Amsterdams protest tegen mondmasker groeit

Een marktkramer van de Albert Cuyp draagt een mondmasker. ©EPA

De protestgroep Viruswaarheid en de marktkramers van de Albert Cuyp hebben zich aangesloten bij het kort geding tegen de mondkapjesplicht in Amsterdam.

Het proces tegen de gemeente werd aangespannen door Ab Gietelink, een bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam.

De marktkramers van de Albert Cuyp doen mee omdat veel minder mensen naar de markt komen sinds een mondkapje verplicht is.

De eisers noemen de verplichting om op vijf plaatsen in Amsterdam een mondkapje te dragen een 'fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers'.

In Amsterdam geldt de regel op de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk. Mondkapjes zijn daar op straat en in de winkels dag en nacht verplicht. Op de markten in de Albert Cuypstraat en op Plein '40-'45 geldt de plicht tijdens de markttijden.

Ook Belgische rechtszaken

In ons land verwierp de Raad van State vorige week het beroep van enkele burgers en een bioscoopuitbater in Sambreville tegen de mondmaskerplicht in winkels, theaterzalen, bibliotheken en cinema's.

De eisende partijen waren onder meer slechthorend of leden aan een medische aandoening, waardoor ze naar eigen zeggen schade ondervonden van de mondmaskerverplichting.

Eerder trokken 196 mensen, onder wie plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel met de eis de coronamaatregelen op te heffen. De rechtbank verklaarde die onontvankelijk en stelde dat de klagers zich tot de Raad van State hadden moeten richten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie