximaal 50 en 100 zittende personen ontvangen. Een publiek banket daarentegen mag binnen tot 200 en 400 mensen ontvangen en buiten tot 400 en 800. Leg me uit waarom het mosselsouper van de burgemeester wel met meer volk mag en een trouwfeest niet?’, zegt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van Unizo, op Twitter.

Markten en kermissen

Markten, rommelmarkten en kermissen kunnen doorgaan als ze groen licht krijgen van de gemeente. Zo heeft de bekende Brusselse Zuidfoor dinsdag toestemming gekregen om in augustus door te gaan.

Er is geen beperking meer van het aantal kramen, maar bezoekers moeten wel anderhalve meter afstand kunnen houden. Afhankelijk daarvan wordt voor elke markt een maximumaantal bepaald. Eten en drinken aanbieden voor consumptie ter plaatse is opnieuw toegestaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie