1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Angela Merkel in quarantaine

De federale regering, de Nationale Bank en de banken hebben zondag een akkoord bereikt over een waarborg voor kredieten die banken hebben verstrekt aan bedrijven. Volg hier het nieuws over de coronacrisis.
  • Lees verder

    Klik hier door naar de coronablog van maandag 23 maart. 

  • Angela Merkel in quarantaine

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel is in quarantaine gegaan, melden verschillende Duitse media. Ze had contact met een arts die nadien besmet bleek te zijn met het coronavirus. Ze koos er nadien vrijwillig voor zich af te zonderen. In de komende dagen zal Merkel zich verschillende keren laten testen voor corona, schrijft het magazine Der Spiegel. Ze zal van thuis blijven voort werken.

    Even voor het nieuws bekend raakte, had Merkel nog een persconferentie gegeven. Daarop kondigde ze een nieuw samenscholingsverbod aan. Het is voortaan verboden om in Duitsland met meer dan twee personen samen te komen.

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©Photo News

  • 651 doden op één dag in Italië

    In totaal 5.476 mensen hebben in Italië het leven verloren door de pandemie van het coronavirus en 651 mensen zijn de voorbije 24 uur aan de ziekte gestorven, zo blijkt uit cijfers die de civiele bescherming zondag heeft bekendgemaakt. 

    Het aantal besmettingen steeg met 5.560 naar 59.158. Dat is een stijging van 10 procent.

    Het is de op een na grootste stijging van het aantal overlijdens in Italië. Zaterdag was de dodentol nog hoger. Toen lieten 793 mensen het leven.

  • 6 miljoen chirurgische mondmaskers maandag verwacht

    6 miljoen chirurgische mondmaskers komen naar verwachting maandagochtend ten vroegste om 05.00 uur aan op de luchthaven van Luik-Bierset. Dat zegt de luchthaven. De levering werd eerder aangekondigd door Waals minister-president Elio Di Rupo (PS). De maskers zijn een aanvulling op de 5 miljoen mondmaskers die in de nacht van donderdag op vrijdag gearriveerd zijn. Het zijn deze keer geen FFP2-maskers, bedoeld voor medisch personeel dat in direct contact staan met besmette personen. 

    De civiele bescherming zal ze overbrengen naar de kazerne van het Vlaams-Brabantse Peutie. Daarna worden de maskers onmiddellijk over het hele land verdeeld bij rust- en verzorgingscentra en thuisverpleegkundigen.

  • Betalingsuitstel voor bedrijfs- en woonkredieten

    De overheid en de banken hebben een akkoord bereikt om betalingsuitstel toe te kennen op sommige bedrijfskredieten en woonkredieten. Voorts stelt de regering 50 miljard ter beschikking voor de garantie van nieuwe bankkredieten. Lees er hier alles over.

  • 1 dode en 19 coronabesmettingen in rusthuis Sint-Gillis-Waas

    Int een rusthuis in Sint-Pauwels, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, is corona uitgebroken. 19 bewoners vertonen symptomen van het virus. Drie van hen liggen in het ziekenhuis. Eén persoon is gestorven. Dat meldt het agentschap Zorg en Gezondheid aan het persbureau Belga.

  • Brussels Airport: 'Eind deze week gaat maar 5 procent passagiersvluchten door'

    Tegen eind deze week zal het aantal passagiersvluchten op Brussels Airport gedaald zijn tot 5 procent, meldt een woordvoerster aan Belga. Zondag vliegt nog 20 procent van de geplande passagiersvluchten. De vluchten dienen uitsluitend om Belgen vanuit het buitenland te repatriëren of buitenlanders te vervoeren die terug naar hun land keren.

  • 'Piek aantal doden nog niet bereikt'

    Het aantal nieuwe overlijdens door COVID-19 lag zondagmiddag relatief laag, met slechts acht gerapporteerde overlijdens in de afgelopen 24 uur. Daags voordien waren dat er nog dertig.

    Toch betekent dat niet dat de piek al bereikt is, waarschuwde viroloog Marc Van Ranst nogmaals in 'De zevende dag'. De rapportering loopt in het weekend soms wat trager. 'We weten dat cijfers in het weekend niet altijd even vlot doorkomen, maar dat we ermee rekening moeten houden dat dit nog even erger wordt voor het beter wordt', zegt Van Ranst. In totaal zijn er al 75 sterfgevallen in ons land.

  • 759 extra bedden op intensieve zorg

    Het aantal bedden op de afdeling intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen stijgt van 1.891 naar 2.650. 'Dankzij het feit dat we twee weken geleden de noodplannen in gang hebben gezet, zijn al onze ziekenhuizen er tot nu toe in geslaagd nog eens 759 bedden bij te maken en er blijven nog bedden bijkomen', zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in het VRT-programma 'De zevende dag'. Vorige week stelden de ziekenhuizen alle uitstelbare ingrepen uit. Op dit moment liggen 290 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg.

  • Dodentol in Spanje stijgt sterk

    Spanje telde nog eens bijna 400 doden als gevolg van het coronavirus. De dodentol loopt er op tot 1.720, blijkt uit nieuwe cijfers. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. 

    Eerste minister Pedro Sanchez vraagt om de noodtoestand die al sinds 14 maart van kracht is met twee weken te verlengen tot 12 april. Het parlement moet daarmee nog instemmen.

  • De Block drijft testcapaciteit op

    Om de stijgende vraag naar testen op het coronavirus te coördineren, heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block een taskforce opgericht onder leiding van minister Philippe De Backer. Deze taskforce heeft als eerste doel de Belgische testcapaciteit significant uit te breiden.

    Daarbij rekenen de autoriteiten op een gezamenlijke inspanning van klinische en hospitaallabo's, universiteiten, biotech- en farmabedrijven en leveranciers van machines en reagentia, die zich onmiddellijk bereid toonden om te helpen. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het kabinet van De Backer.

    'Nu al zijn er 29 labo's die testen, maar we willen er meer uitvoeren, ook op zorgend personeel. Nu testen we meer dan 2.000 mensen per dag en die capaciteit kan omhoog', zei De Block in 'De zevende dag'.

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) had eerder duidelijk gemaakt dat het opschalen van het aantal testen een noodzakelijke succesfactor is in de strijd tegen Covid-19. Ook als de piek voorbij is, is het noodzakelijk om intensief te blijven monitoren hoe het virus zich verspreidt om een nieuwe opflakkering te vermijden. 'Het Nationaal Referentielabo van de KU Leuven en het Geneesmiddelenagentschap FAGG zullen de kwaliteit van de testen garanderen', klinkt het.

  • Acht nieuwe sterfgevallen in ons land

    De afgelopen 24 uur zijn opnieuw acht mensen overleden aan Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dat brengt het totaal op 75. Dat meldt het crisiscentrum zondag.

    1.380 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, van wie er 290 op intensieve zorg liggen. 

    Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 586 tot 3.401. Van de  nieuwe coronabesmettingen, zijn er 412 in Vlaanderen, 99 in Wallonië en 70 in Brussel. Van vijf besmette personen heeft de FOD geen informatie over de woonplaats.

    Sinds 13 maart zijn ook al 340 mensen ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. 'We zien een toename van het aantal gevallen in ons land, die komende dagen verder zal blijven aanhouden', aldus de FOD Volksgezondheid. 

  • Akkoord over waarborg bankkredieten

    De federale regering, de Nationale Bank en de banken hebben een akkoord bereikt over een waarborg voor kredieten die banken hebben verstrekt aan bedrijven. De verliezen op lopende kredieten worden gedragen door de banken.

    Voor nieuwe kredieten is in een getrapte regeling voorzien. Voor een eerste schijf staan de banken garant. Naarmate de verliezen oplopen, is er een tussenkomst van 50 procent van de federale regering en later zelfs een tussenkomst van 80 procent. Het is dus niet de Nationale Bank, zoals eerder deze week werd gesuggereerd, maar de federale overheid die garant staat.

    De verlamming van grote delen van de economie zal de kredietverliezen van banken fors doen stijgen. Om miljardenverliezen bij banken, een daling van de kredietverstrekking en een golf van faillissementen van bedrijven te voorkomen was een staatswaarborg voor bankkredieten noodzakelijk.

    Lees er hier meer over.

    Premier Sophie Wilmès (MR) En minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). ©BELGA

  • Tijdelijk werklozen krijgen 200 euro gestort voor water- en energiefactuur

    Tijdelijk werklozen krijgen van de Vlaamse overheid automatisch 202,68 euro op hun rekening gestort, waarmee ze een maand hun water- en energiefactuur kunnen betalen. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

    De Vlaamse regering maakte eerder deze week al bekend dat werknemers die in het statuut van tijdelijke werkloosheid geplaatst worden als gevolg van de coronacrisis een maand hun water- en energiefactuur niet moeten betalen. Zaterdag zette Demir de puntjes op de i over de regeling.

    Zo zegt Demir dat de getroffen werknemers zelf niets moeten doen. 'Het is de bedoeling dat de Vlaamse overheid komt tot een automatische en rechtstreekse storting van het bedrag op de rekening van de werknemer', zegt ze. De vergoeding van 202,68 euro is gebaseerd op een gemiddelde water- en energiefactuur van alle huishoudens. 

    Het is de bedoeling dat de Vlaamse overheid komt tot een automatische en rechtstreekse storting van het bedrag op de rekening van de werknemer.

    Zuhal Demir (N-VA)
    Vlaams minister van Energie

  • 'Deze situatie duurt nog zeker acht weken'

    De situatie in België door de coronacrisis zal zeker nog acht weken duren. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block gezegd in de krant De Zondag. 'Zodra een virus zich verspreidt, blijft dat sowieso enkele weken in een land. Wij gaan nu naar een piek, waarna de curve weer zal dalen. Ik denk dat deze situatie nog minstens acht weken zal duren.' 

    Volgens de minister zou dat de normale curve zijn. 'We kunnen ons daarvoor baseren op landen zoals China en Zuid-Korea die ons voorafgaan. Dit virus mag dan wel nieuw zijn, het gedraagt zich zoals andere virussen van dezelfde familie.'  

    ©Photo News

    Dat Nederland op groepsimmuniteit mikt, vindt De Block 'een gevaarlijke aanpak'. 'Groot-Brittannië heeft dat ook voor ogen. Het baart mij zelfs zorgen dat die landen zo dichtbij zijn', aldus de minister.

      De maatregelen in ons land worden geen lockdown genoemd zoals in andere landen. 'Dat is omdat wij nog verplaatsingen toelaten. Frankrijk niet. Dat is daar zoals in oorlogstijden: men heeft een brief nodig om te motiveren waarom men van punt a naar punt b wil. Ook in Spanje worden verplaatsingen niet meer toegelaten', aldus De Block.

      Volgens de minister is dat nog verantwoord. 'Wij hebben sneller maatregelen genomen dan andere landen. Een land moet ten laatste vier weken na de verspreiding van het virus de eerste ingrijpende maatregelen nemen. Wij hebben dat al na twee weken gedaan', benadrukt De Block.

     

  • Ruim 300.000 besmettingen wereldwijd

    Sinds het coronavirus in China opdook, zijn minstens 307.280 mensen besmet geraakt in 135 landen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers zondag. 

  • 'Tokio werkt aan scenario's voor uitstel Spelen'

    De organisatie van Tokio 2020 lijkt zich nu toch voor te bereiden op een uitstel van de Olympische Spelen vanwege de coronacrisis. Volgens het persbureau Reuters worden er alternatieve scenario's uitgewerkt, waarbij wordt gekeken naar een verplaatsing van het evenement en de kosten die ermee gemoeid zijn.

    Reuters beroept zich op twee anonieme bronnen die betrokken zijn bij de gesprekken in Japan over het mogelijke uitstel. 'We zijn gevraagd diverse alternatieven uit te werken, waarbij we kijken naar verschillende uitsteltermijnen en de kosten die ermee gepaard gaan', zegt een van de bronnen. Uitstel met slechts een maand wordt onderzocht, maar ook met een jaar of zelfs twee jaar.

    Ook de Spelen laten doorgaan in afgeslankte vorm en zonder publiek is een optie.

    Tot nog toe heeft het organisatiecomité van Tokio volgehouden dat de Spelen als gepland deze zomer doorgaan en op 24 juli beginnen. Het comité wordt daarin gesteund door de Japanse regering en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

    De druk van buitenaf om het vierjaarlijkse sportspektakel uit te stellen is de afgelopen dagen fel gegroeid. Steeds meer grote sportbonden roepen op tot uitstel, alsmede nationale olympische comités en atleten. Volgens de Japanse krant Nikkei houdt het bestuur van het IOC de komende week een vergadering. Japan besteedde ongeveer 12 miljard dollar aan de voorbereidingen op de Spelen in Tokio. Sponsors brachten ongeveer 3 miljard dollar binnen.

    ©AFP

  • 'Blijf werken waar mogelijk'

    De economische adviesraad die de overheid bijstaat in de opvolging van de coronacrisis roept om toch zo veel mogelijk te blijven werken waar mogelijk en volgens de geldende richtlijnen. Dit om de economie draaiende te blijven houden. 

    Dat zei Piet Vanthemsche, een van de leden van de taskforce, zondag.

  • Baas UEFA: '100 miljoen euro verlies door uitstel EK Voetbal'

    UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verwacht een verlies van zeker 100 miljoen euro door het uitstellen van het Europees kampioenschap tot 2021. Dat zegt de Sloveen in een interview met de Duitse krant Welt Am Sonntag. Eerder deze week had de preses al gezegd dat de Europese voetbalbond een 'zwaar financieel offer' moest brengen.

    Ceferin zegt tegen de krant dat Europese politici het alerte optreden van de UEFA en de solidariteit onder alle landenbonden ter harte moeten nemen: 'Ik geloof dat de Europese Unie een voorbeeld kan nemen aan onze aanpak van de crisis.'

    De voorzitter roept de regeringen op om gezamenlijk op te treden. 'We hebben een monetaire unie en open grenzen in Europa. Maar nu, in de crisis, is er vooral een individuele aanpak van de afzonderlijke landen met veel verschillende regelingen in plaats van een gecoördineerde aanpak. Dat is jammer', aldus de 52-jarige voorzitter.

    De UEFA besloot afgelopen dinsdag het EK 2020 een jaar op te schuiven. Vanwege het 60-jarig bestaan van het evenement was besloten het kampioenschap in meerdere Europese landen te spelen.

  • Landen over heel de wereld verscherpen maatregelen

    Van Australië over Afrika tot Latijns-Amerika: over de hele planeet worden dit weekend strenge regels ingevoerd of aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

    Australië verbiedt binnenlandse niet-essentiële reizen. Deelstaten zullen later nog meer beperkingen opleggen, kondigde premier Scott Morrison aan. 

    In India moeten de 1,3 miljard inwoners vanaf zondag elke dag gedurende 14 uur binnenblijven. 

    In het Midden-Oosten leggen Golflanden als de Emiraten, Qatar en Koeweit de sluiting van veel openbare plaatsen op. In Libanon wordt het leger ingezet om te voorkomen dat mensen hun huis verlaten. In Jordanië geldt een avondklok. 

    In de Democratische Republiek Congo werd een eerste dode gemeld, in hoofdstad Kinshasa. Rwanda draagt zijn burgers op binnen te blijven en sluit de grenzen.

    In El Salvador is een verplichte quarantaine van 30 dagen geïntroduceerd. Bolivia, waar een lockdown van twee weken van kracht is, stelt zijn verkiezingen van 3 mei uit.

  • Aantal nieuwe besmettingen in Zuid-Korea opnieuw onder 100

    Zuid-Korea telde zondag 98 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus. Volgens het Koreaanse Center for Disease Control and Prevention (KCDC) stierven de afgelopen 24 uur nog twee mensen aan Covid-19, waardoor het totale dodental in het land op 104 kwam.

    De meerderheid van de overledenen waren oudere patiënten met onderliggende ziekten, volgens het KCDC. Tot nu toe zijn slechts twee mensen jonger dan 50 overleden.

    Na een stijging met 147 gevallen op zaterdag brachten de 98 nieuwe infecties het totaal in het land op 8.897. De opleving van de afgelopen dagen volgde een dagenlange neerwaartse trend. Maandag meldde het land zijn kleinste dagelijkse stijging in bijna drie weken, met 74 nieuwe infecties.

    Ongeveer 60 procent van de bevestigde gevallen - waaronder 43 van de nieuwe - is in verband gebracht met een tak van de religieuze sekte Shincheonji in de zuidoostelijke stad Daegu.

    Op 13 maart overschreed het aantal mensen dat op een dag werd genezen voor het eerst het aantal dagelijkse nieuwe infecties, zei het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

  • Uitgaansverbod voor 1,3 miljard mensen in India

    De circa 1,3 miljard inwoners van India moeten zondag veertien uur binnenblijven vanwege een landelijk uitgaansverbod dat is ingesteld om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Het verbod duurt van zeven uur 's ochtends (lokale tijd) tot negen uur in de avond.

    De stappen die we nu nemen, zullen ons in de toekomst helpen.

    Narendra Modi
    Premier India

    Premier Narendra Modi zei kort voordat de maatregel van kracht werd dat het uitgaansverbod 'enorme kracht zal geven' aan de Indiase bestrijding van het coronavirus. 'De stappen die we nu nemen, zullen ons in de toekomst helpen', stelde Modi. 'Blijf binnen en gezond.' 

    Meerdere staten in India zijn op slot gegaan om besmettingen te voorkomen. Komende week weert het land alle internationale passagiersvluchten en eerder zijn visumaanvragen voor de meeste landen al stopgezet. 332 gevallen van het longvirus zijn bekend in India, vijf patiënten zijn overleden.

  • Vierde dag zonder besmettingen in Hubei

    In de Chinese provincie Hubei, waar in december vorig jaar het nieuwe coronavirus voor het eerst uitbrak, kwamen voor de vierde dag op rij geen nieuwe besmettingen meer naar boven. Dat maakten de Chinese gezondheidsautoriteiten bekend.

    Verspreid over heel China vielen de afgelopen 24 uur zes doden, drie meer dan het voorgaande etmaal. Er raakten 46 mensen besmet, tegen 41 een dag eerder. Volgens de autoriteiten gaat het net als de afgelopen dagen om mensen die buiten het land geïnfecteerd zijn geraakt met het longvirus.

    In heel China zijn nu 81.054 besmettingsgevallen bekend en zijn 3.261 doden te betreuren.

    Wereldwijd passeerde het totaalaantal besmettingsgevallen zaterdag de 300.000 en zijn er ruim 13.000 doden gevallen. In Italië kwamen er zaterdag in een dag bijna 800 doden en het land telt tot nu toe ook de meeste dodelijke slachtoffers: 4.825.

  • Johnson: 'We lopen amper twee of drie weken achter op Italië'

    Groot-Brittannië loopt qua verspreiding van het nieuwe coronavirus slechts 'twee of drie weken' achter op Italië. Dat zegt de Britse premier Boris Johnson zondag in verschillende landelijke kranten.

    Volgens Johnson is het mogelijk dat de nationale gezondheidsdienst NHS overbelast raakt door het virus. 'Tenzij we samenwerken, tenzij we de heroïsche en collectieve nationale inspanning leveren om de verspreiding te vertragen, dan is het maar al te waarschijnlijk dat onze eigen NHS op dezelfde manier overweldigd zal worden', zei Johnson, verwijzend naar de situatie in Italië.

    In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 5.000 gevallen van het coronavirus bekend en 233 patiënten overleden. Sinds vrijdagavond zijn alle cafés, theaters en andere uitgaansgelegenheden in het land dicht om het virus beter te kunnen bestrijden.

    Een leeg St Pancras station in Londen. Pubs, restaurants en andere openbare plaatsen zijn gesloten in het VK in de strijd tegen de coronapandemie. ©Photo News

  • Conte: 'Alle niet-essentiële bedrijven moeten 15 dagen dicht'

    De Italiaanse regering heeft besloten dat alle 'niet-strategische bedrijven' voor 15 dagen de deuren moeten sluiten. Dat maakte premier Giuseppe Conte zaterdagavond bekend tijdens een toespraak op de Italiaanse televisie.

    Het regeringsbesluit betekent dat alleen de supermarkten, apotheken, postkantoren en banken open mogen blijven. Ook blijven cruciale overheidsdiensten en het vervoersstelsel zo veel mogelijk in bedrijf. 'We vertragen de productieve motor van het land, maar we stoppen hem niet', zei Conte, die het had over 'de ernstigste crisis die het land sinds de Tweede Wereldoorlog heeft doorgemaakt'.

    'De maatregelen hebben tijd nodig voor ze resultaat opleveren. We moeten al deze regels met geduld en vertrouwen blijven respecteren', vervolgde de premier. 'Ze zijn ernstig, ik weet het. Maar we hebben geen alternatief. Het is de enige manier om onszelf en degenen van wie we houden te beschermen.' 

    We vertragen de productieve motor van het land, maar we stoppen deze niet. Dit is de ernstigste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

    Giuseppe Conte
    Premier Italië

    Op 9 maart vaardigde Conte een verbod uit op bijeenkomsten en een strikte beperking van reizen door het hele land. 'De opoffering van thuisblijven is minimaal vergeleken met die van andere medeburgers, die veel meer risico nemen: artsen, verpleegsters, ordehandhavers, strijdkrachten, supermarktpersoneel, apothekers', aldus Conte.

    De nieuwe aankondigingen van de premier komen na talloze telefoontjes van ambtenaren in het noorden van het land en van dokters. In Italië zijn sinds vrijdag 800 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het hoogste aantal in een dag sinds de uitbraak van het virus in het land. Het totale aantal doden in het land steeg tot 4.825.

    Giuseppe Conte, de premier van Italië, kondigde zaterdagavond nog strengere maatregelen aan voor zijn land. ©AFP

  • Herlees het nieuws van zaterdag

    Voor een overzicht van al het coronanieuws van zaterdag 21 maart kunt u hier terecht. 

Advertentie

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.