1. Dossiers
 2. Coronavirus

'Als u ziek bent, blijf in uw kot'

De federale overheidsdienst Volksgezondheid meldt dinsdag dat opnieuw vijf Belgen besmet zijn met het coronavirus. Brussels Airlines gaat haar vluchtaanbod verder reduceren tot 28 maart. Een 17-jarige leerling uit Tienen is ook besmet.
 • Forse renteknip verhoogt druk op andere centrale banken

  De Amerikaanse centrale bank heeft dinsdag de rente fors en vroeger dan verwacht verlaagd om de negatieve impact van het coronavirus op de economie te milderen. Wat zijn de gevolgen?

  ©AFP

 • Hoofdzetel Delhaize distantieert zich van '2 Corona's gekocht? 1 Mort Subite gratis'

  Op sociale media circuleert een Delhaize-actie van een Shop & Go-winkel in de Brusselse Louizalaan.

  Met de actie '2 Corona's gekocht? 1 Mort Subite gratis' steekt het lokale winkelpersoneel de draak met het coronavirus. 

  De hoofdzetel van Delhaize kan er echter niet om lachen en distantieert zich van de actie.

 • AVONDUPDATE: Franse overheid vordert volledige voorraad mondmaskers op

  Wereldwijd:

  • Volgens de jongste cijfers zijn 92.312 mensen besmet.
  • Van de meer dan 90.000 geïnfecteerden, geneest de helft. 48.190 mensen zijn ondertussen aan de beterhand.
  • De kaap van 3.000 dodelijke slachtoffers is gerond. Wereldwijd zijn 3.131 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
  • Iran telt na China de meeste doden (77). Zuid-Korea telt na China het grootste aantal besmettingen (5.186).
  3.131
  Dodentol coronavirus
  Wereldwijd vallen al meer dan 3.000 doden te betreuren. 3.131 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

  België:

  • Officieel telt ons land 13 besmettingen. Op de dagelijkse persconferentie zijn dinsdagvoormiddag 5 nieuwe coronagevallen meegedeeld.
  • Een van de besmette personen is een 17-jarige tiener uit het Atheneum in Tienen. Hij is niet ernstig ziek en verblijft momenteel thuis.
  • Het UZ Leuven testte dinsdag op het middaguur 700 stalen van bezorgde patiënten. Dat zijn er 250 meer dan 24 uur eerder.
  • Er zijn twee gevallen bevestigd in het arrondissement Hoei-Borgworm. Het gaat om twee leden van een gezin uit Couthuin. Ze waren pas teruggekeerd uit Noord-Italië, waar ze een vakantie hadden doorgebracht. Ze zullen beiden 14 dagen in thuisquarantaine blijven.

  Frankrijk:

  • In de strijd tegen het nieuwe coronavirus vordert de Franse overheid de volledige voorraad mondmaskers op. Ook de mondmaskers die nog in productie zijn op Franse bodem zijn opgeëist.
  • De mondmaskers zullen worden verdeeld onder de gezondheidswerkers en aan de Fransen die al besmet zijn met het coronavirus.
  • Macron heeft aan premier Edouard Philippe gevraagd om alle nodige maatregelen te nemen om de beslissing uit te voeren. Er worden ook compensaties voorzien voor bedrijven.
  • In Frankrijk zijn vier mensen bezweken aan het coronavirus. Dinsdag is een 92-jarige man uit het Bretoense departement Morbihan overleden. Er zijn 204 bevestigde gevallen bekend.

  Tenerife:

  • In het door het coronavirus getroffen H10 Costa Adeje Palace hotel heeft een Britse vrouw positief getest. De Britse is 23 februari aangekomen op het eiland. In het hotel zitten meer dan 700 toeristen, onder wie een honderdtal Belgen.
  • De vrouw maakte geen deel uit van de initiële groep van tien Italianen bij wie een eerste geval was vastgesteld. Ze vertoeft nu geïsoleerd en in goede gezondheid in een ziekenhuis, de autoriteiten proberen na te gaan met wie ze nauw in contact is gekomen.
  • Op het Spaanse eiland is in totaal bij zeven mensen het nieuwe virus vastgesteld.
  • De Belgische TUI-woordvoerder Piet Demeyere is nog niet op de hoogte gebracht vanuit Spanje over het nieuwe positieve geval. Er verblijven nog honderd Belgische TUI-gasten in het hotel. ‘In principe moeten de gekende gasten in quarantaine blijven tot 10 maart.'

  Italië:

  • Italië blijft het Europese land dat het zwaarst is getroffen door het virus.
  • De dodentol is dinsdagavond opgelopen van 52 naar 79 doden.

  IMF:

  • Omwille van het coronavirus laten het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank hun lentemeetings in april virtueel doorgaan. 

   

   

 • EU en farmasector investeren 90 miljoen euro in onderzoek naar coronavirus

  Het Innovative Medicines Initiative (IMI), een publiek-privaat partnerschap tussen de Europese Commissie en de farma-industrie, lanceerde dinsdag een oproep om onderzoeksprojecten in te dienen die de diagnose en behandeling van Covid-19 kunnen vooruithelpen.

  Er wordt daarvoor 45 miljoen euro uit het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020 vrijgemaakt. Verwacht wordt dat de farmasector een even groot bedrag zal investeren.

  Het initiatief maakt deel uit van een bredere, gecoördineerde Europese reactie op de uitbraak van het virus. Daarvoor is in totaal 230 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Naast het onderzoek naar een vaccin gaan er ook middelen naar de Wereldgezondheidsorganisatie, Afrika en de repatriëring van Europese burgers uit China.

 • De Block: 'Als u ziek bent, blijf in uw kot!'

  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) had een opvallende boodschap in de Kamercommissie. 'Als u ziek bent, blijf in uw kot. Ik meen het!'

  Omdat ouderen de grootste risicogroep zijn, is het belangrijk om ze niet onnodig bloot te stellen aan geïnfecteerde personen.

  De algemene teneur blijft niet te panikeren en al zeker niet te hamsteren.

  Viroloog Steven Van Gucht en federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ©Photo News

 • Coronavirus weegt op handel in diamanten

  Het coronavirus heeft een negatieve invloed op de diamantsector. Door de aanhoudende onzekerheden over de economische impact zijn handelaren en kopers voorzichtiger geworden. Dat leidt tot verdere prijsdalingen, meldt de marktonderzoeker Rapaport.

  Door het virus is de afzet in China, waar het openbare leven op veel plekken nagenoeg stil kwam te liggen, sterk gedaald. Daardoor worden fabrikanten en dealers geconfronteerd met ernstige liquiditeitsproblemen. Meerdere vakbeurzen in Hongkong en Zwitserland zijn vanwege het virus afgelast.

  De gemiddelde prijs voor een diamant van topkwaliteit van 1 karaat (0,2 gram) daalde in februari met 1,6 procent op maandbasis, stelt Rapaport op basis van de zogenaamde RapNet Index. Bij high-end diamanten van minstens 3 karaat (RAPI 3) gaat het om een prijsdaling van 3,2 procent.

  1,6 procent
  Waardedaling topdiamant
  De gemiddelde prijs voor een diamant van topkwaliteit van 1 karaat (0,2 gram) daalde in februari met 1,6 procent op maandbasis.

  In 2019 deden onder meer de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, en de aanhoudende onrusten in Hongkong de verkoop van de stenen geen goed. Op jaarbasis gaat het vanaf 1 maart om prijsdalingen van 9,2 procent (RAPI 1) en 22,3 procent (RAPI 3).

  De waardevermindering betekent niet dat alle stenen in waarde zijn gedaald. Bij de waardebepaling van diamanten zijn veel factoren van belang zoals de kleur, het gewicht en de kwaliteit van het slijpwerk.

 • Twitter en Google raden werknemers telewerk aan

  De Amerikaanse technologiebedrijven Twitter en Google moedigen al hun werknemers wereldwijd aan om vanuit huis te werken. De techreuzen doen dat om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Werknemers van het socialemediabedrijf in Hongkong, Japan en Zuid-Korea zijn verplicht vanuit huis te werken. Andere kantoren blijven wel geopend voor mensen die ervoor kiezen toch op het werk te verschijnen. Eerder had het bedrijf alle niet-noodzakelijke reizen voor werknemers opgeschort.

  De CEO van Twitter Jack Dorsey is een groot voorstander van werken op afstand.

  Twitter en Google hebben ook internationale conferenties in New York afgelast.

 • Afhandelaar Swissport overweegt tijdelijke werkloosheid

  Bagageafhandelaar Swissport bereidt zich administratief voor om tijdelijke werkloosheid aan te vragen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Maar de aanvraag is op dit moment nog niet ingediend, meldt de woordvoerder van het bedrijf. 'De vraag tot tijdelijke werkloosheid moet goed gemotiveerd worden. Swissport wil daarmee klaar zijn voor het geval de coronacrisis nog verergert.'

  Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines liet dinsdagochtend weten haar vluchtaanbod naar Italië verder te beperken door het coronavirus.

  De vakbonden reageerden eerder ongerust op het bericht over het inroepen van tijdelijke werkloosheid. Vakbondssecretaris Olivier Van Camp (BBTK) wijst erop dat de bagageafhandeling op Brussels Airport al onderbemand is door ziektegevallen. Hij vreest dat Swissport het coronavirus misbruikt om te besparen op de werkingskosten. ‘Het is bekend dat dit bedrijf met financiële problemen kampt.'

  Over de modaliteiten wordt woensdagochtend gepraat op de vergadering van het comité voor preventie en bescherming op het werk. ‘We zullen daar ook aandringen op maatregelen om de werknemers te beschermen tegen het coronavirus. Momenteel is daar nauwelijks sprake van. Naar ik verneem worden vliegtuigen van de Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan na aankomst niet eens ontsmet’, zegt Van Camp. Swissport benadrukt dat er voor het personeel al een week desinfecterende gel en mondmaskers ter beschikking zijn.

  Bagageafhandelaar Swissport bereidt zich administratief voor om tijdelijke werkloosheid aan te vragen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). ©REUTERS

 • Besmette leerling in school Tienen

  Voor het eerst is een Belgische leerling besmet met het coronavirus. In het GO!-Atheneum in Tienen is een leerling van het laatste jaar middelbaar maandag tijdens het eerste lesuur ziek geworden. ‘Een leraar heeft de symptomen herkend. We hebben meteen zijn ouders gecontacteerd en hebben hem naar spoed gebracht. Dinsdag bleek dat hij positief heeft getest op het virus', zegt Kaat Vandensavel, algemeen directeur van de GO!-scholengroep Huis 11 in Tienen.

  De 17-jarige jongen verblijft momenteel thuis. 'Hij is niet ernstig ziek’, zegt Vandensavel. ‘Uit voorzorg hebben we ook twee jongens met wie hij op een kamer lag op vakantie in Noord-Italië aangeraden de huisarts te consulteren, net als het vriendinnetje van de besmette leerling en haar zus.'

  De jongen verblijft momenteel thuis en is niet ernstig ziek.
  Kaat Vandensavel
  Algemeen directeur GO!-scholengroep Huis 11 Tienen

  De ouders van alle scholieren van de school hebben een brief gekregen waarin de zaak wordt uitgelegd. 'De school blijft gewoon open. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt dat de klasgenoten van de besmette jongen 14 dagen hun temperatuur 's morgens en 's avonds opmeten en een arts contacteren zodra ze koorts zouden vaststellen’, zegt de algemeen directeur. 

 • Enkele besmette mensen waren in Vlaamse scholen

  Enkele van de gekende patiënten met het coronavirus zijn op een paar scholen in Vlaanderen geweest. Dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 'We deden een contactonderzoek. De scholen hoeven niet te sluiten', meldt Zorg en Gezondheid dinsdag op Twitter. De bestaande voorzorgsmaatregelen blijven gelden voor de scholen.

 • Minder nieuwe besmettingen in China

  Het aantal nieuwe besmettingen door het coronavirus lijkt verder af te nemen in China. Maandag werden 205 nieuwe gevallen gerapporteerd. De laatste grote piek dateert van 13 februari, wat toen te wijten viel aan een bredere definitie van een bevestigde besmetting.

  De rest van de wereld rapporteerde 1.737 nieuwe gevallen op 2 maart. Zuid-Korea (599), Iran (523) en Italië (342) tellen het gros van de nieuwe besmettingen.

  Intussen worden meer mensen genezen verklaard dan er zieken bij komen. Van de 80.151 bevestigde gevallen in China zijn er al 44.866 genezen, of 56 procent. 

  De recentste cijfers over de verspreiding van het virus vindt u op deze pagina, die we dagelijks updaten.

 • NBA: 'Geef geen high fives meer, maar vuistjes'

  De Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA) neemt voorzorgen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De NBA heeft de dertig teams uit de competitie een lijst met aanbevelingen gestuurd.

  De NBA raadt basketters aan niet langer high fives te geven aan fans maar 'vuistjes'. Ook moeten ze vermijden om ballen, truitjes en pennen uit het publiek aan te nemen voor handtekeningen.

  ‘De situatie kan vlug veranderen’, waarschuwt de NBA.

  NBA-spelers zullen in coronatijden 'een vuistje' moeten geven. ©USA TODAY Sports

 • Eredoctoraat UHasselt en lezingen Jane Goodall uitgesteld

  Door de wereldwijde bezorgdheid over het coronavirus heeft dr. Jane Goodall beslist haar bezoek aan België uit te stellen. De wereldberoemde Britse antropologe en biologe zou enkele dagen in ons land verblijven en op 12 maart een eredoctoraat van de UHasselt ontvangen.

  Met het eredoctoraat wil de UHasselt hulde brengen aan het werk van Goodall. De Britse zet zich met het Jane Goodall Institute al bijna een halve eeuw in voor natuurbehoud. Ze spreekt wereldwijd over milieucrisissen die onze natuur bedreigen en over hoe we die problemen kunnen oplossen. Ze is het bekendst van haar studie van het sociale en familiale leven van de chimpansee.

  Ook de lezingen van Goodall in de Limburghal op 12 maart en aan de Vrije Universiteit Brussel op 13 maart worden uitgesteld, net als haar bezoek aan het Europees Parlement op 4 maart. Voor de evenementen wordt een nieuwe datum gezocht later dit jaar.

  De wereldberoemde biologe en antropologe Jane Goodall. ©Daniel Karmann/dpa

 • 'Geen reden tot ongerustheid over beschikbare geneesmiddelen'

  'Er is geen reden tot ongerustheid over de beschikbaarheid van medicijnen', zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) dinsdagochtend. De bond had de voorbije dagen contact met vertegenwoordigers van de bevoegde overheidsinstanties en de farmaceutische industrie.

  Er worden nog volop medicijnen en actieve grondstoffen geproduceerd.
  Lieven Zwaenepoel
  Woordvoerder Algemene Pharmaceutische Bond

  De productie in belangrijke landen zoals China, India en de Verenigde Staten en ook in Europa ligt niet stil. ‘Er worden nog volop medicijnen en actieve grondstoffen geproduceerd’, stelt de APB. 

  Bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bestaat al geruime tijd een werkgroep die alle mogelijke onbeschikbaarheden opvolgt. ‘Als een probleem zou opduiken, grijpt die werkgroep altijd zo snel mogelijk in’, zegt de APB. 

 • Rondje stimulus? (bis)

  Waarmee meteen de discussie is geopend of het zinvol is de centrale banken te vragen om de economische schok van het coronavirus op te vangen. De N-VA in het Europees Parlement vindt van niet.

 • Rondje stimulus?

  Moeten centrale banken en overheden ingrijpen om de economische schok van het coronavirus te dempen? In Azië gebeurt het al, elders worden voorbereidingen getroffen.

  • De ministers van Financiën van de G7-landen houden dinsdag rond de middag een uitzonderlijke conferencecall over het coronavirus. Voor de VS neemt ook centraal bankier Jerome Powell deel.  
  • In de Verenigde Staten vindt president Donald Trump dat de Fed de rente moet verlagen.
  • De Franse minister van Economie Bruno Le Maire tweet dat hij een 'heel positief' telefoongesprek had met ECB-voorzitter Christine Lagarde. 'We willen een streng en gecoördineerd antwoord op het coronavirus', zegt hij.
  • China verlaagde al belastingen vanwege het coronavirus en zal dat nog extra doen, zegt een topman van de fiscus.
  • De Japanse premier Shinzo Abe zal 'niet aarzelen economische stimulus in te voeren' als dat nodig blijkt.
  • De regering van Vietnam helpt bedrijven met fiscale kortingen, uitstel van betalingen en kortingen op huurprijzen. Indonesië werkt aan een tweede stimuluspakket.
  • In Australië heeft de centrale bank de rente tot een recordlaagte verlaagd.

 • Wereldwijd 3.123 doden

  In de hele wereld zijn nu 90.411 mensen besmet met het coronavirus. Van hen zijn er 3.123 overleden.

  Na China zijn er het meeste besmettingen in Zuid-Korea. Daar gaat het om 5.186 mensen, van wie 31 gestorven zijn. Na China zijn er het meeste doden in Iran: 66 op 1.501 besmette patiënten.

 • Vlaamse regering bijeen over corona

  De Vlaamse regering heeft dinsdagvoormiddag samengezeten met vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en Flanders Investment & Trade. De bedoeling was te luisteren naar de zorgen over het coronavirus en de aandacht te vestigen op beschikbare steunmaatregelen.

  Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wees op bestaande opties zoals overbruggingskredieten en extra waarborgen voor bedrijven die in de problemen dreigen te komen. Ook werkloosheidsuitkeringen wegens economische werkloosheid - een federale maatregel - kunnen bedrijven helpen de crisisperiode te overbruggen.

  Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) gaat 275.000 euro - die bedoeld was om Aziatische toeristen naar Vlaanderen te lokken - toewijzen aan de pot voor de buurlanden, bevestigde haar woordvoerder. De overweging is dat Nederlanders, Duitsers, Fransen en Britten Vlaanderen wel blijven bezoeken.

 • 'Volksgezondheid gaat voor op begroting'

  Zelfs bij een ontsporende begroting zal de overheid de nodige middelen vrijmaken als de verspreiding van het coronavirus ons land met een gezondheidscrisis opzadelt. Dat heeft federaal minister van Begroting David Clarinval (MR) dinsdag gezegd op 'La Première' (RTBF).

  'De volksgezondheid gaat voor op de begroting. Als we voor de mensen extra maatregelen moeten nemen, zullen we dat doen.'

  De verspreiding van het coronavirus brengt mogelijk drie bijkomende risico's voor de begroting met zich mee, zei Clarinval.

  • Een economische groeivertraging, die leidt tot dalende inkomsten voor de schatkist. 
  • Bedrijven die niet meer uit China kunnen importeren en hulp nodig hebben. Hier kan een mogelijke gunstmaatregel uitstel van betaling zijn.
  • Uitgaven om de gezondheidscrisis zelf te bestrijden. 
 • Brussels Airlines vermindert vluchten naar Italië

  De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat haar vluchtaanbod van en naar Italië verder reduceren wegens het coronavirus. Dat meldt het bedrijf dinsdag.

  Vorige week besliste Brussels Airlines al de vluchtfrequenties op een aantal routes naar Noord-Italië tussen 2 en 14 maart te verlagen. 'Doordat de lage vraag op de Europese markten en vooral in Italië aanhoudt, is de Belgische luchtvaartmaatschappij genoodzaakt haar maatregelen uit te breiden en haar vluchtaanbod naar Milaan Linate en Milaan Malpensa, Venetië, Rome, Bologna en Turijn tussen 16 en 28 maart met 30 procent te verminderen', meldt de maatschappij.

  Brussels Airlines blijft wel degelijk vliegen naar die steden, maar in een lagere frequentie.

  Passagiers van wie de vlucht geannuleerd wordt, worden gecontacteerd en omgeboekt op andere beschikbare vluchten. Als ze niet meer wensen te reizen, kunnen ze het volledige bedrag terugbetaald krijgen.

 • No drama corona

  Ons edito over de strijd tegen het coronavirus, en de dunne lijn tussen zelfgenoegzaamheid en paniek.

 • 'Er is veel paniekzaaierij'

  Ons land is klaar om het coronavirus op te vangen, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block in een interview met De Tijd, dat maandagnamiddag werd afgenomen. 'Maar als ik dat zeg, doen sommigen alsof ik de mensen wat wijsmaak.'

  'Er is veel paniekzaaierij', zegt ze.

  Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ©Photo News

 • In totaal dertien Belgen besmet

  De federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid meldt sinds deze week dagelijks om tien uur hoeveel Belgen besmet zijn met het coronavirus. Dinsdag zijn er vijf nieuwe gevallen, wat de teller op dertien brengt. Een van die dertien is al genezen.

  Het referentielaboratorium van de KU Leuven voerde in de nacht van maandag op dinsdag 243 tests uit. De overheidsdienst wijt de nieuwe gevallen aan 'de terugkeer van landgenoten na de krokusvakantie'.

  Koorts, verkoudheid en hoest

  Ook de vijf mensen die afgelopen nacht positief testten, waren vorige week op reis in het noorden van Italië, net als de gevallen die zondag en maandag positief testten. Allemaal hebben ze dezelfde gematigde symptomen: koorts, verkoudheid en hoest.

  Twee van de nieuwe patiënten wonen in Vlaanderen, twee in Wallonië en een in Brussel. 'Ze krijgen de nodige zorg in een veilige omgeving', aldus de FOD.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud